Αυτά είναι τα σημάδια των ανθρώπων που κατάφεραν να ξεφύγουν από τον θάνατο

Αυτά είναι τα σημάδια των ανθρώπων που κατάφεραν να ξεφύγουν από τον θάνατο

Η φωτογράφος Emily Goddard ενδιαφερόταν πάντα για την ωμή ομορφιά των σημαδιών του σώματος. Αυτό το ενδιαφέρον της ξεκίνησε από όταν ήταν παιδί και, μέσα στην αθωότητά της, είχε γοητευτεί από ένα μεγάλο, σφαιρικό εξόγκωμα που υπήρχε στο μάγουλο του άντρα της νονάς της. «Θυμάμαι πως ήταν αρκετά σοκαριστικό», εξηγεί η ίδια.

Ως παιδιά, δεν είμαστε πάντα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις πτυχές της ζωής που δεν μπορούμε, ακόμα, να καταλάβουμε. Ως ενήλικες, όμως, υποτίθεται πως πρέπει να κάνουμε ερωτήσεις, να εμβαθύνουμε στα θέματα που έχουμε παραβλέψει ή παρερμηνεύσει. Αυτό ακριβώς κάνει η Goddard στη φωτογραφική σειρά «When Death Leaves His Mark» (Όταν ο Θάνατος Αφήνει το Σημάδι Του), στην οποία συλλαμβάνει τα πρόσωπα και τα σώματα των ανθρώπων που έχουν γλιτώσει από τον θάνατο και έχουν τα σημάδια για να το αποδείξουν.

Μιλώντας και φωτογραφίζοντας αυτούς τους επιζήσαντες, η Goddard ελπίζει να δώσει έμφαση στο γεγονός πως οι επιθανάτιες εμπειρίες συνοδεύονται από δραματικές ουλές που δεν είναι μόνο σωματικές αλλά και ψυχικές -κάτι που η ίδια ίσως δεν καταλάβαινε ως παιδί.

Θέλει επίσης να αποδομήσει την ιδέα πως οι ατέλειες αποτελούν ταμπού. «Πιστεύω πως το να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το στίγμα που περιβάλλει τις λεγόμενες φυσικές ατέλειες είναι ζωτικής σημασίας», λέει. «Και να αμφισβητούμε την ευρέως αποδεκτή αλλά ακόμα ακατόρθωτη έννοια της ομορφιάς, μέχρι να γίνει εντελώς παράλογη για να τη θεωρούμε έγκυρη».

Η Goddard βρήκε όλους τους συμμετέχοντες στο project της από στόμα σε στόμα. Ξεκίνησε με φίλους της και γρήγορα τα νέα μαθεύτηκαν, με αποτέλεσμα να έρθει σε επαφή με άγνωστους που ενδιαφέρονταν να γίνουν κομμάτι της σειράς της και να καταπολεμήσουν το στίγμα των ουλών. Η ίδια μάλιστα λέει πως όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί της ήταν «τρομερά πρόθυμοι» στο να δείξουν τα σημάδια τους.

«Πιστεύω, και ελπίζω, πως αυτοί οι άνθρωποι είναι πραγματικά περήφανοι για τις ουλές στα σώματά τους, καθώς είναι γνήσια σημάδια γενναιότητας και δύναμης του σώματος και του πνεύματος» εξηγεί. «Πιστεύω πως και αυτοί, όπως εγώ, βλέπουν τα σημάδια τους ως έργα τέχνης της φύσης και σαν κάτι που δεν πρέπει ποτέ να τους κάνει να ντρέπονται».

Όσο για τους θεατές των φωτογραφιών της, η Goddard λέει «Θέλω ο κόσμος να δει πέρα από την εικόνα και να εξερευνήσει τις ψυχές των άλλων για να μάθει ποιοι πραγματικά είναι». «Μην κρίνετε ποτέ κάτι από την ονομαστική του αξία, συνήθως υπάρχουν πολλά περισσότερα από πίσω», συμπληρώνει.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες της Goddard εδώ.

EMILY GODDARD

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη HuffPost US.

Δημοφιλή