ΔΙΕΘΝΕΣ
10/08/2016 09:08 EEST | Updated 10/08/2016 09:09 EEST

Η ανθρωπότητα εξάντλησε τους «προβλεπόμενους» από τη φύση πόρους της Γης για το 2016

ASSOCIATED PRESS
FILE - This July 1, 2013 file photo smoke rises from the Colstrip Steam Electric Station, a coal burning power plant in in Colstrip, Mont. The Supreme Court on Monday placed limits on the sole Obama administration program already in place to deal with power plant and factory emissions of gases blamed for global warming. The justices said that the Environmental Protection Agency lacks authority in some cases to force companies to evaluate ways to reduce carbon dioxide emissions. This rule applies when a company needs a permit to expand facilities or build new ones that would increase overall pollution. Carbon dioxide is the chief gas linked to global warming. (AP Photo/Matthew Brown, File)

Στις 8 Αυγούστου (Δευτέρα) η ανθρωπότητα εξάντλησε τους πόρους που «προβλέπονταν» κανονικά στον «προϋπολογισμό» της φύσης για όλο το 2016, σύμφωνα με δεδομένα από το Global Footprint Network- έναν διεθνή ερευνητικό οργανισμό ο οποίος μελετά το πώς διαχειρίζεται ο κόσμος μας τους φυσικούς του πόρους και ανταποκρίνεται στην κλιματική αλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα, η αποκαλούμενη «Earth Overshoot Day», που φέτος έπεσε στις 8 Αυγούστου, είναι η ημερομηνία κατά την οποία η ετήσια ζήτηση της ανθρωπότητας για φυσικούς πόρους υπερβαίνει αυτά που η φύση μπορεί να ανανεώσει μέσα στο έτος. Αυτό, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συμβαίνει επειδή εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι μπορούν να απορροφήσουν οι ωκεανοί και τα δάση, και η υπεραλίευση αλλά και η καταστροφή δασών είναι πιο γρήγορες από ό,τι η αναπλήρωση των απωλειών.

Οι εκπομπές άνθρακα είναι ο πιο γρήγορα αυξανόμενος παράγοντας που επηρεάζει το εν λόγω «overshoot», με το αποτύπωμα άνθρακα να αποτελεί το 60% αυτών που «ζητά» η ανθρωπότητα από τη φύση- το αποκαλούμενο «Οικολογικό Αποτύπωμα» (Ecological Footprint). Αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις και επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από τη Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα (2015), τότε το αποτύπωμα άνθρακα θα πρέπει να πέσει σταδιακά στο μηδέν μέχρι το 2050.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κάποιες χώρες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως πχ η Κόστα Ρίκα που κατάφερε να παράγει το 97% του ηλεκτρισμού της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2016. Η Πορτογαλία η Γερμανία και η Βρετανία παρουσίασαν επίσης πολύ καλές επιδόσεις, ενώ η κινεζική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα πλάνο με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος από τους πολίτες της χώρας κατά 50%, κάτι που, σύμφωνα με υπολογισμούς, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη βιομηχανία κτηνοτροφίας/ κρέατος της χώρας κατά ένα δισεκατομμύριο τόνους μέχρι το 2030.