16+3 από τις καλύτερες μάχες με εξωγήινους στον κινηματογράφο

16+3 από τις καλύτερες μάχες με εξωγήινους στον κινηματογράφο
Archive

Κάποτε, πριν τον «ΕΤ τον εξωγήινο», τις «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» και άλλες παρεμφερείς ταινίες, η κυρίαρχη κινηματογραφική προσέγγιση όσον αφορά στην επαφή με εξωγήινους ήταν αυτή του Χ.Τζ. Γουέλς στον «Πόλεμο των Κόσμων»: Ότι θα είναι εχθρικοί και η επαφή μαζί τους θα οδηγήσει σε άμεσο πόλεμο, στον οποίο η ανθρωπότητα θα αγωνίζεται για την επιβίωσή της ως είδους.

Αυτό μπορεί να άλλαξε αρκετά τις τελευταίες δεκαετίες (άρχισε να αναδύεται μια πιο «ψαγμένη» προσέγγιση στο όλο θέμα, βλ. «Contact» για παράδειγμα), ωστόσο οι ταινίες με μάχες και εισβολές εξωγήινων ήταν και είναι πάντα δημοφιλείς, αν μη τι άλλο λόγω εφέ και γενικότερου σόου. Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις αγαπημένες μας από τον, σχετικά νεότερο, αλλά και πιο «κλασικό» (για την ακρίβεια, τη χρυσή εποχή των action movies, τη δεκαετία 1980 και τις αρχές- μέσα της δεκαετίας του 1990) κινηματογράφο- επικεντρώνοντας στις εντυπωσιακές μάχες και όχι στα σενάρια «μυστικής εισβολής» από εξωγήινους που παίρνουν τη μορφή ανθρώπων (και στις live action και όχι animated παραγωγές).

Independence Day

Ο απόλυτος ορισμός της ταινίας με εξωγήινη εισβολή. Μπιλ Πούλμαν, Γουΐλ Σμιθ και Τζεφ Γκόλντμπλαμ σώζουν τον κόσμο, από τα κόκπιτ των μαχητικών τους οι πρώτοι δύο και το εργαστήριό του ο τρίτος. Το πρόσφατο sequel, «Resurgence», ήταν στο ίδιο πνεύμα, αλλά όπως και να έχει, άλλη η χάρη του πρώτου.

Starship Troopers

Οι «άρειοι» υπήκοοι-στρατιώτες μιας φασιστοειδούς Γήινης Ομοσπονδίας του μέλλοντος πολεμούν σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο εναντίον ενός εφιαλτικού εντομοειδούς εχθρού, σε μια ταινία με τη μοναδικά διεισδυτική/ σατιρική ματιά του Πολ Βερχόφεν, πολύ ελεύθερα βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ρόμπερτ Χάινλαϊν (που είχε να κάνει με στρατιώτες με power armor και όχι πρακτικά ελαφρύ πεζικό, αλλά τέλος πάντων. Οι power armors εμφανίστηκαν εν τέλει στην τρίτη, και αρκετά αξιοπρεπή ταινία, «Marauder», μετά την κακή δεύτερη, «Hero of the Federation»).

Predator

Όχι ακριβώς μάχη σαν τις άλλες, αλλά περισσότερο μονομαχία, ανάμεσα στον κομάντο συνταγματάρχη Ντατς (Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ) και τη νέμεσή του, έναν εφιαλτικό εξωγήινο κυνηγό που συλλέγει ανθρώπινα τρόπαια. Με φόντο τη ζούγκλα της λατινικής Αμερικής, μια αναμέτρηση- ορόσημο στην ιστορία του σινεμά, όπου η ανθρώπινη, «οδυσσεϊκή» πανουργία και το μαχητικό ένστικτο επικρατούν έναντι στην τεχνολογική υπεροχή και την ωμή δύναμη του τρομακτικού εχθρού. Μνημειώδεις οι ατάκες του τιτάνα Σβαρτσενέγκερ στην ταινία: «Αν αιμορραγεί, μπορούμε να το σκοτώσουμε» και φυσικά το «είσαι μεγάλη σκυλόφατσα» (όπως είχε αποδοθεί στους υποτίτλους το «you're one ugly m....».

War of the Worlds

Το κινηματογραφικό remake του κλασικού έργου του Χ.Τζ. Γουέλς είχε όλως παραδόξως υποβλητική, στενάχωρη ατμόσφαιρα, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αντάξια από πλευράς «κλίματος» της ραδιοφωνικής φάρσας του Όρσον Ουέλς που κάποτε προκάλεσε πανικό στις ΗΠΑ.

Battle Los Angeles

Μια ξαφνική εξωγήινη εισβολή μέσα από τα μάτια μιας ομάδας Αμερικανών πεζοναυτών, που πολεμούν τους εισβολείς στην πρώτη γραμμή, μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον.

