Μουζάλας: Χρειαζόμαστε Σχέδιο Β αν η Τουρκία κάνει πίσω από τη συμφωνία για το προσφυγικό

Μουζάλας: Χρειαζόμαστε Σχέδιο Β αν η Τουρκία κάνει πίσω από τη συμφωνία για το προσφυγικό
Sooc

Την ανάγκη για ένα «Σχέδιο Β», για την περίπτωση που η Τουρκία υπαναχωρήσει από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό και επιτρέψει πάλι την ελεύθερη διέλευση προσφύγων στα ελληνικά νησιά, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε πως «χρειαζόμαστε σε κάθε περίπτωση ένα Σχέδιο Β» και εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία» της ελληνικής κυβέρνησης, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί ενδεχόμενης υπαναχώρησης της Τουρκίας από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προσφυγική κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, να προετοιμαστεί για την περίπτωση που η Τουρκία ανοίξει και πάλι τα σύνορά της. Ο υπουργός ζήτησε επίσης περισσότερη προθυμία από τα κράτη-μέλη της ΕΕ σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων: «Οι πρόσφυγες πρέπει να κατανεμηθούν εξίσου σε όλα τα κράτη-μέλη και όχι σε μεμονωμένα (κράτη)» δηλώνει ο κ. Μουζάλας, που εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης.

Κατηγορηματικά αντίθετες σε μια ποσόστωση στον καταμερισμό προσφύγων είναι Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία, οι λεγόμενες χώρες Βίζεγκραντ. Από πλευράς της, η Τουρκία απειλεί τις Βρυξέλλες με ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό σε περίπτωση που δεν καταργηθεί το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο η βίζα για Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν προς την ΕΕ.

Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες ζητούν από την Άγκυρα την εκπλήρωση και των 72 προϋποθέσεων για την κατάργηση της βίζας, με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να προειδοποιεί την ΕΕ να μην υποχωρήσει στις προσπάθειες εκβιασμού της Άγκυρας.

Δημοφιλή