ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/08/2016 06:55 EEST

Οι οξυμένες σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και η απροθυμία των εταίρων στο προσφυγικό δοκιμάζουν ξανά την κυβέρνηση

Milos Bicanski via Getty Images
MYTILENE, GREECE - APRIL 05: A general view of migrants at the detention center on April 5, 2016 in Lesbos, Greece. Scores migrants are being returned to Turkey following an EU agreement with the Turkish authorities to tackle Europe's worsening mass migration crisis. Migrants who have arrived illegally in Greece are now being deported back to Turkey if they refuse to apply for asylum. (Photo by Milos Bicanski/Getty Images)

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται για μια ακόμη φορά κυβέρνηση στην προσπάθεια της να χειριστεί τις προσφυγικές ροές αφού οι εξελίξεις στην Τουρκία και οι σχέσεις της με την ΕΕ καθιστούν σαφές πως η συμφωνία βρίσκεται στον αέρα ενώ την ίδια στιγμή και οι ευρωπαίοι εταίροι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους περί μετεγκατάστασης των αιτούντων ασύλου σε άλλα κράτη-μέλη.

Το νέο σκηνικό που ακόμη είναι υπό διαμόρφωση, ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να είναι από τα πρώτα θέματα που θα εξετάσει ο πρωθυπουργός κατά την επιστροφή του στην Αθήνα αύριο Πέμπτη ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, φαίνεται να έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά έχουν κατά τι αυξηθεί αλλά απέχουν βέβαια κατά πολύ από τον αριθμό προσφύγων που έφταναν στη χώρα μας πριν τη συμφωνία. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν τα σημερινά ποσοστά θα διατηρηθούν ή εάν μια πιθανή περαιτέρω όξυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ- οι φωνές που ακούγονται εκατέρωθεν δικαιολογούν την ανησυχία που υπάρχει- οδηγήσει τη γείτονα να...αμελήσει τις υποχρεώσεις της. Φυσικά οι επαναπροωθήσεις έχουν διακοπεί αφού μετά το πραξικόπημα αποχώρησαν οι τούρκοι αξιωματικοί που βρίσκονταν στα ελληνικά νησιά και ήταν επιφορτισμένοι να μετάσχουν στις σχετικές διαδικασίες.

Έτσι η κατάσταση που διαμορφώνεται κυρίως στα νησιά είναι μια ακόμη φορά ασφυκτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό σήμερα Τετάρτη στα νησιά το Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω, Κάλυμπινο και Μεγίστη) φιλοξενούνται 10.042 πρόσφυγες και μετανάστες αν και οι προβλεπόμενοι χώροι μπορούν να φιλοξενήσουν έως 7.450 άτομα. Εντός δε του τελευταίου 24ώρου αφίχθησαν στα νησιά 90 πρόσφυγες. Ο αριθμός αν και μικρός, όταν όμως έρχεται καθημερινά να προστεθεί σε δομές που ήδη έχουν υπερβεί τις δυνατότητες τους αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Οι συνθήκες στα κέντρα είναι ασφυκτικές και οι διαμαρτυρίες πολλών δημάρχων διαρκείς.

Την ίδια στιγμή ενώ κάθε μήνα τα κράτη-μέλη της ΕΕ (εκτός Ελλάδος και Ιταλίας) θα έπρεπε να ανοίγουν τα σύνορά τους για 6.000 πρόσφυγες στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος μετεγκατάστασης οι ρυθμοί «απορρόφησης» παραμένουν αργοί και δεν ικανοποιείται καν το 50% το μηνιαίων προβλέψεων. Πρόσθετο βέβαια πρόβλημα είναι η δυνατότητα της Υπηρεσίας Ασύλου να διαχειριστεί το πλήθος των αιτήσεων που λαμβάνει καθώς μόλο τον Ιούλιο έλαβε τον αριθμό ρεκόρ των 4.013 αιτήσεων.