«Γερμανικό μπλόκο» στον επαναπατρισμό «κρυμμένων» κεφαλαίων και την επιστροφή αδήλωτων καταθέσεων

«Γερμανικό μπλόκο» στον επαναπατρισμό «κρυμμένων» κεφαλαίων και την επιστροφή αδήλωτων καταθέσεων
The German word 'Nein' which means 'No' sits on graffiti art displaying the European Union (EU) flag and a euro symbol on a street in Athens, Greece, on Wednesday, July 1, 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras signaled he's ready to end his standoff with creditors as the country gets a taste of financial meltdown. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg via Getty Images
The German word 'Nein' which means 'No' sits on graffiti art displaying the European Union (EU) flag and a euro symbol on a street in Athens, Greece, on Wednesday, July 1, 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras signaled he's ready to end his standoff with creditors as the country gets a taste of financial meltdown. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

«Γερμανικό μπλόκο» έστησαν οι δανειστές στα κυβερνητικά σχέδια για τον επαναπατρισμό «κρυμμένων» κεφαλαίων και την επιστροφή αδήλωτων καταθέσεων. Οι ασφυκτικές πιέσεις από την πλευρά των θεσμών κάνουν τα σχέδια που είχε πριν από ένα χρόνο το υπουργείο Οικονομικών για χαμηλή φορολόγηση, γενναίες εκπτώσεις και διαγραφές προστίμων προκειμένου να προσελκύσουν τραπεζικές καταθέσεις από το εξωτερικό και να φέρουν έσοδα έως και 1δις ευρώ από τους φόρους να πέφτουν στο κενό.

Στο νομοσχέδιο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, μέσω της αυτοκαταγγελίας, που ετοιμάζει η κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς , οι δανειστές δεν επιτρέπουν στην ουσία να υπάρχει ούτε ένα πραγματικό κίνητρο για όσους έχουν «φυγαδεύσει» αδήλωτο χρήμα στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές επιμένουν ότι ο φόρος μαζί με τα πρόστιμα θα πρέπει να φτάνουν ακόμα και το 80% των συνολικών κεφαλαίων, ενώ η κυβέρνηση προτείνει ο φόρος να μην ξεπερνά το 50% έως 55%. Είναι ενδεικτικό ότι κυβερνητικά στελέχη είπαν στην HuffPost Greece ότι η επιμονή των δανειστών στην υψηλή φορολόγηση «δημιουργεί την αίσθηση ότι οι θεσμοί δεν θέλουν να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις Ελληνικές τράπεζες». Και επειδή στην Ελλάδα, αντίθετα από ότι ισχύει στη Γερμανία, προληπτικός έλεγχος δεν υπάρχει, ελλοχεύει ο κίνδυνος η ρύθμιση να αποδειχθεί αποτυχημένη.

Και αυτό γιατί με εξαίρεση την αποφυγή ποινικών κυρώσεων σε όσους αποκαλύψουν οικειοθελώς τα εισοδήματα που δεν είχαν δηλωθεί στο παρελθόν, οι ενδιαφερόμενοι δεν θα βρουν κανένα άλλο κίνητρο, γεγονός που ίσως περιορίσει τα έσοδα που προσδοκούσε αρχικά η κυβέρνηση.

Οι δανειστές από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκαν αντίθετοι σε οποιαδήποτε παροχή κινήτρων, προτάσσοντας το Γερμανικό μοντέλο το οποίο προβλέπει υψηλή φορολογία και ελάχιστες εκπτώσεις στα πρόστιμα και τους φόρους για όσους αποφασίσουν να αυτοκαταγγελθούν. Το Γερμανικό μοντέλο στηρίζεται στο «φόβο» των αυστηρών ποινών σε όσους δεν προχωρήσουν σε αυτοκαταγγελία και εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει τις καταθέσεις τους και όχι στην παροχή κινήτρων.

Αυτό το μοντέλο όμως είναι πολύ μακριά από αυτό που αρχικά σχεδίαζε η κυβέρνηση όταν υπουργός Καταπολέμησης της Διαφθοράς ήταν ο Παναγιώτη Νικολούδη. Τότε τα σχέδια προέβλεπαν φόρο μεταξύ 15% έως 25% και γενναία μείωση των προστίμων που είχαν επιβληθεί. Το μοντέλο που αρχικά είχε προτείνει η κυβέρνηση στηριζόταν στο «κέρδος» που θα έχουν όσοι αποφασίσουν να αποκαλύψουν αφορολόγητα εισοδήματα ή επιστρέψουν αδήλωτες καταθέσεις από το εξωτερικό.

Ωστόσο, μετά τις πιέσεις των δανειστών η κυβέρνηση προσγειώθηκε στο σκληρό Γερμανικό μοντέλο το οποίο ναι μεν είναι δίκαιο καθώς δεν απαλλάσσει όσους «έκρυβαν» εισοδήματα και καταθέσεις, αλλά δεν δίνει κίνητρα για να προσελκύσει «φρέσκο» χρήμα στις τράπεζες και επιπλέον έσοδα στο ταμείο της εφορίας.

Συγκεκριμένα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στα εξής:

  • - τα αδήλωτα εισοδήματα που θα δηλωθούν, θα φορολογηθούν με βάση τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκαν. Το έτος απόκτησης θα δηλώνεται από τον ίδιο τον φορολογούμενο, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η εφορία δεν θα προχωρήσει σε έλεγχο των δικαιολογητικών που αποδεικνύουν το χρόνο απόκτησης.
  • - στο βασικό φόρο εισοδήματος θα επιβάλλονται και οι προσαυξήσεις που προβλέπει ο νόμος για τα έτη που ο φορολογούμενος δεν δήλωσε το εισόδημα του.
  • - στο φορολογούμενο θα επιβληθούν και τα προβλεπόμενα πρόστιμα για την μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο αυτά θα είναι χαμηλότερα εάν ο φορολογούμενος «αυτοκαταγγέλθηκε» και δεν εντοπίστηκε από τις αρχές
  • - ο νόμος δεν θα προβλέπει καμία έκπτωση από το φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από τον έλεγχο της εφορίας. Ωστόσο, οι προσαυξήσεις θα μπορούν να μειωθούν ανάλογα με το ύψος των δόσεων που θα επιλέξει ο φορολογούμενος να πληρώσει τον φόρο που θα του καταλογιστεί.
  • - περιθώριο να ενταχθούν στο νόμο θα έχουν και όσοι βρίσκονται σε διαδικασία φορολογικού ελέγχου, εφόσον οι ελεγκτές της εφορίας δεν έχουν οριστικοποιήσει τα αποτελέσματα.
  • - απαλλαγή από ποινικές κυρώσεις για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση, η οποία αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο κίνητρο για όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα ή καταθέσεις στο εξωτερικό.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών αναφορικά με τη μορφή της ρύθμισης για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο προκειμένου ο νόμος να λάβει την τελική του μορφή, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η κατάθεση του νόμου πάει για τον Σεπτέμβριο.

Δημοφιλή