Ξυδάκης: Αν χρειαστεί θα κινηθούμε και σε νομικό επίπεδο για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ξυδάκης: Αν χρειαστεί θα κινηθούμε και σε νομικό επίπεδο για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Sooc

«Θα πράξουμε ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό, πρωτίστως, και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο για τις γερμανικές αποζημιώσεις», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης.

Αφού σημειώνει ότι η συζήτηση για τις «γερμανικές οφειλές είναι πρωτίστως θέμα ηθικό», υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα θυσίασε πολλά στον αγώνα κατά του φασισμού. Απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση της μνήμης των ανθρώπων που χάθηκαν. Η άλλη πλευρά οφείλει να το αναγνωρίσει».

Οσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα ο κ. Ξυδάκης τονίζει ότι «αποτελεί ιστορικό φαινόμενο που απαιτεί συντεταγμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση» και θεωρεί ότι «η χώρα θα είναι έτοιμη σε περίπτωση αύξησης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απορρίπτει όλα τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ενώ ερωτηθείς για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που υπεγράφησαν με την ΠΓΔΜ, τονίζει ότι: '«αποτελούν μία ακόμα απόδειξη ότι οι δύο χώρες μπορούν να συμβιώνουν και να συζητούν αρμονικά σε ένα περιβάλλον, όχι ιδιαιτέρως σταθερό.Το ζητούμενο, όμως, είναι η αμοιβαία καλή θέληση. Είναι καιρός να εγκαταλειφθούν οι υπερεθνικιστικές ακρότηtες από την πλευρά της FYROM. Οι ιδεολογικές καταχρήσεις της ιστορίας και οι αλυτρωτικές υπερβολές δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία στους λαούς, γίνονται σχεδόν πάντα για εσωτερική κατανάλωση».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)