H Ρωσία κατηγορεί τους αντάρτες για την επίθεση με χλωρίνη στη Συρία

H Ρωσία κατηγορεί τους αντάρτες για την επίθεση με χλωρίνη στη Συρία

Τους αντάρτες κατηγορεί η Ρωσία ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση με αέριο χλωρίνης στην πόλη της Συρίας Saraqeb, από την οποία έχασαν την ζωή τους επτά άνθρωποι και νοσηλεύτηκαν δεκάδες ακόμα με αναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο. Υπενθυμίζουμε ότι το περιστατικό σημειώθηκε σε πόλη που κατέχουν ομάδες ανταρτών και μάλιστα σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου καταρρίφθηκε το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στις αρχές της εβδομάδας.

Σύμφωνα με το BBC, ο ρωσικός στρατός ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αντάρτες στο Χαλέπι έχουν στα χέρια τους τοξικές χημικές ουσίες, τις οποίες και χρησιμοποιούν κατά τις συγκρούσεις με τις κρατικές δυνάμεις. Παρόλα αυτά, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση που να το επιβεβαιώνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 το BBC είχε δημοσιεύσει άρθρο που φερόταν να αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μπασάρ αλ-Άσαντ είχε εξαπολύσει χημική επίθεση στην πόλη Saraqeb, κάτι που διέψευσαν οι συριακές αρχές. Επιθέσεις με χημικά φέρονται να έχουν εξαπολύσει στο παρελθόν και ομάδες ανταρτών.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το αέριο χλωρίνης προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, ενώ αρκετοί βγάζουν αφρούς από το στόμα όταν εκτεθούν σε αυτό. Η χρήση χλωρίνης ως χημικό όπλο απαγορεύεται από τη Σύμβαση για την κατάργηση των χημικών όπλων (ΣΧΟ).

Δημοφιλή