Τζορτζ Στάμας: H Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας

Τζορτζ Στάμας: H Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας
stamas

Πάνε 4 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, αυτού του παγκόσμιου κινήματος των Ελλήνων της Διασποράς που εκτός από τη φιλανθρωπική της δράση επικεντρώνεται σε δραστηριότητες για την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ο ένας από τους ιδρυτές της ο Tζορτζ Στάμας βρέθηκε στην Ελλάδα για το 2ο Venture fair που διοργανώθηκε στο τέλος Ιουνίου στο ξενοδοχείο Χίλτον. Πρώην αντιπρόεδρος της Deutsche Banc Alex Brown και senior partner στη δικηγορική εταιρεία Kirkland and Ellis LLP, ο Τζορτζ Στάμας πρόλαβε να μιλήσει στη HuffPost Greece για κάτι λιγότερο από ένα μισάωρο. «Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες της διασποράς έχουν ξαναενωθεί έτσι από τους Ελληνοπερσικούς πολέμους. Αυτό που μας έφερε στα αλήθεια κοντά ήταν η κρίση στην Ελλάδα. Σκοπός μας από την αρχή ήταν να δούμε αν μπορούμε να συνδυάσουμε τις ικανότητες μας για να δούμε πως μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι», μας είπε.

Έχουν περάσει τέσσερα χρονιά από τότε που ξεκινήσατε την Ελληνική Πρωτοβουλία- έχετε πια επεκταθεί πολύ.

Είμαστε κι εμείς οι ίδιοι έκπληκτοι, με όλα όσα έχει καταφέρει η Ελληνική Πρωτοβουλία. Σε μια πρόσφατη συνάντηση μας είχαμε board members από την Αυστραλία, τον Καναδά και το Χονγκ Κονγκ από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αγγλία και την Ελλάδα. Δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι όλο αυτό θα μας ένωνε με αυτό τον τρόπο. Για να παραφράσω τον Ουίνστον Τσώρτσιλ είμαστε ακόμα στην «αρχή της αρχής». Δεν είμαστε καν στο τέλος της αρχής, έχουμε ακόμα ένα μακρύ δρόμο μπροστά μας.

Μόλις κάνατε και την πρώτη σας εκδήλωση στην Αγγλία.

Kανάμε ένα φαντασμαγορικό event στην Αυστραλία, ένα στην Αγγλία, δυο στον Καναδά. Το τελευταίο μας project είναι το New Leaders Society of THI. Αυτό αποτελείται από αξιόλογους νέους ανθρώπους, γιατί αυτοί είναι το μέλλον. Ο σκοπός μας είναι πολύ δυνατός. Δεν είμαστε πια «Αμερικανάκια», ξέρουμε τι κάνουμε, έχουμε μια αγνή καρδιά και κανείς από μας δεν προσπαθεί να κάνει δουλειές ή συμφωνίες στην Ελλάδα, θα χανόταν εξάλλου και η αξιοπιστία μας έτσι. Σε προσωπικό επίπεδο τώρα, δεν μπορώ να πιστέψω πόσο χρόνο από την καθημερινότητα μου, μου τρώει η Ελληνική Πρωτοβουλία. Μας παίρνουν τηλέφωνο από την Ευρωπαϊκή επιτροπή ή αρχηγοί κρατών και μας λένε «Έχουμε ακούσει για σας, μπορούμε να δουλέψουμε μαζί σας για να βοηθήσουμε την Ελλάδα;». Πολλές φορές λέω «ναι» και μετά σκέφτομαι «Και τώρα τι κάνουμε; Πώς θα προλάβουμε;» Έχει επεκταθεί πάρα πολύ.

Είστε εδώ με αφορμή το Venture Fair. Μετά το περσινό venture fair είχαμε δημοψήφισμα και capital controls

To timing δεν ήταν καλό, και για να είμαι ειλικρινής ακόμα δεν είναι καλό. Δεν μπορείς να επιβάλλεις τόσο υψηλή φορολογία αλλά να επιμένεις ότι κάνεις ότι καλύτερο μπορείς για τους επιχειρηματίες. Για μένα η επιχειρηματικότητα είναι μια ευκαιρία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αρχίσουμε να βοηθάμε την κοινωνία. Έχουμε μια εξαιρετικά μορφωμένη κοινωνία εδώ στην Ελλάδα- όπως η Ιρλανδία ας πούμε 25 χρόνια πριν. Τι ήταν αυτό που δημιούργησε την ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας (κέλτικη τίγρη);

Αυτά είναι παραδείγματα τα οποία η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να μεταμορφώσει τον εαυτό της. Θέλει προσπάθεια αλλά γίνεται.

Ας δούμε τι έχουμε: Μια μορφωμένη κοινωνία, μια κοινωνία με έντονο το στοιχείο της επιχειρηματικότητας, μια κοινωνία μικρών επιχειρήσεων. Πρέπει να τα αξιοποιήσουμε όλα αυτά. Και αναγκαία είναι και η ελπίδα για να μείνουν τα παιδιά στην Ελλάδα, για να υπάρχει μέλλον.

Διακόσιες χιλιάδες νέοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια -αυτό για μένα είναι μια καταστροφή. Η επιχειρηματικότητα είναι κάτι που έρχεται απολύτως φυσικά στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Φτάνει η κυβέρνηση να βγει από τη μέση!

Δε βλέπω να συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα σύντομα

Νομίζω πως με τον καιρό δεν θα έχουν άλλη επιλογή. Αυτό που βλέπουμε ανά τον κόσμο είναι η επανάσταση εναντίον των ελίτ. Το Brexit, ο Τραμπ, βλέπουμε ότι οι πολίτες έχουν φτάσει στο σημείο που απλά δεν αντέχουν άλλο. Η δουλειά μας ως διασπορά είναι να λειτουργούμε ως παράδειγμα, και να φέρνουμε την τεχνογνωσία μας και τους πόρους μας για να βοηθήσουμε. Ο ρόλος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας είναι διττός: Aρχικά δουλεύουμε για την ανακούφιση της φτώχειας. Από την άλλη πλευρά ασχολούμαστε με την οικονομική ανάπτυξη. Δεν είναι αρκετό να δίνεις στους ανθρώπους ψάρια, πρέπει και να τους μάθεις να ψαρευτούν. Δεν μπορείς απλά να βάζεις χανζαπλάστ στην πληγή, χρειάζονται συστημικές αλλαγές και εκεί μιλάνε οι πολίτες, όχι η ελίτ, ούτε η κυβέρνηση που μπορεί πολλοί να μην καταλαβαίνουν, ούτε καν η τρόικα – η οποία πιστεύω πως μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει και θετική επίδραση κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα- αλλά είναι οι πολίτες που αποφασίζουν πότε θα πουν «Φτάνει». Aν πουν «φτάνει» που θα κοιτάξουν; Θέλουμε να είμαστε εκεί εκείνη τη στιγμή που ένα ευρύτερο κοινό θα στραφεί προς το μέρος μας.

Δημοφιλή