Επανεκκίνηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων θα επιδιώξουν Πούτιν και Ερντογάν

Επανεκκίνηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων θα επιδιώξουν Πούτιν και Ερντογάν
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντά σήμερα Τρίτη τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, στην Αγία Πετρούπολη, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν βελτίωση των μέχρι σχετικά πρόσφατα τεταμένων σχέσεών τους.

Η επίσκεψη Ερντογάν στη Ρωσία είναι η πρώτη από τον Νοέμβριο του 2015- όταν τουρκικά μαχητικά είχαν καταρρίψει ρωσικό αεροσκάφος στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας, επειδή «παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο»- αλλά και η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στο εξωτερικό μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους βελτίωσης των διμερών σχέσεων, και ότι θα υπάρξει σοβαρή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το πώς θα γίνει αυτό- συμπληρώνοντας ότι θα συζητηθούν και περιφερειακά θέματα, όπως η κατάσταση στη Συρία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι η συνάντηση αναμένεται να επιταχύνει τη διαδικασία εξομάλυνσης,, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε στο TASS πως αναμένει άνοιγμα μιας «νέας σελίδας» στις διμερείς σχέσεις. Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να ξαναρχίσει τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Ρωσία «από μηδενική βάση» και να επαναλάβει τη συνεργασία της χώρας του με τη Μόσχα σε πολλούς τομείς.

O Ερντογάν αναφέρθηκε κατ' επανάληψη στον Πούτιν αποκαλώντας τον «αγαπητό» και «αξιοσέβαστο» Βλαντίμιρ και τον χαρακτήρισε φίλο του. Είπε μάλιστα ότι είναι ευγνώμων απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο γιατί σχεδόν ακαριαία του εξέφρασε τη στήριξή του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Η επίσκεψη αυτή συνιστά ένα ορόσημο στις διμερείς σχέσεις μας, που ξεκινούν ξανά από το μηδέν. Μια νέα σελίδα θα ανοίξει στους ρωσοτουρκικούς δεσμούς. Η σελίδα αυτή θα περιλαμβάνει στρατιωτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία», τόνισε, προσθέτοντας πως η Άγκυρα επιθυμεί «ξεπάγωμα» της συνεργασίας με τη Ρωσία για τον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιού, καθώς και ότι χωρίς τη συνεργασία της Ρωσίας δεν θα είναι δυνατόν να μπει τέλος στην κρίση στη Συρία- όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές.

Υπογραμμίζεται πως η συνάντηση Πούτιν- Ερντογάν λαμβάνει χώρα εν μέσω νέων εντάσεων μεταξύ Άγκυρας και Δύσης, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος, καθώς η Τουρκία κατηγορεί τη Δύση πως φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο για τις παρεμβάσεις μετά το πραξικόπημα παρά για τα ίδια τα γεγονότα που τις προκάλεσαν.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει πως ο Ερντογάν είχε ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους- αν και τελικά, όπως προέκυψε, η επιστολή προς του Τούρκου προέδρου προς τον Πούτιν δεν αποτελούσε πλήρη «συγγνώμη» για το περιστατικό. Παρόλα αυτά, ο Ερντογάν ζητούσε συγγνώμη από τις οικογένειες των πιλότων. Σημειώνεται πως η θέση του Κρεμλίνου, μετά την κατάρριψη, ήταν πως ο Ρώσος ηγέτης δεν θα δεχόταν να επικοινωνήσει με τον Ερντογάν αν δεν ζητούσε συγγνώμη για το περιστατικό- και τα ρωσικά «αντίποινα» περιελάμβαναν οικονομικές (τουριστικές, εμπορικές κ.α.) κυρώσεις.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Γερμανία δεν εκτιμά πως η αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών θα επηρεάσει τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Δημοφιλή