Προβληματισμός στην ΕΛΑΣ από τη διαρροή εγγράφου του ΥΠΕΞ που κατέληξε στον «Ρουβίκωνα»

Προβληματισμός στην ΕΛΑΣ από τη διαρροή εγγράφου του ΥΠΕΞ που κατέληξε στον «Ρουβίκωνα»
Sooc

Προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσε στην πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. η διαρροή απόρρητου εγγράφου που κατέληξε στα χέρια της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας».

Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που μίλησε στη Huff Post Greece «βλέπει» διαρροή που έγινε είτε από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη είτε από το υπουργείο Εξωτερικών.

«Το έγγραφο είναι γνήσιο. Αυτού του είδους τα απόρρητα έγγραφα διαβιβάζονται χέρι με χέρι. Σε διαφορετική περίπτωση διαβιβάζονται ταχυδρομικά με διαδικασίες υψίστης ασφαλείας. Δεν είναι δυνατόν να βρήκαν το απόρρητο έγγραφο σε ανοιχτές πηγές, όπως το διαδίκτυο. Δεν υπάρχει στο διαδίκτυο το έγγραφο. Αυτό είναι που μας προβληματίζει πάρα πολύ. Η δημοσίευση μας εκθέτει σε διπλωματικό και όχι μόνο επίπεδο», λέει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή.

Το τσαλακωμένο έγγραφο με την ένδειξη «απόρρητο-άμεσης επίδοσης» του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Εξωτερικών ζητά από την ΕΛ.ΑΣ. να ενημερωθεί για την επίθεση του Ρουβίκωνα στις 26 Ιουλίου 2016 στην τουρκική πρεσβεία. Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη φοβούνται ακόμα και το ενδεχόμενο ο «Ρουβίκωνας» να είχε εκείνη την ημέρα πληροφόρηση για τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί στην τουρκική πρεσβεία μετά το πραξικόπημα. Διάχυτη είναι η ανησυχία, επίσης, η αναρχική ομάδα να έχει στη κατοχή της και άλλα απόρρητα έγγραφα που δεν δημοσιεύτηκαν με τα οποία η τουρκική πρεσβεία ζητάει τη σύλληψη των δραστών.

Δεδομένο θεωρείται, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ότι από αυτή τη στιγμή ξεκινάει έρευνα στο εσωτερικό των υπηρεσιών που είχαν πρόσβαση στο έγγραφο, προκειμένου να διαπιστωθεί από που έγινε η διαρροή.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου «την Τρίτη 26 Ιουλίου το μεσημέρι, 15 σύντροφοι του Ρουβίκωνα επιτέθηκαν με μπογιές στο κτήριο της Τουρκικής Πρεσβείας. Την ώρα της παρέμβασης, τουλάχιστον 12 αστυνομικοί βρίσκονταν πέριξ του κτηρίου. Η ομάδα που πραγματοποίησε τη δράση, διέφυγε χωρίς κανένα πρόβλημα. Η Τουρκική Πρεσβεία βρίσκεται στην καλύτερα φυλασσόμενη περιοχή των Αθηνών, αφού σε μικρή απόσταση, βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου και η Προεδρική κατοικία. Ειδικότερα, μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, είχαν ληφθεί επιπλέον μέτρα φύλαξης.»

Τα μέλη του Ρουβίκωνα σημειώνουν επιπλέον ότι μετά την παρέμβαση και από την στιγμή που δεν πραγματοποιήθηκε καμία σύλληψη(παρά μόνον προσαγωγές ασχέτων περαστικών), «η τουρκική πρεσβεία ζήτησε επιτακτικά, λίγη ώρα μετά την παρέμβαση, μέσω κατεπείγοντος μηνύματος προς το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, τη δίωξη και τιμωρία των μελών μας».

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει ο Ρουβίκωνας, το έγγραφο με ένδειξη «άκρως επείγον», αναφέρει: «Κάποια μέλη/συνεργοί της αυτοαποκαλούμενης 'Αναρχικής Ομάδας Ρουβίκωνας', διεξήγαγαν μιαν επίθεση εναντίον της Πρεσβείας σήμερα(26 Ιουλίου). Μια ομάδα αποτελούμενη από 10 με 15 ακτιβιστές μοίρασε προπαγανδιστικά φυλλάδια και εκτόξευσε μπουκάλια γεμάτα με μαύρη και κόκκινη μπογιά στο κτήριο και στα διπλωματικά αυτοκίνητα που ανήκουν στο προσωπικό μας.Αποστέλλουμε με την παρούσα επιστολή σχετικό φωτογραφικό υλικό.Όπως μπορείτε να διακρίνετε από το καταγεγραμμένο υλικό, η αστυνομία δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια για την αποτροπή της συγκεκριμένης επίθεσης καθώς και τη σύλληψη των δραστών {...}. Η Πρεσβεία επίσης θέλει να μοιραστεί την ανησυχία της όσον αφορά στο γεγονός ότι, όπως είναι γνωστό, οι συγκεκριμένες ομάδες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεών τους, χρησιμοποιούν βόμβες μολότωφ και ότι ένα τέτοιο περιστατικό, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια ανθρώπινων ζωών , ή ακόμα και σε πιο εκτεταμένες φθορές. Συνεπώς, η Πρεσβεία επιθυμεί να υπογραμμίσει ότι αναμένει από την αστυνομία να βρίσκεται σε μεγαλύτερη ετοιμότητα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών{...}.»

Και επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση «η Πρεσβεία λοιπόν ζητά από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας να μεσολαβήσει στις Ελληνικές Αρχές, ώστε οι ένοχοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, να εμποδιστεί η επανάληψη τέτοιας επίθεσης στο μέλλον και να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας για τις Τουρκικές διπλωματικές και προξενικές αποστολές στην Ελλάδα και άλλους φορείς τουρκικών συμφερόντων, που βρίσκονται στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό , ότι λίγο μετά την παρέμβαση, στελέχη της Πρεσβείας, με αφορμή ένα σπασμένο παράθυρο του κτηρίου από μπουκάλι με χρώμα, έλεγαν ότι χρησιμοποιήθηκαν και άλλα μέσα (εννοώντας όπλα), αφού το τζάμι ήταν αλεξίσφαιρο και δεν γινόταν να σπάσει από ένα μπουκάλι! Έχοντας δημιουργηθεί ένα βαρύ κλίμα μεταξύ της πρεσβείας και του υπουργείου Προ.Πο, το υπουργείο Εξωτερικών ζητά από το δεύτερο, με τη σειρά του,τη λήψη μέτρων φύλαξης και επαγρύπνησης για την ασφάλεια της πρεσβείας, όπως φαίνεται στο σχετικό σκαναρισμένο αίτημα-μήνυμα που φαίνεται στο πάνω μέρος του παρόντος κειμένου, με τη χαρακτηριστική ένδειξη-διαβάθμιση Απόρρητον, Αμεσης επίδοσης. Κατόπιν τούτων, δρομολογήθηκαν από την ΕΛΑΣ, οι απαιτούμενες κινήσεις για να εμφανίσουν έστω και μια σύλληψη».

Στο υστερόγραφο σχολιάζουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης και το σχόλιο του τούρκου πρέσβη στο Twitter λέγοντας:

«Όσον αφορά στο σχόλιο μέσω Τwitter του Τούρκου Πρέσβη Kerim Uras, ότι ο Ρουβίκωνας 'υποστηρίζει το αντιδημοκρατικό πραξικόπημα στην Τουρκία' είναι τόσο αστείο όσο και γραφικό.

Δημοφιλή