ΔΙΕΘΝΕΣ
31/07/2016 11:55 EEST | Updated 31/07/2016 11:55 EEST

Σομαλία: Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση και εισβολή με όπλα

Anadolu Agency via Getty Images
MOGADISHU, SOMALIA - JULY 31 : Wreckage of a car is seen at the scene of a suicide attack outside Criminal Investigation Department (CID) headquarters in the capital Mogadishu, Somalia, 31 July 2016. (Photo by Nour Gelle Gedi/Anadolu Agency/Getty Images)

Μαχητές ανατίναξαν δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα έξω από βάση της αστυνομίας στην πρωτεύουσα της Σομαλίας και στη συνέχεια εισέβαλαν στο εσωτερικό του κτιρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, ανέφερε η αστυνομία.

Η ισλαμιστική οργάνωση αλ Σαμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αρχηγείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (CID) της Σομαλίας στη Μογκαντίσου.

Είναι η δεύτερη μεγάλη επίθεση που πραγματοποιεί στην πόλη σε διάστημα επτά ημερών η οργάνωση, η οποία συνεχίζει το αντάρτικο εναντίον της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης.

Ο ήχος πυκνών πυρών ακούστηκε από το εσωτερικό του κτιρίου περίπου μισή ώρα μετά την πρώτη έκρηξη, δήλωσαν μάρτυρες.

Τα πτώματα τεσσάρων πολιτών κείτονταν στον δρόμο κοντά στο οίκημα το οποίο καταστράφηκε εν μέρει.

"Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους και τέσσερις μαχητές, πέντε πολίτες και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν στη σημερινή επίθεση", δήλωσε στο Ρόιτερς ο αστυνομικός Χουσέιν Άλι.

Άλλοι 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ορισμένοι από τους οποίους σοβαρά, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος των στρατιωτικών επιχειρήσεων της αλ Σαμπάμπ, Αμπντιασίς Αμπού Μουσάμπ, δήλωσε πως ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας ξεκίνησε την επίθεση πέφτοντας με παγιδευμένο αυτοκίνητο πάνω στην πύλη του κτιρίου.

Την Τρίτη (26/7) δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα ανατινάχτηκαν στην πύλη της κύριας βάσης της ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης (AMISOM).

Αναλυτές ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει ότι η οργάνωση μπορεί να εντείνει τις επιθέσεις της εκμεταλλευόμενη την εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Αύγουστο.

Η αλ Σαμπάμπ, που θέλει να επιβάλει μια αυστηρή εκδοχή του ισλάμ στη Σομαλία, έχει πραγματοποιήσει επίσης επιθέσεις στην Κένυα και στην Ουγκάντα, που συμμετέχουν με στρατεύματά τους στη δύναμη της AMISOM η οποία αριθμεί 22.000 μέλη.

Η Σομαλία βυθίστηκε στο χάος στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετά την ανατροπή του στρατιωτικού δικτάτορα Μοχάμεντ Σιάντ Μπαρ.