ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21/08/2016 07:38 EEST | Updated 21/08/2016 07:44 EEST

Στις 9 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το «Μέτωπο του Νότου» στην Αθήνα

Yves Herman / Reuters
(L-R) European Central Bank President Mario Draghi, French President Francois Hollande, Spanish Prime Minister Mariano Rajoy, Greek Prime Minister Alexis Tsipras and Italian Prime Minister Matteo Renzi take part in a euro zone EU leaders emergency summit on the situation in Greece, in Brussels, Belgium, July 7, 2015. Tsipras launched a desperate bid to win fresh aid from sceptical creditors at the emergency euro zone summit on Tuesday, before his country's banks run out of money. REUTERS/Yves Herman

Στις 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η πρώτη συνάντηση των χωρών του «Μετώπου του Νότου», ύστερα από την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ήδη έχουν φτάσει θετικές απαντήσεις από τους ηγέτες έξι μεσογειακών χωρών: τον πρόεδρο της Γαλλίας Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ρέντσι, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Κόστα, τον πρόεδρο της Κύπρου Αναστασιάδη, τον εκτελούντα χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας Ραχόι και τον πρωθυπουργό της Μάλτας Μουσκάτ.

Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία της Αθήνας με στόχο να διαμορφωθεί από τις χώρες του Νότου πλαίσιο θέσεων για το μέλλον της Ε.Ε. μετά το Brexit.

Στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας της συνάντησης θεωρείται κρίσιμη και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η οποία θα διεξαχθεί την Τετάρτη, 24 Αυγούστου, στο Παρίσι. 

Επισημαίνεται ότι όλες αυτές οι συναντήσεις γίνονται ενόψει της συνόδου κορυφής των χωρών της Ε.Ε. η οποία θα διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου, στην Μπρατισλάβα. Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία εξελέγη με το σύνθημα «Η Ευρώπη αλλάζει», θέλει οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να έχουν αναπτύξει μία κοινή στρατηγική για τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. Μάλιστα η Αθήνα θα ήθελε να υπάρξει και γραπτό κείμενο θέσεων, αλλά αυτό είναι κάτι που θα αντιμετωπιστεί κατά τις συναντήσεις που πρόκειται να γίνουν.