Βουλή: Αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα ζητήματα της Παιδείας

Βουλή: Αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα ζητήματα της Παιδείας
SOOC

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναφορικά με τα θέμα της Παιδείας ξέσπασε στη Βουλή, με τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη να σηκώνει το «γάντι» για τη διεξαγωγή συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για την Παιδεία, αλλά το Σεπτέμβριο και να κάνει λόγο για ριζικά αντίθετες αντιλήψεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Αφορμή στάθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και την διαπολιτισμική εκπαίδευση, όπου οι τόνοι ανέβηκαν ουκ ολίγες φορές κατακόρυφα.

Ο κ. Φίλης τόνισε πως η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή θα γίνει τον Σεπτέμβριο, και θα είναι ο «αγιασμός της Βουλής» και υποστήριξε πως αυτή θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδειχθούν οι ριζικά αντίθετες αντιλήψεις μεταξύ της κυβέρνησης και της συντηρητικής παράταξης, ραχοκοκαλιά της οποίας είναι η Νέα Δημοκρατία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε, επίσης, ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα σχολεία θα λειτουργήσουν χωρίς κενά για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια, «παρά τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και αδιοριστία που έχουν επιβάλει τα μνημόνια» και προανήγγειλε ότι το θέμα των νέων διορισμών εκπαιδευτικών θα διευθετηθεί οριστικά από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Κυβέρνηση: Αντανακλαστικά παιδικής χαράς η ΝΔ

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασαν κυβερνητικές πηγές το αίτημα της ΝΔ για την Παιδεία, υπογραμμίζοντας πως η «ΝΔ έχει αντανακλαστικά παιδικής χαράς».

«Συγχαρητήρια στη Νέα Δημοκρατία. Μόλις η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για την Παιδεία, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έσπευσε πρώτο να καταθέσει το σχετικό αίτημα. Απέδειξε έτσι απέναντι σε ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα έχει αντανακλαστικά παιδικής χαράς. «Ναι, αλλά εμείς προλάβαμε και το κάναμε πρώτοι», υπογράμμισαν κυβερνητικές πηγές.

«Συγχαρητήρια στη Νέα Δημοκρατία. Μόλις η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για την Παιδεία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε πρώτο να καταθέσει το σχετικό αίτημα. Απέδειξε έτσι απέναντι σε ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα έχει αντανακλαστικά παιδικής χαράς. «Ναι, αλλά εμείς προλάβαμε και το κάναμε πρώτοι»», αναφέρει η κυβέρνηση.

«Συγχαίρουμε την Νέα Δημοκρατία για την τεράστια πολιτική της επιτυχία. Ελπίζουμε ότι εκτός από το να τρέχει να κατοχυρώνει τις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις, θα μπορέσει κάποια στιγμή να συζητήσει και επί της ουσίας: Για το πώς η δική της διακυβέρνηση εξουθένωσε ένα τόσο σημαντικό αγαθό και για το όραμά της που παραχωρεί το δικαίωμα στην παιδεία αποκλειστικά στους λίγους», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές και υπογραμμίζουν: «θα τα πούμε λοιπόν στην Βουλή, ενώπιον του λαού. Υποθέτουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης αναζητά ήδη γελοιογραφίες του Αρκά, προκειμένου να κάνει ακόμα μια σοβαρή και ουσιαστική τοποθέτηση».