Battleship

Μια αλλοπρόσαλλη ταινία, που δικαίως δεν έλαβε και τις καλύτερες κριτικές- αλλά η αναμέτρηση ανάμεσα στα βαριά κανόνια του «βετεράνου» θωρηκτού και την εξελιγμένη εξωγήινη τεχνολογία έχει τη χάρη της.

Avatar

Μπορεί οι γήινοι εδώ να είναι οι κακοί και οι εξωγήινοι οι καλοί, αλλά κανείς δεν φτάνει τον ζόρικο, σκληροτράχηλο συνταγματάρχη Κουάριτς των γήινων αποικιοκρατικών δυνάμεων, που τρώει για πρωινό μπλε εξωγήινους Ινδιάνους.

Aliens

Η σειρά των «Alien» είναι ιστορική στα χρονικά της Επιστημονικής Φαντασίας. Το δεύτερό της, «Aliens» είναι στην ουσία μια μεταφορά του πολέμου του Βιετνάμ στο Διάστημα. Ωστόσο εδώ αντί για τις μάχες των αποικιακών πεζοναυτών με τα Άλιεν θα επιλέξουμε τη μονομαχία των δύο μητριαρχικών φιγουρών/ «βασιλισσών»- της Ρίπλεϊ (Σιγκούρνι Γουίβερ) και της εξωγήινης βασίλισσας.

Pacific Rim

«Today we are CANCELLING THE APOCALYPSE!» Έπος. Απλά έπος. Πελώρια γήινα ρομπότ εναντίον εξωγήινων κολοσσών από άλλη διάσταση, με φοβερό soundtrack και ατμόσφαιρα και όλο στυλ πολύ ανώτερο των προσδοκιών. Ταινία – ωδή στα ιαπωνικά κινούμενα σχέδια με «mecha» τα οποία παρακολουθούσαμε φανατικά οι των 30 και άνω. «Come on, Gypsy! KICK HIS ASS!».

Space Battleship Yamato

Όταν οι Ιάπωνες αποφασίζουν να γυρίσουν live action ταινία με θέμα ένα από τα δημοφιλέστερα anime τους (οι παλιοί θα το θυμάστε ενδεχομένως ως «Διαστημόπλοιο Αργώ»), τότε φτιάχνουν ένα τέτοιο έπος διαστημικών μαχών.

Men In Black

Με το δικό του στυλ. Χωρίς γενικευμένες επικές μάχες, αλλά με κοστούμια και μαύρα γυαλιά.

Edge of Tomorrow

Καθαρόαιμο military sci-fi, σκεπτόμενο και με ανατροπές. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι μπορεί o Τομ Κρουζ να είναι «κανονικά» ο πρωταγωνιστής, και την Έμιλι Μπλαντ να την είχαμε συνηθίσει σε πιο «γλυκούς» ρόλους, αλλά είναι η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια που κλέβει την παράσταση, εξαιρετική και απόλυτα πειστική στον ρόλο της βετεράνου «space marine» ενός μελλοντικού πολέμου.

Avengers

Σχόλια ότι το «Avengers», ως ταινία με υπερήρωες, δεν είναι «sci-fi» και δεν έχει θέση σε αυτή την κατηγορία, απορρίπτονται συνοπτικά ως εκτός τόπου και χρόνου. Να πάτε να ξαναδείτε τη μάχη της Νέας Υόρκης ενάντια στην εισβολή των Chitauri και να αφήσετε κατά μέρος τα υπόλοιπα.

Skyline

Υπάρχουν και καλύτερες ταινίες στο αντικείμενο, αλλά εύσημα για την προσπάθεια.

Ender's Game

Όσοι έχουν διαβάσει και τα βιβλία, ξέρουν ότι μιλάμε για ένα από τα κορυφαία έργα military sci-fi που έχουν υπάρξει ποτέ. Η κινηματογραφική μεταφορά αδικήθηκε από πολλές απόψεις.

Fifth Element

Ο Λυκ Μπεσόν στα καλύτερά του. Ο Μπρους Γουίλις και η Μίλα Γιόβοβιτς σώζουν τον κόσμο παρέα σε μία πολύ ιδιαίτερη και πολύ αγαπημένη ταινία.

Τιμής ένεκεν:

Mars Attacks! Ό,τι να'ναι

Star Wars

Δεν είναι ακριβώς «γήινοι εναντίον εξωγήινων», αλλά είμαστε πολλοί που μεγαλώσαμε με τον «Πόλεμο των Άστρων», πιλοτάροντας στα όνειρά μας ένα X-Wing στην παράτολμη επιδρομή για την καταστροφή του Death Star.

Jupiter Ascending

Άλλη μια ταινία που αδικήθηκε. Δεν το λες ακριβώς «γήινοι εναντίον εξωγήινων», αλλά είναι space opera στα καλύτερά της, δια χειρός των αδελφών Wachowski.