Την Πέμπτη η έναρξη της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ. Στις 28 με 30 Αυγούστου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο Taxisnet

Την Πέμπτη η έναρξη της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ. Στις 28 με 30 Αυγούστου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο Taxisnet
Eurokinissi

Αύριο Πέμπτη, 18 Αυγούστου, πρόκειται να αρχίσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της HuffPost Greece, στις 28-30 Αυγούστου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά στο Taxisnet.

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΝΦΙΑ φέτος θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου (προθεσμία πληρωμής). Η αποπληρωμή θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2017.

Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι αναμένεται να διαμορφωθεί στα 3,5 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ πέρυσι ο φόρος πληρώθηκε σε έξι δόσεις με την πρώτη τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Φεβρουάριο, φέτος οι δανειστές έχουν ασκήσει πιέσεις η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός του 2016.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Oικονομικών, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, προκύπτει ότι:

- Το 34 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκατ.) θα πληρώσουν λιγότερο σε σχέση με πέρυσι.

- Το 35 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,5 εκατ.) θα πληρώσουν ακριβώς το ίδιο.

- Το 21 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκατ.) θα πληρώσουν ελάχιστα παραπάνω (από 1 λεπτό έως 10 ευρώ).

- Περίπου το 5,8% των φυσικών προσώπων (πάνω από 420.000) θα πληρώσει επιπλέον από 10 έως 50 ευρώ.

-Περίπου το 3,8% των πολιτών (πάνω από 270.000) θα πληρώσουν επιπλέον από 50 ευρώ και πάνω.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, περίπου το 90% των φυσικών προσώπων (περίπου 6,4 εκατ.) θα πληρώσει, είτε λιγότερο ΕΝΦΙΑ, είτε τον ίδιο ή σχεδόν τον ίδιο, σε σχέση με πέρυσι.

Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά του «αντι-ΕΝΦΙΑ», δηλαδή του φόρου ακινήτων που προορίζεται να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, υποστήριξε ότι θα έχει αφορολόγητο όριο και θα μεταφέρει τα βάρη στη μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ θα έχει και ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης από όλους τους φορολογουμένους. Επίσης, σημείωσε πως τα αγροτεμάχια θα υπολογίζονται στον συμπληρωματικό φόρο από το επόμενο έτος, αφού πρώτα αντιμετωπιστούν τα τεχνικά προβλήματα που επέβαλαν φέτος την εξαίρεσή τους.

Δημοφιλή