Τουλάχιστον 33 νεκροί διαδηλωτές στην Αιθιοπία

Τουλάχιστον 33 νεκροί διαδηλωτές στην Αιθιοπία
REUTERS/Tiksa Negeri

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν από δυνάμεις ασφαλείας σε διαδηλώσεις το σαββατοκύριακο στην κεντρική περιοχή Ορομίγια της Αιθιοπίας, σε σχέση με μια αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης για επίταξη γαιών, δήλωσαν αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης τη Δευτέρα.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και μπλόκαρε δρόμους σε αρκετές πόλεις σε μια μεγάλη περιοχή, καθώς άρχισαν διαδηλώσεις μετά από έκκληση στο πλαίσιο κινήματος στα social media.

Οι αιθιοπικές αρχές επέβαλαν ευρύ μπλόκο στο Ίντερνετ κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Ταραχές συγκλονίζουν την Ορομίγια εδώ και μήνες, λόγω σχεδίων για επίταξη καλλιεργήσιμων γαιών στην περιοχή για ανάπτυξη.

Οι αρχές εγκατέλειψαν τον σχεδιασμό τον Ιανουάριο, αλλά οι διαδηλώσεις αναζωπυρώθηκαν λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.

Το σαββατοκύριακο, διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ανέμιζαν αντικυβερνητικές σημαίες και πανώ. Κάποιοι απαιτούσαν την απελευθέρωση φυλακισμένων πολιτικών της αντιπολίτευσης.

«Μέχρι τώρα έχουμε συντάξει μια λίστα 33 διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας, που περιελάμβαναν αστυνομία και στρατό, αλλά είμαι σίγουρος ότι η λίστα θα μεγαλώσει» είπε στο Reuters ο Μουλάτου Γκεμετσού, στέλεχος κόμματος της αντιπολίτευσης.

Δημοφιλή