Λιτή αλλά πιο αυθεντική και μεστή μηνυμάτων η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016

Λιτή αλλά πιο αυθεντική και μεστή μηνυμάτων η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016

And let the games begin! Οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ριο της Βραζιλιάς ξεκινούν μετά και την πολύ ιδιαίτερη Τελετή Έναρξης που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) στο στάδιο του Μαρακανά. Οι Βραζιλιάνοι κράτησαν την υπόσχεσή τους παρουσιάζοντας μία λιτή τελετή η οποία όμως έστειλε πολλά μηνύματα, συχνά συγκινητικά. Όπως πολλοί παρατήρησαν, δεν υπήρξαν φαντασμαγορικά εφέ αλλά σίγουρα ήταν πιο αυθεντική.

Στην μεγάλη γιορτή μετείχαν 11.000 αθλητές αλλά και 60.000 θεατές αλλά και 8.000 εθελοντές.

Ο Φερνάντο Μεϊρέλες επέλεξε ως κεντρικό θέμα της τελετής το χαμόγελο, την ικανότητα των Βραζιλιάνων να αυτοσχεδιάσουν αλλά και να επιβιώνουν μέσα από τις δυσκολίες. Ειδικές αναφορές υπήρξαν στον Αμαζόνιο και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που κυρίως τα τελευταία χρόνια δίνει μεγάλη μάχη κατά της αποψίλωση των δασών και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα σοβαρά ζητήματα που συνεπάγονται τις κλιματικής αλλαγής.

Την παράσταση έκλεψε φυσικά η Ζιζέλ που έκανε μια εντυπωσιακή είσοδο υπό τους ήχους του τραγουδιού «The Girl from Ipanema» αλλά ίσως περισσότερο η 79χρονη Έλζα Σοάρες, μια από τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες σάμπα στην Βραζιλία και παντρεμένη επί πολλά χρόνια με τον θρυλικό Γκαρίντσα, μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 1958 και το 1962. Ο χορό και η μουσική είχαν τιμητική τους.

Το δεύτερο μέρος της τελετής εστίασε στην κλιματική αλλαγή και οι 11.000 αθλητές, έλαβαν από έναν σπόρο, τον οποίο θα φυτέψουν σε έναν ειδικό σωλήνα με χώμα για να δημιουργήσουν το δέντρο του μέλλοντος που θα δώσει ανάσα στη Γη.

Ακολούθησε η παρέλαση των αποστολών των 206 χωρών ενώ σίγουρα η πιο ξεχωριστή αυτή της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων, που μπήκε στο στάδιο προτελευταία, αμέσως πριν την οικοδέσποινα Βραζιλία. Τους πρόσφυγες καλωσόρισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «με την παρουσία σας σε αυτούς τους Αγώνες στέλνετε μήνυμα ελπίδας στους πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο. Εγκαταλείψατε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους τις πατρίδες σας, χωρίς να είναι επιλογή σας αλλά λόγω των συνθηκών. Τώρα με το μεγάλο σας ταλέντο, συνεισφέρετε πάρα πολύ στην κοινωνία. Σε αυτόν τον Ολυμπιακό κόσμο ανεχόμαστε τη διαφορετικότητα».

Μετά την είσοδο των αθλητών οι σπόροι που νωρίτερα είχαν φυτέψει στα ειδικά φιαλίδια οι αθλητές που συμμετείχαν στην παρέλαση, μετατράπηκαν σε δένδρα. Αυτά σχημάτισαν Ολυμπιακούς Κύκλους που για πρώτη φορά δεν είχαν τα γνωστά χρώματα, αλλά ήταν πράσινοι.

Σημειώνεται πως τελευταίος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Βαλντερέι Κοντέιρο ντε Λίμα ο ο πρώην δρομέας που στους Αγώνες της Αθήνας το 2004 μπορούσε να πάρει το χρυσό στον μαραθώνιο, αλλά ένας Ιρλανδός ιερέας τον έσπρωξε και του το στέρησε. Τη φλόγα στο στάδιο έφερε ο Γκουστάβο Κερτέν (τένις, τρεις φορές νικητής του Ρολάν Γκαρός), την παρέδωσε στην Ποντέσια Μαρκάρι (Μπάσκετ, ασημένιο μετάλλιο το 1996 στο μπάσκετ) και εκείνη στον χάλκινο Ολυμπιονίκη της Αθήνας που άναψε το βωμό σε στυλ σπιράλ που σχεδίασε ο Αμερικανός γλύπτης Άντονι Χάουι.

Ριο 2016 τελετή έναρξης

Δημοφιλή