Σε αναζήτηση μιας συμφωνίας για την Ευρώπη. Η ατζέντα και η σημειολογία της συνάντησης Ρέντσι, Μέρκελ και Ολάντ

Σε αναζήτηση μιας συμφωνίας για την Ευρώπη. Η ατζέντα και η σημειολογία της συνάντησης Ρέντσι, Μέρκελ και Ολάντ
German Chancellor Angela Merkel (L), French President Francois Hollande (R) and Italian Prime Minister Matteo Renzi attend a news conference at the chancellery during discussions on the outcome of the Brexit in Berlin, Germany, June 27, 2016. REUTERS/Hannibal Hanschke
German Chancellor Angela Merkel (L), French President Francois Hollande (R) and Italian Prime Minister Matteo Renzi attend a news conference at the chancellery during discussions on the outcome of the Brexit in Berlin, Germany, June 27, 2016. REUTERS/Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke / Reuters

Την καγκελάριο Μέρκελ και το πρόεδρο Ολάντ υποδέχεται το απόγευμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι για να συντονίσουν τα επόμενα βήματα μετά το Brexit.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κάλεσε την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο πάνω σε ένα αεροπλανοφόρο κοντά στο νησί Βεντοτένε. Ο Ρέντσι θέλει να σφυρηλατήσουν μια «συμφωνία για την Ευρώπη». Θα ακολουθήσουν άραγε οι άλλοι, αναρωτιέται το πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD.

Ο τόπος και το τοπίο δεν επελέγησαν τυχαία. Το αεροπλανοφόρο και τα μεγάλα πολιτικά μηνύματα θυμίζουν τον Τζορτζ Μπους: το περίφημο σύνθημα του Τζορτζ Μπους του νεώτερου μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003 «αποστολή εξετελέσθη». Ένα μήνυμα το οποίο σύντομα αποδείχθηκε ότι ειπώθηκε πολύ βιαστικά.

Πάνω στο αεροπλανοφόρο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι θα τεθεί ο θεμέλιος λίθος, όπως προσδοκά η Ιταλία, για τη συμφωνία της Ευρώπης, για μια νέα αρχή μετά το Brexit. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεταρρυθμιστεί έως το 2017 ή θα χάσουμε», όπως έκανε έκκληση πρόσφατα ο Ρέντσι.

Προς τα πού όμως πρέπει να πάει το τάνκερ Ευρώπη, δεδομένου ότι οι απόψεις των καπετάνιων διίστανται; Δεν έχουν κουραστεί οι πολίτες από τις Βρυξέλλες; 'Η είναι ακριβώς η άτολμη, διστακτική στάση το πρόβλημα; Ο Ρέντσι θεωρεί ότι «Επιστρέφουμε στο Βεντοτένε για να ξεκινήσουμε και πάλι με την Ευρώπη των αξιών και του πολιτισμού. Η αποστολή της Ευρώπης είναι να βελτιώσει τον κόσμο».

Το Βεντοτένε έχει για τους Ιταλούς μεγάλη συμβολική αξία: Στο Β΄Παγκόσμιο πόλεμο είχε φυλακιστεί ο αντιφασίστας και πρωτοπόρος της Ευρώπης Αλτιέρο Σπινέλι. Το 1941 συνέγραψε στο Βεντοτένε το μανιφέστο του «Για μια ελεύθερη και ενωμένη Ευρώπη».

Επρόκειτο για ένα είδος οράματος για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Τόσο μακριά φυσικά δεν θέλει να φτάσει ο Ρέντσι. Αυτό που η Ιταλία έχει κατά νουν το σκιαγράφησε πρόσφατα ο υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Σάντρο Γκότσι στους Finacial Times: Θέλει μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχία στις Βρυξέλλες στους τομείς του προϋπολογισμού, της οικονομικής πολιτικής, της ασφάλειας και των προσφύγων. Περισσότερες κοινές, δεσμευτικές αποφάσεις δηλαδή σε εθνικά θέματα, τα οποία στην πραγματικότητα ήταν ανέκαθεν της απόλυτης αρμοδιότητας κάθε χώρας. Ζήτησε δε και περισσότερα πανευρωπαϊκά σχέδια για τις υποδομές.

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ότι ο Ματέο Ρέντσι θα προτείνει την σύσταση ευρωπαϊκών δυνάμεων, οι οποίες να μπορούν να αποσταλούν, αν κριθεί αναγκαίο, στην Λιβύη και όχι μόνον. Παράλληλα, στόχος του ιταλού οικοδεσπότη είναι να γίνει σαφές ότι η στρατηγική της λιτότητας δεν φέρνει αποτελέσματα, ότι απαιτείται ευελιξία και ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις.

Η ίδια πηγή σημειώνει πως στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και η έγκριση ενός ειδικού σχεδίου για τον πολιτισμό με στόχο τη συντήρηση των σημαντικών μνημείων που θεωρούνται σύμβολα της πολιτιστικής ταυτότητας της Ευρώπης. Η κοινή συνέντευξη τύπου των τριών ηγετών έχει προγραμματιστεί για τις 7μμ. ώρα Ελλάδας.

«Στην Ευρώπη η λιτότητα προκάλεσε μόνον ζημιές»

Εν τω μεταξύ ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, συνομιλώντας με δημοσιογράφους σε συνάντηση στο θέρετρο Βερσίλια της κεντρικής Ιταλίας δήλωσε πως «Στην Ευρώπη η λιτότητα προκάλεσε μόνον ζημιές».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι για το μέλλον της Ιταλίας και της Ευρώπης έχει βασική σημασία να δοθεί νέα ώθηση στις επενδύσεις και στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης. Ο Ρέντσι παράλληλα ελπίζει το ΑΕΠ της χώρας του να σημειώσει φέτος άνοδο η οποία να αγγίξει τουλάχιστον το 1%.

Ενόψει της διάσκεψης, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης τόνισε πως «ο ρόλος της χώρας του είναι να οικοδομεί γέφυρες, έστω και αν τελευταία είναι της μόδας εκείνοι οι οποίοι υψώνουν τείχη». Ο Ματέο Ρέντσι αποσαφήνισε επίσης ότι η λογική αυτή της διαλλακτικότητας ισχύει και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ρωσία.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο επικεφαλής του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» δήλωσε στους δημοσιογράφους: «ξέρω ότι αυτό με έκανε να χάσω ψήφους, αλλά όταν βλέπω ένα παιδί που κινδυνεύει να πνιγεί, το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι ότι το παιδί αυτό πρέπει να σωθεί». Θέλησε να στείλει και το μήνυμα ότι «ουδείς μπορεί να συνεχίσει να αδιαφορεί» και κατέστησε σαφές ότι «οι αρχές του είναι εκείνες που του δίδαξαν στο σχολείο με την ανάγνωση και την μελέτη της Ιλιάδας και της Αντιγόνης».

Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί το φθινόπωρο στην Ιταλία για την έγκριση των θεσμικών αλλαγών που σχεδίασε και προώθησε η κυβέρνηση, ο Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι «όποιο και να είναι το αποτέλεσμά του, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά όταν έχουν προγραμματισθεί, δηλαδή το 2018».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, ARD, Deutsche Welle)

Δημοφιλή