Γαλλία: Ένοπλοι αστυνομικοί εξανάγκασαν γυναίκα που φορούσε μπουρκίνι να βγάλει τα ρούχα της

Γαλλία: Ένοπλοι αστυνομικοί εξανάγκασαν γυναίκα που φορούσε μπουρκίνι να βγάλει τα ρούχα της
nullplus

Αίσθηση έχουν προκαλέσει φωτογραφίες από τη Νίκαια της Γαλλίας που δείχνουν οπλισμένους αστυνομικούς να εξαναγκάζουν μια γυναίκα να αφαιρέσει ορισμένα από τα ρούχα της στην παραλία.

Το περιστατικό έλαβε χώρα την Τρίτη σε ακτή της Promenade des Anglais και σχετίζεται με τον αμφιλεγόμενο νόμο απαγόρευσης του λεγόμενου «μπουρκίνι», της ενδυμασίας που επιλέγουν να φορέσουν πολλές μουσουλμάνες γυναίκες στην παραλία. Υπενθυμίζουμε ότι στο ίδιο σημείο της πόλης είχε σημειωθεί και το τρομοκρατικό χτύπημα της 14ης Ιουλίου.

Η Νίκαια, όπως και πολλές ακόμα παραθαλάσσιες πόλεις της Γαλλίας, έχουν θέσει σε εφαρμογή νόμο που απαγορεύει το «μπουρκίνι» στις παραλίες, καθώς «έρχεται αντίθετο στην αρχή της απαγόρευσης θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους».

Ο αντιδήμαρχος της πόλης, Christian Estrosi, είχε γράψει επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας, Μάνουελ Βαλς, στην οποία εξηγούσε ότι η κάλυψη του προσώπου και του σώματος για μια επίσκεψη στην παραλία «δεν ταιριάζει με τα ιδανικά μας για τις κοινωνικές σχέσεις».

Ωστόσο, η συγκεκριμένη απαγόρευση έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, με αρκετές οργανώσεις να κάνουν λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών αυτών. Υπενθυμίζουμε ότι το 2010 η Γαλλία είχε απαγορεύσει τη νικάμπ από τους δημόσιους χώρους και το 2004 τη μαντήλα και όλα τα θρησκευτικά σύμβολα από τα δημόσια σχολεία.

Οι εικόνες αστυνομικών να εξαναγκάζουν μια γυναίκα να αφαιρέσει τα ρούχα της στην παραλία έχουν προκαλέσει επίσης αντιδράσεις. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι, σύμφωνα με τον Guardian, δεν ήταν λίγοι εκείνοι στην παραλία που φώναζαν στη γυναίκα να «πάει σπίτι της» και υποστήριζαν τις κινήσεις των αστυνομικών.

Το περιστατικό σημειώθηκε την ίδια εβδομάδα που μια άλλη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι έλαβε πρόστιμο επειδή φορούσε μπουρκίνι. Το πρόστιμο έγραφε πως τα ρούχα της «δεν έδειχναν σεβασμό στις ηθικές αξίες και την κοσμικότητα».

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι βίντεο χρηστών του διαδικτύου με αστυνομικούς να προσεγγίζουν γυναίκες με μαντήλες στην παραλία κάνουν επίσης τον γύρο του διαδικτύου.

Δημοφιλή