Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι υποκινεί ταραχές στο έδαφος της

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι υποκινεί ταραχές στο έδαφος της
Members of self-defence battalions take part in a rally to commemorate demonstrators who were killed during the Maidan protests in 2014 in Kiev, Ukraine, February 20, 2016. REUTERS/Gleb Garanich TPX IMAGES OF THE DAY
Members of self-defence battalions take part in a rally to commemorate demonstrators who were killed during the Maidan protests in 2014 in Kiev, Ukraine, February 20, 2016. REUTERS/Gleb Garanich TPX IMAGES OF THE DAY
Gleb Garanich / Reuters

Η Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα Παρασκευή τη Ρωσία ότι υποκινεί ταραχές στο έδαφός της, ενώ η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την ένταση ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες που έχει αναζωπυρωθεί γύρω από την Κριμαία.

«Ο εχθρός προετοιμάζει μαζικές προκλήσεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στην Ανατολική Ουκρανία, τις οποίες θα ακολουθήσουν κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η ουκρανική πλευρά δεν τηρεί τις συμφωνίες του Μινσκ», ανέφερε το τμήμα πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στη σελίδα του στο Facebook.

Η Ουκρανία έχει θέσει τα στρατεύματά της σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης με την Κριμαία και στο ανατολικό τμήμα της χώρας μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι απέτρεψε «επιθέσεις» που υποκινούνταν, σύμφωνα με την ίδια, από το Κίεβο στη χερσόνησο η οποία προσαρτήθηκε το 2014 έπειτα από ένα δημοψήφισμα που χαρακτηρίστηκε παράνομο από τους Δυτικούς.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατηγορούν το Κίεβο ότι οργάνωσε πολλές εφόδους «δολιοφθορέων-τρομοκρατών» που κατέληξαν σε ένοπλες συγκρούσεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, σύμφωνα με τη Μόσχα, ένας πράκτορας της FSB (πρώην KGB) και ένας ρώσος στρατιωτικός.

Χθες Πέμπτη, η ρωσική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε εικόνες που δείχνουν έναν από τους συλληφθέντες ο οποίος ανακρίθηκε από την FSB. Ο άνδρας, ο Εβγκέν Πάνοφ, είπε πως ήταν μέλος μιας ομάδας δολιοφθορέων που εργάζονταν για τις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών και πως σχεδίαζαν να ανατινάξουν ένα πορθμείο, ένα διυλιστήριο πετρελαίου και ένα χημικό εργοστάσιο, μεταξύ άλλων.

Ανησυχία σε ΗΠΑ και ΕΕ

Αντιμέτωπες με αυτή την αναζωπύρωση της έντασης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν πως είναι «εξαιρετικά ανήσυχες» και κάλεσαν τα δύο στρατόπεδα να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση».

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό υπογράμμισε χθες Πέμτπη από την πλευρά του «τη σημασία που έχει για την Ουκρανία και τη Ρωσία να επιλύσουν, με τον διάλογο, τις πρόσφατες εντάσεις για το θέμα της κατάστασης στην Κριμαία».

Είναι «ένα βήμα μακριά από τη λογική της πολιτικής διαδικασίας και ένα βήμα προς τη λογική μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης», δήλωσε από την πλευρά του χθες Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ειδικός αντιπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης για τη Ρωσία Γκέρνορτ Έρλερ.

«Όλα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά», πρόσθεσε.

Αρνείται τις κατηγορίες η Ουκρανία

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τους Δυτικούς να πουν στο Κίεβο να μην λάβει «επικίνδυνα μέτρα που μπορούν να έχουν τις πλέον αρνητικές συνέπειες», σύμφωνα με το υπουργείο του.

Η Ουκρανία αρνείται κατηγορηματικά τις ρωσικές κατηγορίες. Στη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάλεσε τη Ρωσία να παράσχει αποδείξεις για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της, τους οποίους αμφισβητούν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Σήμερα Παρασκευή, ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, έδωσε μια εντελώς διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, λέγοντας πως η Μόσχα επιδιώκει να «καλύψει» πυροβολισμούς στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων «που παραδοσιακά κάνουν κατάχρηση οινοπνευματωδών».

Αντιαεροπορικούς πυραύλους ανέπτυξε η Ρωσία

Η Ρωσία ανέπτυξε το προηγμένο σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων της S-400 στην προσαρτημένη Κριμαία, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύθηκε να λάβει αντίμετρα σε αυτό που αποκάλεσε συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών δυνάμεων και ουκρανών δολιοφθορέων στη βόρεια Κριμαία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

H φωτογραφία είναι αρχείου

Δημοφιλή