Το αίτημα Μητσοτάκη

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης απέστειλε αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση αναφορικά με τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η πολιτική που ασκεί μέχρι σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον τομέα της Παιδείας αποτελεί οδοστρωτήρα για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας» και κάνει λόγο για πρωτοφανείς αποφάσεις ιδεοληψίας και ανικανότητας, που υποβαθμίζουν δραματικά τη δημόσια και διαλύουν την ιδιωτική εκπαίδευση.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αποφάσεις που λαμβάνονται με ιδεολογική εμμονή προδίδουν «κομματοκρατία και αναξιοκρατία, εξίσωση προς τα κάτω, πολιτική παραπλάνηση, αυταρχισμό και επιβολή των βίαιων μειοψηφιών, εκπαιδευτικό επαρχιωτισμό και απομόνωση». Αλλά και «απόρριψη στοιχείων που επιβάλλεται να χαρακτηρίζουν τις αλλαγές στην Παιδεία: Συναίνεση, αριστεία, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών που αφορούν στη διδασκαλία και στη μάθηση».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωνε μία σειρά από αποφάσεις που οφείλονται- όπως τονίζει- σε κυβερνητική ανικανότητα, όπως η υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα κενά στην έναρξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, η εγκατάλειψη του ολοήμερου σχολείου, η περιθωριοποίηση της ξενόγλωσσης παιδείας και η πειραματική αντιμετώπιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Επίσης, επισήμανε ότι από τις αρχές του 2015, περισσότερες από 100 αποσπασματικές ρυθμίσεις έχουν αποσαρθρώσει όλες τις βαθμίδες της Παιδείας, ενώ με το νομοσχέδιο που κατέθεσε τώρα ο αρμόδιος υπουργός επιχειρεί να θέσει την ιδιωτική εκπαίδευση υπό πλήρη κρατικό έλεγχο.

«Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας είναι καθοριστικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων πολιτών. Η ολοκληρωτική αποσύνθεσή του θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Η ελληνική Παιδεία έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Αποτελεί παγκόσμιο πολιτισμικό φάρο που ακτινοβολεί μέχρι σήμερα σε πείσμα των συχνά αντίξοων ιστορικών συνθηκών. Κανείς δεν δικαιούται να τη στερήσει από τις επόμενες γενιές. Πλησιάζουμε στην έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους και είναι επείγον να ληφθούν διορθωτικά μέτρα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αντιπαράθεση Φίλη με Κωνσταντόπουλο

Στο μεταξύ, οι τόνοι της αντιπαράθεσης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ανέβηκαν κατακόρυφα όταν ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κάλεσε τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη να καταδικάσει τη συμπεριφορά του προέδρου της ΟΙΕΛΕ Μιχάλη Κουρουτού εναντίον του συνεργάτη του Πάρι Βεντήρη, κάνοντας μάλιστα λόγο για «αήθη επίθεση» εναντίον του.

«Στήνετε πολιτικό καβγά, ο διευθυντής του πολιτικού σας γραφείου μιλάει με κόσμιο τρόπο και δεν αναφέρεται σε τραμπουκισμούς, όπως λέτε εσείς και ο κ. Λοβέρδος», είπε στην απάντησή του ο κ. Φίλης και κατέληξε: «Λυπάμαι γι’ αυτό το αδίστακτο πολιτικό παιχνίδι».

H αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, ξέσπασε έπειτα από δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» το οποίο ανέφερε πως ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Πάρης Βεντήρης, άλλαξε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του υπεύθυνου ΚΤΕ Παιδείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (παρότι δήλωσε ότι συμφωνεί με το σχέδιο νόμου) επειδή δεν ήθελε να φανεί ότι στηρίζει τον υπουργό Παιδείας, για τον οποίο τόνισε ότι «πρέπει να φύγει».

Μάλιστα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλα Γεροβασίλη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να δώσει απαντήσεις για τη στάση του. Η ανακοίνωση εξεδόθη λίγο μετά με το ΠΑΣΟΚ να εκφράζει την αντίθεση του στο επίμαχο σχέδιο νόμου.

Χαιρετίζει το νομοσχέδιο ο Αμανατίδης

«Το νομοσχέδιο για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση ικανοποιεί αιτήματα πάρα πολλών ετών της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ αναγνωρίζεται και η σημασία του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής,ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε, ότι «η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι σωστή, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει και η νέα Διασπορά, μεταβάλλοντας τις εκπαιδευτικές συνθήκες και ανάγκες, οι οποίες και λαμβάνονται υπόψη στο νομοσχέδιο» και πρόσθεσε ότι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό πρέπει να αντιμετωπισθεί με ενιαίο και οριζόντιο τρόπο, και να υπάρξει εξειδίκευση ανά περίπτωση, όπως συμβαίνει στο τρέχον νομοσχέδιο. Χρειάζεται να προσπαθήσουμε για τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό» κατέληξε.

Δημοφιλή