ΔΙΕΘΝΕΣ
20/08/2016 10:01 EEST | Updated 20/08/2016 10:01 EEST

Περισσότερες επιθέσεις κατά Κούρδων στη Συρία προανήγγειλε ο Γιλντιρίμ

Anadolu Agency via Getty Images
ANKARA, TURKEY - AUGUST 18: Turkish Prime Minister Binali Yildirim addresses to the chiefs of the diplomatic mission at Cankaya in Ankara, Turkey on August 18, 2016. (Photo by Turkish Prime Ministry / Mustafa Aktas/Anadolu Agency/Getty Images)

Η Τουρκία θα αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη συριακή κρίση μέσα στους έξι επόμενους μήνες ώστε η σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα να μην διασπαστεί εθνοτικά, δήλωσε σήμερα, Σάββατο ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η Δαμασκός κατάλαβε πως οι Κούρδοι καθίστανται «απειλή και για τη Συρία», δήλωσε ακόμη ο Γιλντιρίμ στην πρώτη αντίδραση της Άγκυρας στα χωρίς προηγούμενο πλήγματα της συριακής πολεμικής αεροπορίας εναντίον των Κούρδων στη Χασάκα (βορειοανατολική Συρία).

«Είναι μια καινούρια κατάσταση» και «είναι σαφές πως το (συριακό) καθεστώς κατάλαβε πως η δομή που οι Κούρδοι επιχειρούν να διαμορφώσουν στον βορρά (της Συρίας) έχει αρχίσει να καθίσταται απειλή και για τη Συρία», δήλωσε ο Γιλντιρίμ αναφερόμενος στην προσπάθεια των Κούρδων να συνδέσουν τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους από την άλλη πλευρά των τουρκικών συνόρων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη σε ομάδα δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη πως, αν και ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ θα μπορούσε να έχει κάποιο ρόλο στην προσωρινή ηγεσία, δεν πρέπει να έχει ρόλο σ' αυτή στο μέλλον.

«Οι ΗΠΑ δεν είναι εχθρός μας»

Η Τουρκία θα θέσει τις επιχειρήσεις των υπηρεσιών εσωτερικών και εξωτερικών πληροφοριών υπό μια κοινή δομή για τον καλύτερο συντονισμό τους και σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί άλλη απόπειρα πραξικοπήματος, πρόθεσε ακόμα ο Τούρκος πρωθυπουργος.

Ο Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ είναι «στρατηγικός εταίρος μας, όχι εχθρός μας» και κάλεσε να εξαλειφθούν οι εντάσεις σε μια στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δοκιμάζονται από το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Ανάμεσα σε δύο χώρες μπορεί να υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω», δήλωσε ο Γιλντιρίμ, όμως «οφείλουμε να εξαλείψουμε αυτό που επιδεινώνει τις σχέσεις μας», πρόσθεσε αναφερόμενος στον Γκιουλέν, τον οποίο η Άκγυρα κατηγορεί ότι εξύφανε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post