Πρώτη άδεια σε ιδιωτική εταιρεία για αποστολή στη Σελήνη: Αποστολή το 2017 σχεδιάζει η MoonEx

Πρώτη άδεια σε ιδιωτική εταιρεία για αποστολή στη Σελήνη: Αποστολή το 2017 σχεδιάζει η MoonEx

Μπορεί η ηρωική εποχή της «Space Race» και οι ένδοξες ημέρες του προγράμματος «Απόλλων» να βρίσκονται μακριά στο παρελθόν, ωστόσο τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για μια μεγάλη «επιστροφή» στο Διάστημα, πέρα από την τροχιά του πλανήτη μας, εντείνεται. Οι διαστημικές υπηρεσίες ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, Ινδίας και Ευρώπης παρουσιάζουν φιλόδοξα προγράμματα για αποστολές μακριά από τον μητρικό μας κόσμο, στον Άρη και αλλού, ενώ παράλληλα ιδιωτικές εταιρείες, όπως η SpaceX του Έλον Μασκ, κάνουν τολμηρά βήματα προκειμένου να ξανοιχτούν στο «τελικό σύνορο».

Μία από αυτές είναι η Moon Express (MoonEx), η οποία πέτυχε μια πολύ σημαντική πρωτιά την Τετάρτη, καθώς έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία η οποία έλαβε άδεια από την αμερικανική κυβέρνηση για να πετάξει πέρα από την τροχιά του γαλάζιου μας πλανήτη και να πραγματοποιήσει προσελήνωση. Η παρθενική πτήση ρομποτικού διαστημοπλοίου αναμένεται να γίνει το 2017, και η εταιρεία κάνει λόγο για μια νέα εποχή στην εξερεύνηση του φυσικού μας δορυφόρου, με σκοπό την αξιοποίηση των πόρων και των άλλων δυνατοτήτων του. «Για πρώτη φορά στην ιστορία των ταξιδιών στο Διάστημα, μια ιδιωτική επιχείρηση θα φύγει από αυτόν τον κόσμο για να εξερευνήσει έναν άλλον», αναφέρεται σε ανακοίνωση της MoonEx.

Μπορεί ιδιωτικές εταιρείες να διεξάγουν εδώ και καιρό εκτοξεύσεις και αποστολές στο Διάστημα, όπως για παράδειγμα ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (με διαστημόπλοια Dragon της SpaceX) ωστόσο αυτές περιορίζονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, και μόνο εθνικές διαστημικές υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει αποστολές σε άλλους πλανήτες. Η MoonEx πρωτοπορεί όσον αφορά σε αυτό το καθεστώς, καθώς είναι η πρώτη εταιρεία που παίρνει επίσημη άδεια για να κάνει κάτι τέτοιο, με αίτηση που υποβλήθηκε στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) στις 8 Απριλίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας, Μπομπ Ρίτσαρντς, έκανε λόγο για μια απόφαση – ορόσημο της αμερικανικής κυβέρνησης, που ανοίγει δρόμο: «Μπορούμε πλέον να ανοίξουμε πανιά σαν εξερευνητές της όγδοης ηπείρου της Γης, τη Σελήνη, αναζητώντας νέες γνώσεις και πόρους για να επεκτείνουμε την οικονομική σφαίρα της Γης προς όφελος όλης της ανθρωπότητας» ανέφερε, σχολιάζοντας την εξέλιξη. Όπως σημείωσε, η ανακάλυψη νερού στη Σελήνη αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα, καθώς το νερό αποτελεί το «πετρέλαιο του ηλιακού συστήματος», καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για αποστολές σε μακρινούς προορισμούς του Ηλιακού Συστήματος- και από αυτή την άποψη η Σελήνη εξελίσσεται σε έναν «σταθμό ανεφοδιασμού» στο Διάστημα. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνθήκες έλλειψης βαρύτητας στη Σελήνη (και γενικότερα, σε τροχιά) θα αποτελούσαν σημαντικό πλεονέκτημα για την πιο οικονομική κατασκευή διαστημοπλοίων, σε ναυπηγεία πέρα από τα όρια του πλανήτη μας.

«Ο ουρανός δεν είναι το όριο για τη Moon Express- είναι η εξέδρα εκτόξευσης. Αυτή η απόφαση- ορόσημο είναι άλλο ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα. Το ταξίδι στο Διάστημα είναι η μόνη μας οδός προς τα εμπρός για να διασφαλίσουμε την επιβίωσή μας και να δημιουργήσουμε ένα μέλλον χωρίς όρια για τα παιδιά μας» είπε ο συνιδρυτής και πρόεδρος της MoonEx, Ναβίν Τζαΐν, ο οποίος οραματίζεται ότι στο μέλλον θα μπορούν να μεταφέρονται πολύτιμοι πόροι, μέταλλα κ.α. από τη Σελήνη στη Γη.

Η MoonEx ιδρύθηκε το 2010 από τον Dr. Μπομπ Ρίτσαρντς, τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Ναβίν Τζαΐν και τον επιχειρηματία και «γκουρού» της διαστημικής τεχνολογίας, Dr. Μπάρνεϊ Πελ. Η ανάπτυξη ρομποτικών διαστημοπλοίων, η κατασκευή των οποίων είναι δυνατή σε διαφορετικές κλίμακες, έχει σκοπό να μειώσει δραστικά το κόστος της εξερεύνησης του Διαστήματος.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, η MoonEx είναι μια από τις 16 συνολικά ομάδες που σκοπεύουν να επιτύχουν την πρώτη προσελήνωση ιδιωτικής εταιρείας στη Σελήνη, στο πλαίσιο του «Lunar X Prize» της Google, που άρχισε το 2007, με τον τεχνολογικό κολοσσό να υπόσχεται 20 εκατ. δολάρια στην πρώτη εταιρεία που θα προσεληνώσει επιτυχώς όχημα στον φυσικό μας δορυφόρο. Η MoonEx είναι η πρώτη εταιρεία που έλαβε έγκριση.

Σημειώνεται πως το ρυθμιστικό πλαίσιο για την εξερεύνηση άλλων κόσμων πέρα από τη Γη είναι η Outer Space Treaty που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και τέθηκε σε ισχύ το 1967. Η συνθήκη αυτή υπαγορεύει πως μη κυβερνητικοί φορείς χρειάζονται την έγκριση και την επίβλεψη της αρμόδιας κυβέρνησης/ χώρας. Υπενθυμίζεται πως, μέχρι τώρα, αποστολές στη Σελήνη έχουν πραγματοποιήσει μόνο οι ΗΠΑ, η ΕΣΣΔ και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, με τις ΗΠΑ να είναι οι μόνες που έχουν προβεί σε επανδρωμένη αποστολή και προσελήνωση αστροναυτών.

Δημοφιλή