Θύμα χάκερ το Ρεπουμπλικανικό κόμμα - Τραμπ: Συγγνώμη σε όσους πλήγωσα

Θύμα χάκερ το Ρεπουμπλικανικό κόμμα - Τραμπ: Συγγνώμη σε όσους πλήγωσα
Republican presidential nominee Donald Trump speaks at a campaign rally in Charlotte, North Carolina, U.S., August 18, 2016. REUTERS/Carlo Allegri
Republican presidential nominee Donald Trump speaks at a campaign rally in Charlotte, North Carolina, U.S., August 18, 2016. REUTERS/Carlo Allegri
Carlo Allegri / Reuters

Οι υπολογιστές του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών για την αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ και οργανώσεων σχετικών με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχουν μπει στο στόχαστρο χάκερ, είπαν πηγές που έχουν γνώση των επιθέσεων, χθες, Πέμπτη.

Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τουλάχιστον ενός μέλους της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ έχει μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό από το 2015 και στέλνει κακόβουλα μηνύματα σε συναδέλφους του, σύμφωνα με μέλος της ομάδας και έναν εξωτερικό ειδικό στο θέμα. Δεν είναι σαφές εάν οι χάκερ κατάφεραν να διεισδύσουν στους υπολογιστές της εκστρατείας.

Τον μήνα αυτό, αμερικανοί ειδικοί επί θεμάτων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο είπαν ότι, αρχής γενομένης από πέρσι, χάκερ διείσδυσαν σε υπολογιστές της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, του προσωπικού της εκστρατείας της Δημοκρατικής υποψήφιας Χίλαρι Κλίντον, και της επιτροπής ανεύρεσης προεκλογικών πόρων του κόμματος στο Κογκρέσο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συμπεράνει ότι η ευθύνη για την παραβίαση των υπολογιστών βαρύνει τη Ρωσία ή οντότητες εξουσιοδοτημένες από τη Ρωσία, ωθώντας μερικούς Δημοκράτες και αξιωματούχους κυβερνοασφάλειας στην κυβέρνηση Ομπάμα να καλέσουν για δημόσια απόδοση ευθυνών στη Ρωσία. Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν απορρίψει της κατηγορίες ως παράλογες, αλλά η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν στοιχεία από παραβιάσεις δεδομένων από ξένες δυνάμεις για να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου.

Το γραφείο της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ έχει προσλάβει την εταιρεία ασφάλειας CrowdStrike, η οποία συνεργάζεται επίσης και με το Δημοκρατικό Κόμμα, σύμφωνα με ένα άτομο εν γνώσει του θέματος. Η ίδια η εταιρεία έχει αρνηθεί να κάνει δηλώσεις.

Άλλη εξωτερική εταιρεία ασφάλειας έχει προσληφθεί για να εξετάσει το λογισμικό των δύο κομμάτων για τη διαχείρηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων, και άλλων επικοινωνιακών αναγκών, είπε άλλη ανώνυμη πηγή.

Τα εργαλεία και οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην περίπτωση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μοιάζουν αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την παραβίαση δεδομένων των οργανώσεων του Δημοκρατικού Κόμματος, μεταξύ των και της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών και των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον, δήλωσαν δύο πηγές. Αυτό έχει οδηγήσει τις αμερικανικές αρχές σε αρχικό συμπέρασμα ότι οι στρατιωτικές και πολιτικές υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας ή οντότητες εξουσιοδοτημένες από αυτήν έχουν βάλει στο στόχαστρό τους και τα δύο πολιτικά κόμματα.

Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι ασφάλειας είπαν ότι η Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών (FBI) και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους και στα δύο κόμματα, για να αναγνωρίσουν πιθανές παραβιάσεις και να αναβαθμίσουν τις άμυνές τους εναντίον των "συνεχώς εξελισσόμενων απειλών", όπως είπαν.

Τραμπ: Συγγνώμη...

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη λύπη του χθες για δηλώσεις που "μπορεί να έχουν δημιουργήσει προσωπικό πόνο", στην προσπάθειά του να επανέλθει στο προεκλογικό του μήνυμα ενώπιον δημοσκοπήσεων που τον δείχνουν να χάνει συνεχώς σε δημοτικότητα, στην πρώτη του ομιλία μετά από αναδιοργάνωση της προεκλογικής του εκστρατείας αυτή την εβδομάδα.

"Μερικές φορές, μέσα στην έξαψη της συζήτησης και μιλώντας για πολλά θέματα, δεν διαλέγεις τις σωστές λέξεις, ή λες το λάθος πράγμα", είπε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία σε μια συγκέντρωση στην Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. "Το έχω κάνει, και λυπάμαι, ιδιαίτερα όταν μπορεί να έχει δημιουργήσει προσωπικό πόνο. Υπάρχουν πάρα πολλά που διακυβεύονται για να απορροφώμαστε από τέτοια θέματα", είπε.

Ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει το "σκληρό ύφος" του και την παρορμητικότητά του για να προσελκύσει ψηφοφόρους στην εκστρατεία του για τις εθνικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου, ζητώντας συγγνώμη σπάνια, ακόμα και όταν αντιμετωπίζει κριτική από το ίδιο του το κόμμα για παλιές του δηλώσεις.

Πρόσφατα αντιμετώπισε ένα χείμαρρο κριτικής όταν επιτέθηκε στην οικογένεια ενός Αμερικανού μουσουλμάνου στρατιώτη που σκοτώθηκε σε αποστολή. Ο Χιζρ Χαν, πατέρας του λοχαγού Χουμαγιούν Χαν που πέθανε στο Ιράκ το 2004, είχε ασκήσει κριτική στον Τραμπ κατά το εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών τον περασμένο μήνα.

Αντιμέτωπος με πολιτικές ελλείψεις απέναντι στην υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, ο Τραμπ έχει προσπαθήσει να επανεκκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία, ανακοινώνοντας την Τετάρτη την αναδιάταξη των στελεχών της προεκλογικής του ομάδας. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ εγκατέλειψε τον ελεύθερο τρόπο έκφρασης στις ομιλίες του, και άρχισε να διαβάζει από έτοιμα κείμενα (teleprompt) σε κάθε συγκέντρωση.

Η νέα διευθύντρια της εκστρατείας του, Κέλιαν Κόνγουεϊ, υποσχέθηκε χθες ότι ο απρόβλεπτος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών θα εστιαστεί σε ένα πιό πειθαρχημένο και αισιόδοξο μήνυμα προς τους ψηφοφόρους, στον τελικό προς τις κάλπες, χωρίς να περιορίσει εντελώς το "στυλ" του.

Η Κόνγουεϊ πρόσθεσε πως στη τελική κούρσα για τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ θα διατηρήσει την "αυθεντικότητά" του και θα αφήσει πίσω μια μακριά σειρά αντιπαραθέσεων για να εστιαστεί σε συγκεκριμένα θέματα.

"Θα θέλαμε να φέρουμε άμεσα στον αμερικανικό λαό ένα μήνυμα ανάτασης και αισιοδοξίας, εστιασμένης σε (συγκεκριμένες) πολιτικές", είπε η Κόνγουεϊ στον τηλεοπτικό σταθμό CBS και την εκπομπή "This Morning" (Σήμερα το πρωί), προσθέτοντας ότι είναι σίγουρη πως ο πρώην σταρ ριάλιτι σόου της τηλεόρασης μπορεί να εμμείνει σε ένα πιό σαφές μήνυμα.

Δημοφιλή