Ακόμη πιο φθηνό το φυσικό αέριο κίνησης

Ακόμη πιο φθηνό το φυσικό αέριο κίνησης
DEPA

Σε νέα μείωση στην τιμή στο φυσικό αέριο κίνησης έχει προχωρήσει η ΔΕΠΑ προσφέροντας τη δυνατότητα για πιο οικονομικές μετακινήσεις σε όλη τη χώρα. Οι οδηγοί που εξυπηρετούνται από το δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου, FISIKON , σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας θα δουν την τιμή μειωμένη κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ αναμένονται και περαιτέρω μειώσεις στο πλαίσιο της τιμολογιακής πολιτικής που εφαρμόζει ο όμιλος.

Στο φυσικό αέριο στρέφονται επιχειρήσεις και ιδιώτες

Επαγγελματικά , ιδιωτικά οχήματα και συγκοινωνίες όπως είναι τα ΙΧ, ταξί , φορτηγά, μίνι-βαν, λεωφορεία και δημόσια οχήματα χρησιμοποιούν για τη μεταφορά ατόμων και αγαθών αυτοκίνητα που καίνε φυσικό αέριο.

Όλα τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα μπορούν να κινηθούν εναλλακτικά και με φυσικό αέριο. Η νομοθεσία πλέον επιτρέπει τη μετατροπή και των βενζινοκίνητων οχημάτων αλλά και των πετρελαιοκινητήρων σε dual fuel με φυσικό αέριο και ήδη έχουν κυκλοφορήσει οχήματα που έχουν μετατραπεί, τα οποία παρουσιάζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Το φυσικό αέριο δεν έχει σχέση με το υγραέριο.

Η τεχνολογία αυτή (bi-fuel) επιτρέπει στα οχήματα μόλις τελειώσει το φυσικό αέριο, να το «γυρίζουν» αυτόματα στη βενζίνη, οπότε το μόνο που απαιτείται είναι ένα γέμισμα στο ντεπόζιτο της βενζίνης.

Σημαντικό πλεονέκτημα του φυσικού αερίου κίνησης (CNG) παραμένει το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να νοθευθεί καθώς το γέμισμα γίνεται απευθείας από τους υπόγειους αγωγούς της ΔΕΠΑ.

Στα πλεονεκτήματα και την πολλαπλότητα των χρήσεων του φυσικού αερίου στις μεταφορές αναφέρεται και ο Dr . Gerhard Holtmeier, Πρόεδρος του Οργανισμού NGVA Europe.

Το φυσικό αέριο, ο ηλεκτρισμός και το υδρογόνο, αποτελούν τα πιο «πολλά υποσχόμενα» καύσιμα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν τη γέφυρα για την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στις μεταφορές στην Ευρώπη. Το φυσικό αέριο αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση για άμεσα κέρδη στο μέλλον και είναι ήδη διαθέσιμο μέσω ενός διευρυμένου δικτύου στην Ευρώπη ενώ η αγορά με τα προϊόντα και τις τεχνολογίες που μπορούν να το υποστηρίξουν είναι ήδη ώριμη. Το συνθετικό φυσικό αέριο από ανανεώσιμες πηγές (SNG) αποτελεί ένα βασικό στοιχείο για τον κλάδο της ενέργειας και της αυτοκίνησης. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αποτελεί την καλύτερη λύση για τα βαρέα φορτηγά και τα πλοία. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε όλα τα άλλα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου όπως είναι η αθόρυβη καύση, οι μειωμένες εκπομπές ρύπων, ειδικά όταν το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται αντί για το diesel σε αστικές περιοχές. Το θέμα είναι να υπάρχει μια λειτουργική αγορά η οποία να λαμβάνει υπ’όψιν και το κόστος του καυσίμου, τα οχήματα και τα εξαρτήματά τους προκειμένου να υπάρχει αποδοτικότητα. Το φυσικό αέριο, ως CNG, SNG, LNG και βιομεθάνιο είναι το καθαρότερο καύσιμο που θα μας οδηγήσει στους στόχους του 2050.

Περισσότερα πρατήρια ανεφοδιασμού

Στην Ελλάδα, το δρόμο της αεριοκίνησης τον άνοιξε η ΔΕΠΑ με τα πρατήρια Fisikon, τα οποία ιδρύονται στις μεγάλες πόλεις για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση των ιδιωτών και επαγγελματιών οδηγών.

Τα πρατήρια Fisikon (εμπορική ονομασία με την οποία η ΔΕΠΑ προωθεί το φυσικό αέριο κίνησης) βρίσκονται σε κομβικά σημεία στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα πρατήρια λιανικής πώλησης για τον ανεφοδιασμό οχημάτων επαγγελματικής και ιδιωτικής χρήσης με κινητήρα φυσικού αερίου ή διπλού καυσίμου λειτουργούν στην Αττική, στην Κηφισιά (Λεωφόρος Κηφισίας 264), στην Νέα Φιλαδέλφεια (8ο χλμ Εθνικής Αθηνών Θεσσαλονίκης - ρεύμα προς Λαμία), στην Ανθούσα (1ο χλμ Λεωφόρου Ανθούσας) και στα Άνω Λιόσια (Καραϊσκάκη και Νικηταρά). Ακόμη, στη Θεσσαλονίκη, στην Πυλαία (Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 128) και στην Νέα Μαγνησία (Κων/νου Καραμανλή 136, Ιωνία), στη Λάρισα (Οδός Βόλου 65), στο Βόλο (Οδός Λαρίσης 202) και τη Λαμία (6ο χλμ Π.Ε.Ο. Λαμίας-Στυλίδας).