ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/08/2016 11:01 EEST | Updated 24/08/2016 11:01 EEST

Πώς αντέδρασε ο Τσακαλώτος στην παρέμβαση της Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ και τον Ανδρέα Γεωργίου

Pacific Press via Getty Images
ATHENS, ATTICA, GREECE - 2016/05/26: Finance Minister Euclid Tsakalotos during a joint press conference to inform about the outcome of the Eurogroup at the Finance ministry in Athens. (Photo by Panayotis Tzamaros/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανταπάντησε σήμερα Τετάρτη με επιστολή προς την Κομισιόν η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για την εκ νέου παραπομπή για κρίση στο Συμβούλιο Εφετών του πρώην Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ενώ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει και να διατηρήσει την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων.

Διαβάστε επίσης:

Παρέμβαση Κομισιόν. Με ανακοίνωσή της στηρίζει τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου

Ο κ. Τσακαλώτος, όπως ενημέρωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, εξέφρασε, μεταξύ άλλων την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο Υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της.

Αναλυτικά η δήλωση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, σχετικά με την επιστολή της Κομισιόν στον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει ως εξής:

«Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έλαβε χθες το απόγευμα επιστολή από την Κομισιόν, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία για την εκ νέου παραπομπή για κρίση στο Συμβούλιο Εφετών του πρώην Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών, ανταπάντησε σήμερα με επιστολή προς την Κομισιόν , στην οποία εκφράζει την έκπληξή του, για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν, επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Στην επιστολή, η Κομισιόν διατυπώνει την πάγια αρχή της, να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Μια αρχή την οποία και συμμερίζεται και ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση.

Εντούτοις, παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ αυτής της αρχής και της προτροπής στην ελληνική Κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα.

Ο Υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο Υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της.

Ο Υπουργός Οικονομικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά συγκεκριμένα την ΕΛΣΤΑΤ, όλοι έχουν αξιολογήσει θετικά και τη διαδικασία επιλογής του νέου Προέδρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του μετά την τοποθέτησή του».

Sponsored Post