ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/08/2016 14:03 EEST | Updated 17/08/2016 14:03 EEST

Μαξίμου: «Στα 422 εκατ. πάνω από το στόχο είναι τα δημόσια έσοδα»

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
(Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Στα 422 εκατ. πάνω από το στόχο είναι τα δημόσια έσοδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Το Μαξίμου, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, θέλησαν να αποσαφηνίσουν το τοπίο όσον αφορά τα δημοσιονομικά, καθώς επί δυο ημέρες η ΝΔ και μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι τα έσοδα του Ιουλίου είναι κάτω από τον στόχο και επομένως μπορεί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης και να υπάρξουν νέα μέτρα.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για “εικόνα οικονομικής καταστροφής”, η οποία “έχει ξεπεράσει κάθε όριο γραφικότητας”. «Όλη αυτή η εικόνα καταστροφής στηρίζεται στο γεγονός ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά το μήνα Ιούλιο, εμφανίζονται 354 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο. Η απόκλιση αυτή αφορά μόνο το συγκεκριμένο μήνα και υπερκαλύπτεται από την ιδιαίτερα θετική πορεία του προηγούμενου εξαμήνου”, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές και ανακοινώνουν ότι “για ολόκληρο το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου τα καθαρά έσοδα τακτικού προϋπολογισμού είναι 422 εκατ. πάνω από το στόχο”. Επισημαίνουν μάλιστα ότι είναι πάνω από το στόχο παρά το ότι αυξήθηκαν και οι επιστροφές φόρων (που εξ’ ορισμού μειώνουν τα καθαρά έσοδα). Συγκεκριμένα οι επιστροφές φόρων είναι αυξημένες κατά 220 εκατ. πάνω από το στόχο.

“Συνεπώς, με βάση τον τακτικό προϋπολογισμό, η πορεία των εσόδων δεν εμπνέει καμία απολύτως ανησυχία για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2016”, τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές, οι οποίες επισημαίνουν ότι “η προσπάθεια διαστρέβλωσης της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας, στηρίζεται στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού και όχι του τακτικού. Η βασική διαφορά τους είναι ότι ο πρώτος περιλαμβάνει και τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τη φορολογία και υπόκειται σε μεγάλες εποχικές διακυμάνσεις. Αν κάποιος θέλει να εξετάσει στα σοβαρά την πορεία των εσόδων θα πρέπει να δει τον τακτικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, αν θέλει να παραπλανήσει και να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, θα επικαλεστεί τον ΠΔΕ ή οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί στην εξαγωγή αυθαίρετων συμπερασμάτων”.

“Συνιστάται, λοιπόν, στην αντιπολίτευση και στους συνοδοιπόρους της να μάθουν τουλάχιστον να μετρούν σωστά τα μεγέθη του προϋπολογισμού πριν προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική προσπάθεια. Διαφορετικά κινδυνεύουν να εκτεθούν για πολλοστή φορά”, καταλήγουν.

Sponsored Box