Τουρκικά άρματα μάχης εισβάλουν στη Συρία. Βολές κατά στόχων στο συριακό έδαφος

Τουρκικά άρματα μάχης εισβάλουν στη Συρία. Βολές κατά στόχων στο συριακό έδαφος

Εισβολή στη Συρία με διπλό στόχο πραγματοποιεί η Τουρκία, οι δυνάμεις της οποία έχουν αναπτυχθεί στα βόρεια της χώρας από τις 11:07 το πρωί της Τετάρτης. Αν και, αξιωματικοί των συμμαχικών δυνάμεων που δρουν υπό την «ομπρέλα» των ΗΠΑ δήλωναν πως στόχος της επιχείρησης είναι η απώθηση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε πως στο στόχαστρο του τουρκικού στρατού είναι και οι «τρομοκράτες» Κούρδοι της Συρίας που εκφράζονται μέσω του PYD.

Όπως προειδοποίησε δε ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Τσαβούσογλου η Τουρκία θέλει να ωθήσει τους Κούρδους ανατολικά του Ευφράτη ποταμού και προς αυτή την κατεύθυνση «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο».

Η απάντηση ήρθε από τον Σαλέχ Μουσλίμ, επικεφαλής της PYD. «Η Τουρκία είναι σε συριακό έδαφος και θα ηττηθεί όπως το Daesh (Ισλαμικό Κράτος)» ενώ όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα δυνάμεις του YPG αναδιοργανώνονταν, προφανώς για να επιτεθούν στις τουρκικές δυνάμεις αλλά και στις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ που επίσης κινούνται προς την περιοχή.

Τουλάχιστον 29 πολίτες σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη Τζαραμπλούς στη βόρεια Συρία κατά τη διάρκεια των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών, σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις τοπικών κουρδικών αρχών.

Οι πολίτες αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προς την πρόσφατα απελευθερωθείσα πόλη Μανμπίτζ, σύμφωνα με μηνύματα που δημοσιεύτηκαν σε λογαριασμούς της κουρδικής αυτοδιοίκησης σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η κίνηση αυτή περιπλέκει τις εύθραυστες συμμαχίες στην περιοχή καθώς μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ στήριζαν ενεργά τις κουρδικές δυνάμεις που δρούσαν κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η τουρκική εισβολή όμως με τις ευλογίες της Ουάσινγκτον- όπως έχει καταστεί σαφές- είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τους Κούρδους που έχουν αυτοανακηρύξει σε αυτόνομο κράτος περιοχές της Β.Σύριας που έχουν συστήσει ένα αυτόνομο κράτος, τη Ροζάβα που για τους Κούρδους κυρίως στην Τουρκία πρότυπο για τις δικές τους επιδιώξεις και μαζί με τους Κούρδους του Ιράκ υπερασπίστηκε λυσσαλέα κατά την εισβολή του Ισλαμικού Κράτος στο Κομπάνι.

Και βέβαια όλα αυτά συμβαίουν, τη στιγμή που αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έφθανε στην Άγκυρα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στο πλαίσιο των οποίων θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ερντογάν.

Το πεδίο της μάχης

Στο μεταξύ δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία εκτόξευσαν βλήματα όλμου στην Τουρκία, τα οποία έπεσαν σε άδειο χωράφι όπως επιβεβαίωσαν ότι οι τζιχαντιστές ενώ σε τηλεοπτικά πλάνα που μεταδίδονται διακρίνονται αρκετά τουρκικά άρματα μάχης να πραγματοποιούν ελιγμούς.

Η επιχείρηση είχε ξεκινήσει από τα ξημερώματα της Τετάρτης με υψηλόβαθμο τούρκο αξιωματούχο να επιβεβαιώνει τη δράση τουρκικών ειδικών δυνάμεων στα βόρεια της Συρίας, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη Τζαραμπλούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στις επιχειρήσεις μετέχουν και μονάδες του τουρκικού πυροβολικού, με την αεροπορική κάλυψη μαχητικών της τουρκικής αεροπορίας.

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, πραγματοποίησαν τέσσερις αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους, στην αναφερόμενη πόλη, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, η δημιουργία μία ασφαλούς διόδου για τις στρατιωτικές δυνάμεις.

Αξιωματικοί, παρά τις δηλώσεις του Ερντογάν, υποστηρίζουν πως αντικειμενικός σκοπός της επιχείρησης είναι η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και η ενίσχυση της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Συνολικά στο στόχαστρο της πολεμικής επιχείρησης βρέθηκαν 63 στόχοι του Ισλαμικού Κράτους στα βόρεια της Συρίας, που εβλήθησαν με πυρά πυροβολικού 224 φορές, αναφέρουν τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Με πληροφορίες από: Reuters, AFP

Δημοφιλή