Το χρυσό, το ασημένιο και το αργυρό: Οι καλύτερες εμφανίσεις ομάδων στους Ολυμπιακούς του Ρίο

Το χρυσό, το ασημένιο και το αργυρό: Οι καλύτερες εμφανίσεις ομάδων στους Ολυμπιακούς του Ρίο
Canadian Olympic Committee

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο σηκώνουν αυλαία απόψε με την επίσημη τελετή έναρξης και μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχει πραγματικό ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η ίσως πιο προβληματική διοργάνωση στην ιστορία των Ολυμπιακών.

Για αρχή όμως, ας ξεκινήσουμε λίγο πιο αισιόδοξα και, κυρίως, με στυλ.

Οι φετινές στολές των αποστολών των μεγαλύτερων χωρών που παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς του Ρίο είναι εντυπωσιακές, στην καλύτερη των περιπτώσεων και τουλάχιστον ενδιαφέρουσες, στη χειρότερη. Και πώς αλλιώς, δηλαδή, όταν έχουν επιστρατευτεί ονόματα «θρύλων» της μόδας για το σχεδιασμό τους, από τον Ralph Lauren (ΗΠΑ) και τη Stella McCartney (Μεγάλη Βρετανία), μέχρι τον Christian Louboutin (Κούβα) και τον Giorgio Armani (Ιταλία);

Σε γνήσιο ολυμπιακό πνεύμα, διαλέξαμε τις εμφανίσεις που μας άρεσαν περισσότερο, λιγότερο και πολύ λιγότερο και τους απονείμαμε τα αντίστοιχα μετάλλια.

Το Χρυσό

Καναδάς

Έρωτας με την πρώτη ματιά. Απλές, καθαρές γραμμές, ασυναγώνιστη αίσθηση του στυλ και unisex σχεδιασμός από το δίδυμο των Dsquared2 που ανέλαβε τη δημιουργία τους. Οι μπλούζες θυμίζουν tuxedos, τα παντελόνια είναι σαν επίσημες φόρμες και τα σακάκια συνδυάζουν την κομψότητα ενός βραδινού ενδύματος με τη χαλαρότητα και το coolness ενός bomber jacket στα μανίκια. Να κάνουμε ένα petition να βγουν σε μαζική παραγωγή μετά το τέλος των Ολυμπιακών -ακόμα και με το φύλλο σφενδάμου, κανένα πρόβλημα.

Το Αργυρό

Κούβα

Ο Christian Louboutin ανέλαβε το σχεδιασμό της φετινής εμφάνισης της Κούβας και, για να το θέσουμε απλά, έδωσε ρέστα. Η κομψότητα αποπνέει από κάθε ραφή των στολών: από τα μαύρα υφασμάτινα κοντά παντελόνια και τα βαθυκόκκινα blazers που φέρουν διακριτικά το αστέρι της σημαίας της Κούβας πάνω τους (το μόνο διακοσμητικό στοιχείο σε όλη την εμφάνιση) μέχρι, φυσικά, τα αθλητικά παπούτσια των αθλητών σε κόκκινο και μπλε χρώμα. Ή, πώς μπορείς να δημιουργήσεις μια άκρως πατριωτική εμφάνιση χωρίς να γίνεις γραφικός. Ο μόνος λόγος που η Κούβα μπήκε στη δεύτερη θέση είναι επειδή ο Καναδάς είναι πιο «τώρα» στο σχεδιασμό των στολών του.

Το Χάλκινο

Σουηδία

Η αποστολή της Σουηδίας άφησε το σχεδιασμό της εμφάνισής της στα H&M -το δεύτερο σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της μαζί με το ΙΚΕΑ- και, από ότι φαίνεται, ήταν μια εξαιρετική επιλογή. Οι στολές της Σουηδίας είναι ο ορισμός της άκρως αθλητικής εμφάνισης, με γραμμές που παραπέμπουν σε ταχύτητα και ένταση και το Lycra να κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ύφανση. Ο δύσκολος συνδυασμός του κίτρινου και του μπλε έχει πετύχει εδώ χωρίς να φαντάζει κραυγαλέος, ενώ η λεπτομέρεια στα φούτερ, όπου αναφέρονται τα μετάλλια που έχει κερδίσει μέχρι σήμερα η Σουηδία σε Ολυμπιακές διοργανώσεις (696) προκαλεί ένα κάποιο δέος, πόσο μάλλον στις άλλες αποστολές.

Αυτοί που δεν προπονήθηκαν αρκετά

Νότιος Κορέα

Το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν βλέπεις την αποστολή της Ν. Κορέας με τις επίσημες εμφανίσεις τους, είναι «ααα, γλυκούληδες!». Αυτό, όμως, δεν είναι το ζητούμενο από την εμφάνιση μιας αποστολής Ολυμπιακών Αγώνων που θέλει να αποπνέει δύναμη, μαχητικότητα και καλοπροαίρετο ανταγωνισμό. Θέλεις οι αθλητές σου να δείχνουν επιβλητικοί, όχι σαν τουρίστες στην Ακρόπολη. Μπράβο τους, πάντως, για την καινοτομία των ειδικών χημικών που περιέχονται στα ρούχα της εμφάνισης, τα οποία απωθούν τα κουνούπια και φροντίζουν για την προφύλαξη των αθλητών από τον ιό Zika.

Γαλλία

Με τη Lacoste πίσω από το σχεδιασμό των επίσημων ολυμπιακών εμφανίσεων της αποστολής της Γαλλίας, το στυλ είναι δεδομένο. Οι στολές των Γάλλων είναι απλές, κομψές, διακριτικές, καθαρές. Είναι όμως και κάπως βαρετές.

Μεγάλη Βρετανία

Η Stella McCartney, σε συνεργασία με την Adidas, ανέλαβε για δεύτερη φορά τις στολές της αποστολής της χώρας της μετά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012, επιλέγοντας να αφήσει απέξω τη βρετανική σημαία και να περάσει το εθνικό στοιχείο στα ρούχα με τα χρώματα και τα στρατηγικά επιλεγμένα σύμβολα. Κοιτάξτε, άσχημες δεν τις λες. Φαίνονται πολύ άνετες και πρακτικές ενώ το αθλητικό στοιχείο φωνάζει από χιλιόμετρα. Απλά να. Πολλή βαβούρα ρε Stella. Τα κόργκι της βασίλισσες Ελισάβετ λείπουν για να συμπληρωθεί ο εθνικός αχταρμάς.