Κάτοικοι του Ντίσελντορφ Γερμανίας καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για έναν δρόμο της ναζιστικής περιόδου

Κάτοικοι του Ντίσελντορφ καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για έναν δρόμο της ναζιστικής περιόδου
google maps

Στα προάστια του Ντίσελντορφ, υπάρχει ένας δρόμος που ονομάζεται Auf'm Rott. Αρχικά κατασκευάστηκε το 1937, επί ναζιστικής δηλαδή κυβέρνησης. Προσφάτως λοιπόν οι κάτοικοι κατά μήκους αυτού του δρόμου κλήθηκαν να πληρώσουν- κατά μέσο όρο- 10.000 ευρώ ανά νοικοκυριό!

Το ερώτημα φυσικά είναι «γιατί;». Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Στη Γερμανία, οι κάτοικοι πληρώνουν τις τοπικές αρχές για τα έργα υποδομής (δρόμοι, δημόσιος φωτισμός, ποδηλατόδρομοι, κλπ).

Οι συγκεκριμένοι όμως δεν είχαν αυτή την υποχρέωση για τον συγκεκριμένο δρόμο επειδή τα πεζοδρόμια προστέθηκαν μόλις το 2009 και έτσι για περίπου 72 χρόνια θεωρείτο πως ήταν υπό...ανάπτυξη. Και έτσι δεν είχαν κληθεί να πληρώσουν.

Το δημοτικό συμβούλιο ισχυρίζεται, όπως αναφέρει το War History Online πως αφού οι κάτοικοι κατά μήκος του δρόμου δεν είχαν καμία υποχρέωση να πληρώσουν τη δεκαετία του 1930 όταν ξεκίνησε η κατασκευή, θα πρέπει να πληρώσουν τώρα που το έργο ολοκληρώθηκε.

Το δε δικαστήριο στο οποίο κατέφυγαν οι για να γλυτώσουν το δυσβάσταχτο κόστος των 10.000ευρώ ανά σπίτι, συμφώνησε με το δημοτικό συμβούλιο, αποφασίζοντας πως «δεν υπάρχει όριο παραγραφής σε ό,τι αφορά τις κατασκευαστικές εργασίες».

Αυτό σημαίνει πως οι όσοι κατοικούν σήμερα επί της οδού Auf'm Rott. Θα πρέπει να πληρώσουν για το έργο εποχής Χίτλερ και όχι μόνο καθώς τη δεκαετία του 1950 μπήκε ο φωτισμός, του 1970 φτιάχτηκε το αποχετευτικό σύστημα και φυσικά για τα πεζοδρόμια που τοποθετήθηκαν το 2009.

Δημοφιλή