Η παγκόσμια κατάταξη των χωρών βάση της φήμης τους. Αυτές είναι οι 10 καλύτερες και οι 10 χειρότερες

Η παγκόσμια κατάταξη των χωρών βάση της φήμης τους. Αυτές είναι οι 10 καλύτερες και οι 10 χειρότερες

Η καλή φήμη είναι κάτι αποκτάται δύσκολα και μπορεί να χαθεί μέσα σε λίγα λεπτά. Και αυτό δεν είναι κανόνας μόνο για τις ανθρώπινες σχέσεις και αλληλεπιδράσεις στις κοινωνίες που ζούμε αλλά και για τις χώρες. Την εποχή της πληροφορίας αλλά και της παγκοσμιοποίησης δύσκολα μένει κάτι κρυφό και όλοι γνωρίζουν ή μπορούν να μάθουν με ένα απλό googlαρισμα πολλά και ενδιαφέροντα που θα τους βοηθήσουν να διαμορφώσουν μια θετική ή αρνητική εικόνα για μια χώρα. Τα δε γεγονότα ύψιστης σημασίας, όπως τα θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια, μπορεί να καταστρέψει τουλάχιστον σε επίπεδο τουρισμού μια χώρα.

Κάθε χρόνο λοιπόν δημοσιεύεται μια έρευνα στο Reputation Institute που ασχολείται ακριβώς με αυτό. Δηλαδή την θετική ή αρνητική εικόνα που έχουν οι πολίτες για τις χώρες του κόσμου. Κοινώς ποιες έχουν καλή και ποιες κακή φήμη. Πρόκειται για τη έρευνα Most Reputable Countries που διεξήχθη για το 2016 με τη βοήθεια 48.000 ανθρώπων που δέχθηκαν να μετάσχουν στην έρευνα.

Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών που αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν σε χαμηλότερη θέση στη λίστα με τις χώρες για τις οποίες οι πολίτες έχουν θετική γνώμη είναι η Τουρκία, εξαιτίας της αποστροφής που προκαλούν συχνά οι δηλώσεις του προέδρου της Ερντογάν, της φίμωσης του Τύπου αλλά και επειδή φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας όπως οι αλλεπάλληλες σε ένα χρόνο τρομοκρατικές επιθέσεις.

Χειρότερη γνώμη σε σχέση με το παρελθόν έχουν επίσης οι πολίτες για αρκετές ακόμη χώρα μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα τη μεγαλύτερη υποχώρηση παρουσιάζουν συγκριτικά με το 2015 και πέραν της Τουρκίας οι: Σαουδική Αραβία, Βέλγιο, Ελλάδα, Νικαράγουα, Αίγυπτος, Ινδία, Εκουαδόρ, Μαρόκο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Γερμανία.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα οι 10 χώρες για τις οποίες οι πολίτες έχουν σχηματίσει την καλύτερη γνώμη είναι κατά σειρά: Σουηδία, Καναδάς, Ελβετία, Αυστραλία, Νορβηγία, Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία, Δανία, Ιρλανδία και Ολλανδία.

Και οι 10 χώρες με την χειρότερη φήμη είναι οι: Ιράκ, Ιράν, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Νιγηρία, Ρωσία, Αλγερία, Νικαράγουα, Καζακστάν και Κολομβία.

Σημειώνεται δε πως οι 20 χώρες που βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις συγκεντρώνοντας και τις χαμηλότερες βαθμολογίες είτε χαρακτηρίζονται ως «ασταθείς» είτε τελούν υπό δικτατορίες.

Αξιοσημείωτο δε είναι πως οι πιο ισχυρές χώρες συνήθως δεν είναι αυτές που έχουν και την καλύτερη φήμη.

Δημοφιλή