Tα κοιτάσματα φυσικού αερίου Karish και Tanin στο Ισραήλ αποκτά η Energean

Tα κοιτάσματα φυσικού αερίου Karish και Tanin στο Ισραήλ αποκτά η Energean
Energean

Συμφωνία με τις Delek Drilling και Avner Oil Exploration για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Karish και Tanin στο Ισραήλ υπέγραψε η Energean Oil & Gas.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, με τη συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, η EnergeanOil & Gas αποκτά τα δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου, δυναμικότητας 1,4 και 1 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (TCF) αντιστοίχως έναντι συνολικού τιμήματος 148 εκατ. δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται και δικαιώματα από τη μελλοντική εκμετάλλευση.

Τα δύο κοιτάσματα ανακαλύφθηκαν το 2011 (Tanin) και το 2013 (Karish) στη Λεκάνη της Λεβαντίνης, πλησίον τόσο του κοιτάσματος Tamar, το οποίο ήδη παράγει φυσικό αέριο, όσο και του κοιτάσματος Leviathan η ανάπτυξη του οποίου επίκειται.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη παρουσία ελληνικής εταιρείας στον χάρτη της ανάπτυξης των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια στο Ισραήλ, την Κύπρο (Αφροδίτη) και, προσφάτως, στην Αίγυπτο (κοίτασμα Zohr) και τα οποία αναμένεται σταδιακά να καλύψουν, πέραν των αναγκών των εθνικών οικονομιών, και τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα της Μεσογείου και της Ευρώπης, διαμορφώνοντας ουσιαστικά ένα νέο ενεργειακό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως είπε ο κ. Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean Oil & Gas, με τη συμφωνία αυτή η Energean «αποδεικνύεται για άλλη μία φορά έτοιμη να ηγηθεί της ανάπτυξης του τομέα των υδρογονανθράκων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας στο πλαίσιο και των ευρύτερων συνεργασιών που έχουν αναπτυχθεί στον ενεργειακό τομέα στο τρίγωνο Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ αλλά και σε σχέση με την Αίγυπτο, χώρα στην οποία η εταιρεία μας είναι ήδη παρούσα με ερευνητική δραστηριότητα. Μετά την έγκριση της συμφωνίας από τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές, η Energean θα προχωρήσει στην υποβολή αναλυτικού σχεδίου εκμετάλλευσης των δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου».

Δημοφιλή