Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Πέμπτη 18 Αυγούστου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Πέμπτη 18 Αυγούστου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1) Αγωνίας παράταση για Μάντη- Καγιαλή

Η άπνοια που επικρατούσε χθες Τετάρτη στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας οδήγησε σε αναβολή της προσπάθειας των Παναγιώτη Μάντη και Παύλου Καγιαλή. Οι διοργανωτές μετά από αρκετή ώρα αναμονής, αποφάσισαν η τελική ιστιοδρομία να διεξαχθεί σήμερα, Πέμπτη την ίδια ημέρα και ώρα, δηλαδή στις 20:05. Καλή επιτυχία!

2) «Κληρώνει» ΕΝΦΙΑ

Σήμερα, Πέμπτη πρόκειται να αρχίσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και στις 28-30 Αυγούστου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά στο Taxisnet. Σημειώνεται πως ο φόρος ακινήτων φέτος θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις και η πρώτη έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου ενώ η αποπληρωμή θα γίνει τον Ιανουάριο του 2017. Το δε συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι αναμένεται να διαμορφωθεί στα 3,5 δισ. ευρώ.

3) Το γερμανικό veto

Αδιανόητο χαρακτηρίζει η γερμανική κυβέρνηση το άνοιγμα νέων Κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ, υπό τις παρούσες συνθήκες. Κάτι τέτοιο απαιτεί άλλωστε ομοφωνία», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει τοποθετήσεις Αυστριακών αξιωματούχων υπέρ της διακοπής της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και της συμφωνίας για το προσφυγικό. Σε ό,τι αφορά ωστόσο την κοινή δράση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στο προσφυγικό ζήτημα, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, ο κ. Ζάιμπερτ έκανε λόγο για «κοινά συμφέροντα», καθώς, όπως είπε, «οι δύο πλευρές θέλουν να δώσουν τέλος στην παρανομία και στην εγκληματικότητα των διακινητών στο Αιγαίο, και με αυτό στους πολλούς θανάτους που θρηνήσαμε κατά το παρελθόν».

4) Η συνέχεια της τραγωδίας...

Αναβολή για να απολογηθεί την Παρασκευή ζήτησε και έλαβε ο 76χρονος χειριστής του ταχύπλοου και κατηγορούμενος για τη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερα άτομα. Μέχρι τότε παραμένει παραμείνει κρατούμενος στο λιμεναρχείο Πειραιά. Ήδη χθες, Τετάρτη πάντως τα πνεύματα έξω από τα δικαστήρια Πειραιά ήταν οξυμένα καθώς όταν εμφανίστηκε ο συγγενείς των θυμάτων επιτέθηκαν φραστικά ενώ πέταξαν και αντικείμενα στον κατηγορούμενο μόλις αυτός κατέβηκε από το όχημα του λιμενικού σώματος συνοδεία ισχυρής δύναμης.

5) Νέο μάχη στον πόλεμο της ηλεκτρονικής κατασκοπίας

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA) των ΗΠΑ, το εύρος της ηλεκτρονικής κατασκοπείας της οποίας αποκαλύφθηκε από τον πρώην σύμβουλό της Έντουαρντ Σνόουντεν, φαίνεται ότι έπεσε θύμα κυβερνοπειρατείας. Μια μυστηριώδης ομάδα χάκερ, η οποία αυτοαποκαλείται Shadow Brokers, ανήρτησε στο διαδίκτυο κώδικα που μοιάζει να ανήκει σε προγράμματα που είχαν στόχο να παραβιάζουν τα τείχη προστασίας (firewalls) των κυβερνήσεων διαφόρων κρατών που θεωρούνται αντίπαλα των ΗΠΑ, όπως η Κίνα ή η Ρωσία. Η αποκάλυψη, «πηγαίνει» φυσικά σε άλλο επίπεδο τον «αόρατο» πόλεμο σε επίπεδο ηλεκτρονικής κατασκοπείας. Μέχρι στιγμής η NSA δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Γαλλικού Πρακτορείου ενώ οι huckers ανήρτησαν δύο φακέλους, ο ένας εκ των οποίων είναι ελεύθερα προσβάσιμος και ο δεύτερος κρυπτογραφημένος και υπόσχονται να δώσουν περισσότερα στοιχεία με αντάλλαγμα 1 εκατομμύριο bitcoins.

Δημοφιλή