Χωρίς προσωρινή σύνταξη δικαιούχοι του ΟΑΕΕ με χρέη άνω των 20.000 ευρώ

Χωρίς προσωρινή σύνταξη δικαιούχοι του ΟΑΕΕ με χρέη άνω των 20.000 ευρώ
A man looks at used DVDs at a store at Monastiraki area in central Athens, Greece, July 7, 2015. Greece faces a last chance to stay in the euro zone on Tuesday when Prime Minister Alexis Tsipras puts proposals to an emergency euro zone summit after Greek voters resoundingly rejected the austerity terms of a defunct bailout. REUTERS/Christian Hartmann
A man looks at used DVDs at a store at Monastiraki area in central Athens, Greece, July 7, 2015. Greece faces a last chance to stay in the euro zone on Tuesday when Prime Minister Alexis Tsipras puts proposals to an emergency euro zone summit after Greek voters resoundingly rejected the austerity terms of a defunct bailout. REUTERS/Christian Hartmann
Christian Hartmann / Reuters

Τέλος στις προσωρινές συντάξεις ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ για όσους έχουν χρέη των 20.000 ευρώ βάζει νέα εγκύκλιος του Οργανισμού.

Σύμφωνα με αυτή και όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος» προσωρινή «σύνταξη δικαιούνται όσοι έχουν οφειλή μόνο από αναγνώριση πλασματικών χρόνων και εφόσον εκδοθεί η απόφαση αναγνώρισης (η εξαγορά του χρόνου θα γίνεται τμηματικά με παρακράτηση του σχετικού ποσού από τη σύνταξη του δικαιούχου). Η προσωρινή σύνταξη θα κυμαίνεται από 384 έως 768 ευρώ για πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος ή αναπηρίας. Σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης, τα ποσά μειώνονται κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης».

Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται, εάν υπολείπονται 60 μήνες, η μείωση ανέρχεται σε 60/200 και τα ποσά διαμορφώνονται σε 268,80 και 537,60 ευρώ, αντίστοιχα. Σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης λόγω αναπηρίας, για παράδειγμα, με βαθμό αναπηρίας 70% το κατώτατο και ανώτατο όριο προσωρινής σύνταξης διαμορφώνεται σε 288 και 576 ευρώ, αντίστοιχα. Για συνταξιοδότηση λόγω θανάτου, όπου η προσωρινή σύνταξη καθορίζεται στο ποσοστό 50%, το κατώτατο και ανώτατο όριο της προσωρινής σύνταξης διαμορφώνεται σε 192 και 384 ευρώ, αντίστοιχα. Η απόφαση προσωρινής σύνταξης εκδίδεται, για όσους τη δικαιούνται, εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και για τους ελεύθερους επαγγελματίες ορίζεται στο 50% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των δώδεκα τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται. Το μέσο μηνιαίο εισόδημα προκύπτει από το πηλίκο του συνόλου των τρεχουσών εισφορών που καταβλήθηκαν ή έπρεπε να καταβληθούν δια του 20% και δια του 12.

Και συγκεκριμένα παραδείγματα:

  • Ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ στην 6η κατηγορία διέκοψε την ασφάλιση στον φορέα τον Μάρτιο του 2013 και υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιούλιο του 2016 με θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Για τον υπολογισμό της προσωρινής σύνταξης λαμβάνονται υπόψη οι ασφαλιστικές εισφορές από τον Μάρτιο του 2012 έως και τον Φεβρουάριο του 2013. Και υπολογίζεται ως εξής: 315,59 ευρώ x 12 = 3.787,08 ευρώ: 20%: 12=1.577,95 ευρώ. Τα 1.577, 95 ευρώ αποτελούν το μέσο μηνιαίο εισόδημα και το 50% είναι 788,97 ευρώ. Επειδή όμως το ποσό αυτό υπερβαίνει το όριο των 768 ευρώ, που είναι το ανώτερο όριο προσωρινής σύνταξης, χορηγείται προσωρινή σύνταξη 768 ευρώ.
  • Μισθωτός 5 μήνες με μηνιαίες αποδοχές 900 ευρώ και αυτοαπασχολούμενος 7 μήνες με μέσο μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ, θα λάβει 420,83 ευρώ (900 ευρώ x 50%=450 ευρώ x 5 μήνες=2.250 ευρώ/12=187,50 ευρώ 800 ευρώ x 50%=400 ευρώ x 7 μήνες=2.800 ευρώ /12=233,33 ευρώ Σύνολο: 420,83 ευρώ)
  • Προσωρινή σύνταξη με αναγνώριση: Αν το ποσό της προσωρινής είναι 750 ευρώ και η μηνιαία δόση για την αναγνώριση 300 ευρώ, ο ασφαλισμένος θα λάβει προσωρινή σύνταξη 450 ευρώ. Αν, για παράδειγμα, το ποσό της προσωρινής σύνταξης ανέρχεται σε 750 ευρώ μηνιαίως και το ύψος της μηνιαίας δόσης για την αναγνώριση σε 450 ευρώ, καταβάλλεται τουλάχιστον το ήμισυ της προσωρινής, δηλαδή ποσό 375 ευρώ.

