ΔΙΕΘΝΕΣ
24/08/2016 08:31 EEST | Updated 24/08/2016 08:51 EEST

Ερντογάν: Η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία έχει στόχο το Ισλαμικό Κράτος και τους Κούρδους πολιτοφύλακες

ASSOCIATED PRESS
Turkish President Recep Tayyip Erdogan delivers a speech at the Presidential Palace in Ankara, Thursday, Aug. 18, 2016. Erdogan has called on the United States not to delay the extradition of U.S.-based Muslim cleric Fethullah Gulen, whom Turkey accuses of orchestrating last month's violent coup attempt. (Presidential Press Service via AP)

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διατηρήσει η Συρία την εδαφική της ακεραιότητα και θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της, αν χρειαστεί, για να προστατεύσει την εδαφική αυτή ακεραιότητα, δήλωσε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το μόνο που επιδιώκει πάντα η Τουρκία είναι να βοηθήσει τον λαό της Συρίας και δεν έχει άλλες προθέσεις, συμπλήρωσε εξάλλου σε ομιλία του στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος.

Η ΕΕ οφείλει να δώσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που δεσμεύτηκε να χορηγήσει στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, σημείωσε επίσης κατά την ομιλία του αυτή ο Ερντογάν.

Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των Βρυξελλών και της Άγκυρας, η Τουρκία συμφώνησε να βοηθήσει στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής βοήθειας όπως και την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους που επισκέπτονται τις χώρες μέλη της ΕΕ.

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν τηρούν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας.

Την ίδια ώρα αναφερόμενος στις ΗΠΑ ο Ερντογάν σημείωσε ότι προγραμματίζει να πει στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έφτασε σήμερα στην Τουρκία, ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει "καμία δικαιολογία" να μην παραδίδει στην Άγκυρα τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου μήνα.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει σε Αμερικανούς αξιωματούχους τα απαραίτητα έγγραφα για να ικανοποιηθεί η αξίωσή της για την έκδοση στην Τουρκία του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Γκουλέν, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης: Τουρκικά άρματα μάχης εισβάλουν στη Συρία, μεταδίδει το Reuters. Βολές κατά στόχων στο συριακό έδαφος