ΔΙΕΘΝΕΣ
07/08/2016 04:38 EEST | Updated 07/08/2016 04:39 EEST

Γερμανία: Οικονομολόγος του Ινστιτούτου Μαξ Πλάνκ προτείνει την κρατικοποίηση της Deutsche Bank σε «περίπτωση ανάγκης»

Bloomberg via Getty Images
The Deutsche Bank AG logo sits on the exterior of a branch in Boblingen, Germany, on Monday, July 25, 2016. Deutsche Bank Chief Executive Officer John Cryan will try to convince investors this week that his efforts to turn around Europe's biggest securities firm will succeed. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Την κρατικοποίηση της Deutsche Bank σε περίπτωση ανάγκης εισηγείται ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου «Μαξ Πλανκ» Μάρτιν Χέλβιγκ, εκ των εγκυρότερων εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας για τον τραπεζικό τομέα, ενώ κατηγορεί την ΕΚΤ για καθυστερήσεις και λάθος προτεραιότητες.

«Εάν μία τράπεζα μπορεί να προκαλέσει σημαντικούς συστημικούς κινδύνους, θα πρέπει να τους αναλάβει το κράτος», δηλώνει ο κ. Χέλβιγκ στην «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» και, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Deutsche Bank, τονίζει: «Εάν μια ανάμιξη του κράτους φαίνεται ως αναπόφευκτη, τότε θα πρέπει το γερμανικό κράτος να πάρει τις μετοχές και να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας ελέγχου που είναι συνδεδεμένη με αυτές τις μετοχές».

Ο Γερμανός οικονομολόγος ασκεί ακόμη κριτική στην ΕΚΤ, η οποία, όπως εκτιμά, ευθύνεται εν μέρει για την διαρκή αναβολή της διάσωσης των τραπεζών. «Αντί να ασχολείται πρωτίστως με την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού, θα ήταν καλύτερα να είχε προηγουμένως να βάλει σε τάξη τις τράπεζες», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