Οι διευκρινίσεις του ΟΑΕΕ

Ο ΟΑΕΕ, βάσει νομοθεσίας, χορηγεί προσωρινές συντάξεις και σε ασφαλισμένους που έχουν οφειλές μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ, επισημαίνει ο Οργανισμός, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Συγκεκριμένα, διευκρινίζει ότι χορηγείται προσωρινή σύνταξη σε αυτοαπασχολούμενους και σε ελεύθερους επαγγελματίες και στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, ποσού που δεν υπερβαίνει μαζί με τις προσαυξήσεις τα 20.000 ευρώ.

Το ζήτημα προέκυψε από εγκύκλιο του ΟΑΕΕ από την οποία όπως επισημαίνεται δεν συνεπάγεται τροποποίηση της διάταξης που αφορά τις προσωρινές συντάξεις. Αποσαφηνίζεται ότι αποτελεί εσωτερικό έγγραφο που απευθύνεται στις αρμόδιες διευθύνσεις του ΟΑΕΕ και δίνει οδηγίες ώστε «στο πλαίσιο εφαρμογής της» να χορηγούνται προσωρινές συντάξεις σε όλους του δικαιούχους γήρατος-αναπηρίας-θανάτου.

«Για λόγους διαδικαστικούς -ως προς τον τρόπο παρακράτησης τη οφειλής- διευκρινίζεται για τους οφειλέτες ότι: "για ασφαλισμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα ακολουθήσουν οδηγίες, μετά την παροχή διευκρινήσεων από το αρμόδιο υπουργείο, κατόπιν ερωτήματός μας σχετικά με τον τρόπο παρακράτησης οφειλών από την προσωρινή και οριστική σύνταξη"», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Διευκρινίσεις Κατρούγκαλου για τις κύριες συντάξεις

Στο μεταξύ ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος διαψεύδει την είδηση περί μείωσης χιλιάδων κύριων συντάξεων λόγω ΕΟΠΥΥ ως συνέπεια της απόφασης επιβολής παρακράτησης 6% υπέρ του Οργανισμού. σε κάθε κύρια σύνταξη πολυ-δικαιούχων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι οι περισσότεροι δικαιούχοι θα δουν αύξηση στα χρήματα που λαμβάνουν, καθώς στο εξής η παρακράτηση υπέρ το ΕΟΠΥΥ θα υπολογίζεται με βάση το πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό, κι όχι την «εικονική» σύνταξη, που είναι «πολύ μεγαλύτερη».

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ακόμα πως το βασικό χαρακτηριστικό της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η ισονομία και διερωτήθηκε αν είναι δίκαιο όσοι λαμβάνουν μία σύνταξη να έχουν δυσμενέστερη μεταχείριση, με δεδομένο ότι μέχρι τώρα οι πολυ-δικαιούχοι δεν κατέβαλαν εισφορά για το σύνολο του εισοδήματός τους, αλλά μόνο για μία σύνταξη.

Ο υπουργός δήλωσε ακόμα ότι με τις κινήσεις της κυβέρνησης προστατεύεται το 80% των συνταξιούχων, που έχει τα χαμηλότερα εισοδήματα.

H ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας

Ακολούθησε και η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του υπουργού. Το υπουργείο στην ανακοίνωση του αναφέρεται σε νέο «κύμα παραπληροφόρησης» και «γκρίζας προπαγάνδας» αυτή τη φορά όχι από τα «συνήθη παπαγαλάκια, αλλά και από σοβαρές εφημερίδες».

Η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής: «Το νέο κύμα παραπληροφόρησης εμφανίζει ως επικείμενες μεγάλες μειώσεις την παρακράτηση υπέρ Υγείας ύψους 6% που θα γίνεται στο εξής και στην περίπτωση που ένας συνταξιούχος παίρνει δεύτερη σύνταξη.Τι αποκρύπτεται και τι διαστρέφεται από τους προπαγανδιστές του χάους; Πρώτα-πρώτα ότι η παρακράτηση θα γίνεται στο εξής επί του πράγματι καταβαλλόμενου ποσού, όχι επί του εικονικού, πολύ μεγαλύτερου ποσού της σύνταξης πριν από τις μνημονιακές περικοπές ,όπως γινόταν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ,Αυτό θα οδηγήσει στις περιπτώσεις όσων παίρνουν μόνο μία κύρια σύνταξη τους πολύ περισσότερους δηλαδή, σε ΑΥΞΗΣΗ, όχι σε μείωση».

Από το υπουργείο τονίζεται ότι η ισονομία είναι το βασικό χαρακτηριστικό της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. «Γιατί είναι δίκαιο όσοι παίρνουν μία σύνταξη να έχουν δυσμενέστερη μεταχείριση από όσους είναι σε σχετικά καλύτερη κατάσταση και παίρνουν δύο ή περισσότερες συντάξεις; Γιατί οι πρώτοι θα πρέπει να υπόκεινται σε εισφορά στο σύνολο του εισοδήματος τους και οι δεύτεροι όχι; Η αλήθεια θα φανεί στα ΑΤΜ».

Δημοφιλή