Παγκόσμια κατακραυγή με τον βιασμό και την δολοφονία της διεμφυλικής Hande Kader στην Κωνσταντινούπολη

Παγκόσμια κατακραυγή με τον βιασμό και την δολοφονία της διεμφυλικής Hande Kader στην Κωνσταντινούπολη
Facebook

Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει ο βιασμός και δολοφονία της διεμφυλικής Hande Kader στην Κωνσταντινούπολη. Η Kader, ιερόδουλη στο επάγγελμα, είχε ζωντανή παρουσία στις συγκεντρώσεις υπέρ των δικαιωμάτων της LGBTQ κοινότητας και πλέον αποτελεί σύμβολο των παθών των διεμφυλικών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με στοιχεία Transgender Europe, «δεν υπάρχει ασφαλής χώρας για τα τρανς άτομα», όμως, παρόλα αυτά, η γειτονική χώρα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Σύμφωνα με το BBC, ένας από τους κυριότερους λόγους είναι η ατιμωρησία των δραστών.

«Είναι ελάχιστοι οι τρανσέξουαλ που πεθαίνουν από φυσικά αίτια, σχεδόν κανένας», εξηγεί στο BBC ο διεμφυλικός Kemal Ordek, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι εξ αυτών αντιμετωπίζονται ως σεξουαλικά αντικείμενα και καταλήγουν να πωλούν το κορμί τους.

«Όταν αναγκάζεσαι να εργάζεσαι στη βιομηχανία του σεξ, δεν είναι δυνατό για τους ανθρώπους να φτάσουν τα βαθιά γεράματα. Σκοτώνονται. Δεν ξέρω εγώ πως γλίτωσα. Αυτό είναι το δυσάρεστο», είπε.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι αναμένονται νέες συγκεντρώσεις της LGBTQ κοινότητας σε κεντρικά σημεία της Κωνσταντινούπολης με αφορμή την δολοφονία της Kader, η οποία, σύμφωνα με τις αρχές, βιάστηκε και κάηκε ζωντανή σε δάσος της πόλης. Την τελευταία φορά που την είδε κάποιος, εκείνη επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητο ενός πελάτη.

Υπενθυμίζουμε ότι προηγούμενες πορείες και παρελάσεις διεμφυλικών και ομοφυλόφιλων στην Τουρκία είχαν διαλυθεί με απίστευτη βία από την αστυνομία. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στη χώρα, όμως η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε ότι φοβόταν ότι θα δημιουργούνταν συγκρούσεις με ακροδεξιές οργανώσεις εάν συνεχίζονταν οι διαδηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το #HandeKadereSesVer είναι ένα από τα δημοφιλέστερα hashtag στο Twitter, με τους χρήστες να εκφράζουν την απόγνωσή τους για τους κινδύνους με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι διεμφυλικοί και ομοφυλόφιλοι στην Τουρκία και τον κόσμο.

Δημοφιλή