ΕΙΔΗΣΕΙΣ
08/08/2016 06:42 EEST | Updated 08/08/2016 09:21 EEST

Γιούνκερ: Πρέπει να συνεργαζόμαστε και με δύσκολους γείτονες, όπως την Τουρκία

European Commission President Jean-Claude Juncker listens to a speech during the 11th EU-China Business Summit at the Great Hall of the People in Beijing, Wednesday, July 13, 2016. (AP Photo/Ng Han Guan, Pool)
ASSOCIATED PRESS
European Commission President Jean-Claude Juncker listens to a speech during the 11th EU-China Business Summit at the Great Hall of the People in Beijing, Wednesday, July 13, 2016. (AP Photo/Ng Han Guan, Pool)

Την αναγκαιότητα τήρησης της συμφωνίας με την Τουρκία στο προσφυγικό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην Tagesspiegel- προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργάζεται και με δύσκολους γείτονες, όπως την Τουρκία, «όχι επειδή αγαπάμε αυτές ή τις κυβερνήσεις τους, αλλά επειδή το χρωστάμε σε όλους εκείνους που θα υπέφεραν σε περίπτωση που δεν συμφωνούσαμε».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε πάντως ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να προβεί σε παραχωρήσεις έναντι της Τουρκίας στο θέμα της βίζας.

Η Ε.Ε. είναι προετοιμασμένη ακόμη και για την περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό, δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για την μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στη Welt.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «η συμφωνία με την Τουρκία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, εντούτοις όχι το μοναδικό», προσθέτοντας ότι «δεν ποντάρουμε μόνο σε ένα χαρτί».

Όπως συμπλήρωσε, τα δύο τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί σημαντικό έργο στο πεδίο αυτό στην ΕΕ. «Σε χρόνο ρεκόρ ενός και πλέον χρόνου δρομολογήσαμε νομοθετήματα και την παροχή οικονομικής βοήθειας, προκειμένου να στηρίζουμε τις χώρες μέλη στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών αλλά και να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων στα σύνορά μας αλλά και με τους εταίρους μας».

Παρόλα αυτά, όπως τονίζει , ζητούμενο παραμένει η υλοποίηση του «Plan A», δηλαδή η υλοποίηση της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία και όλων των υπολοίπων δράσεων της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση.

Ερντογάν: Η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί αν δε ικανοποιηθούν τα τουρκικά αιτήματα

Η συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό «δεν θα είναι δυνατή», αν η ΕΕ δεν τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας που αφορά την κατάργηση της βίζας, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στη Le Monde.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριφέρεται με ειλικρίνεια στην Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν σημειώνοντας πως η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες υποτίθεται ότι θα ίσχυε από την 1η Ιουνίου.

«Αν τα αιτήματά μας δεν ικανοποιηθούν, τότε οι επανεισδοχές δεν θα είναι πλέον δυνατές», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Sponsored Post