Νόμιμη η οπλοφορία στα Πανεπιστήμια του Τέξας, 50 χρόνια μετά την πρώτη μαζική ένοπλη επίθεση στις ΗΠΑ

Νόμιμη η οπλοφορία στα Πανεπιστήμια του Τέξας, 50 χρόνια μετά την πρώτη μαζική ένοπλη επίθεση στις ΗΠΑ
El Paso, Texas, United States, North America
El Paso, Texas, United States, North America
Richard Cummins via Getty Images

Με νόμο που επιτρέπει την ελεύθερη οπλοφορία στις πανεπιστημιουπόλεις τίμησε η Πολιτεία του Τέξας την 50η επέτειο από την πρώτη μαζική ένοπλη επίθεση σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την 1η Αυγούστου του 1966 ο φοιτητής Τσαρλς Γουίτμαν ανέβηκε στον πύργο του Πανεπιστημίου του Τέξας και άρχισε να πυροβολεί τον κόσμο που κινούνταν στους χώρους του ιδρύματος, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 16 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 49. Ήταν η πρώτη ένοπλη επίθεση σε Πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ.

Σήμερα, 1 Αυγούστου 2016, το Τέξας πέρασε ένα νόμο που θα επιτρέπει στους φοιτητές να φέρουν όπλα στους χώρους του Πανεπιστημίου, με το επιχείρημα ότι με αυτό τον τρόπο θα προφυλαχθούν από ανάλογες επιθέσεις. Τον νόμο στήριξε κυρίως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που συνηθίζει να απαντά στις ένοπλες επιθέσεις με προτάσεις για «περισσότερα όπλα». Οι φοιτητές τώρα θα μπορούν να φέρουν τα όπλα τους ακόμα και μέσα στα αμφιθέατρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα θύματα του Γουίτμαν έκαναν έκκληση να μην περάσει ο νόμος. «Τα όπλα δεν έχουν θέση στις πανεπιστημιουπόλεις», δήλωσε ο Τζον Φοξ, αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης που έσωσε μια έγκυο γυναίκα από την επίθεση.

Δημοφιλή