Υπουργικό συμβούλιο πριν το θερμό φθινόπωρο, με οδηγίες, προτεραιότητες και αξιολόγηση υπουργών

Υπουργικό συμβούλιο πριν το θερμό φθινόπωρο, με οδηγίες, προτεραιότητες και αξιολόγηση υπουργών
sooc

Προθέρμανση για τη νέα πολιτική σεζόν θα κάνει η κυβέρνηση με την σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου στις αρχές της εβδομάδας. Βασικός στόχος, ο πρωθυπουργός να δώσει στους υπουργούς του τις απαραίτητες κατευθύνσεις για το πολιτικά έντονο και γεμάτο υποχρεώσεις και εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν, φθινόπωρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τις προτεραιότητες για το προσεχές διάστημα και να δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις στον χειρισμό συγκεκριμένων ζητημάτων, εστιάζοντας και στο ότι δεν θα πρέπει να η κυβέρνηση να φαίνεται δυσλειτουργική.

Όπως δε αναφέρει η Καθημερινή ο πρωθυπουργός θα καλέσει τους υπουργούς να εργαστούν εντατικά και κατά προτεραιότητα εστιάζοντας σε τρεις τομείς:

• Την αποτίμηση της έως τώρα υλοποίησης του προγράμματος και των συμφωνηθέντων, που θα γίνει σε πρώτο βαθμό στο Euroworking Group στα τέλη του μήνα και, ακολούθως, στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου, και την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση. Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι η Αθήνα θα επιδιώξει το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, ώστε να μην έχουμε επανάληψη της δύσκολης διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση, η παράταση της οποίας έφερε επιπλέον μέτρα. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η συγκυρία και κυρίως η αναταραχή που προκλήθηκε στην Ε.Ε. από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος βοηθάει στο να επιθυμούν και οι εταίροι τη μη παράταση της αξιολόγησης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

• Τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, για την οποία ήδη έχει ζητηθεί να εξαντληθούν οι δυνατότητες για εξοικονόμηση κονδυλίων που θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε παροχές, αλλά και να διαμορφωθεί μια θετική ατζέντα για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και, κυρίως, για τις προοπτικές της οικονομίας και τις προτεραιότητες όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων.

• Την κατά το δυνατόν βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Το φορτωμένο με φορολογικές υποχρεώσεις πρόγραμμα των πολιτών έως τα τέλη του έτους διογκώνει τη δυσαρέσκεια έναντι της κυβέρνησης, ιδιαίτερα με τη συνέχιση επιβολής φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση του οποίου ήταν εμβληματική προεκλογική δέσμευση. Μέσα σε αυτή την κατάσταση επιπλέον προβλήματα στην καθημερινότητα καθιστούν εκρηκτικό το περιβάλλον για την κυβέρνηση, και ο πρωθυπουργός θα ζητήσει εγρήγορση για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

• Τη σταθερή προώθηση της εικόνας ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ανάκαμψης και ότι σταδιακά όλοι οι δείκτες θα βελτιώνονται και μάλιστα με γοργό ρυθμό, γεγονός που θα επιτρέψει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, εντός των επόμενων μηνών, να προχωρήσει η κυβέρνηση σε διορθωτικές κινήσεις και σε αυτό που προβάλει ως «δίκαιη ανάπτυξη», την ενίσχυση, δηλαδή, των ασθενέστερων από τα θετικά αποτελέσματα της οικονομίας.

Δημοφιλή