Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες
Menelaos Myrillas / SOOC

Αντιδράσεις εκφράστηκαν από κόμματα της αντιπολίτευσης για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, με τη ΝΔ να τονίζει ότι «δεν αναγνωρίζει, δεν νομιμοποιεί και δεν αποδέχεται το διαγωνισμό».

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση του πληροφοριακού συστήματος υποβολής προσφορών σε όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, επισημαίνεται: «Η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου υλοποιεί ένα πρωτοφανές σχέδιο ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης, χτίζοντας “γέφυρες διαπλοκής” με τους παλαιούς και νέους καναλάρχες. Ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας αλλά επιχειρεί τη χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης». Και συνεχίζει: «Η ΝΔ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε να νομιμοποιήσει, ούτε να αποδεχθεί ένα διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα. Είναι τέτοια η αγωνία του κ. Παππά που δεν περιμένει καν την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)».

Παππάς: «Η ΝΔ θέλει να γυρίσουμε στο καθεστώς της διαπλοκής με δανεικά κι αγύριστα».

«Η ΝΔ θέλει να γυρίσουμε στο καθεστώς της διαπλοκής με δανεικά κι αγύριστα», ήταν το σχόλιο του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο διαγωνισμός υλοποιείται σε εφαρμογή των νόμων και του Συντάγματος.

«Για ακόμα μία φορά, η ΝΔ λειτουργεί -με μικρή χρονοκαθυστέρηση- ως εκπρόσωπος όσων ιδιοκτητών καναλιών δεν επιθυμούν να γίνει ο διαγωνισμός. Ταυτίζεται μονότονα με το καθεστώς ανομίας το οποίο η ίδια έχτισε. Θέλει να γυρίσουμε στην εποχή που η χρήση των συχνοτήτων γινόταν χωρίς άδεια, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Στο καθεστώς της διαπλοκής με δανεικά κι αγύριστα. Την ενημερώνουμε, εκ νέου, ότι το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες των καναλιών, διότι έκρινε πως: “συντρέχουν εν προκειμένω -κατά τα βασίμως προβαλλόμενα από τη Διοίκηση- επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την ταχεία ολοκλήρωση της επίμαχης διαγωνιστικής διαδικασίας”. Σε εφαρμογή, λοιπόν, των ψηφισμένων νόμων του κράτους και του Συντάγματος ο διαγωνισμός υλοποιείται. Δεν έχει καν ανάγκη από τη νομιμοποίηση της Ν.Δ., διότι υπερψηφίστηκε ακόμα και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ. έμεινε να κλαίει με μαύρο δάκρυ γιατί δεν κατάφερε να τον ακυρώσει μέσω της παράλυσης του ΕΣΡ. Είναι καθαρό σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα. Η ΝΔ είναι η πολιτική δύναμη που επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα σε ένα καθεστώς όπου οι ισχυροί μονίμως ευνοούνται και οι αδύναμοι υφίστανται τις συνέπειες των ακραίων νεοφιλελεύθερων εμμονών της. Η ΝΔ είναι σύμφυτο της διαπλοκής και της χρεοκοπίας. Την αφήνουμε να νοσταλγεί το παρελθόν της ασυδοσίας».

Θεοδωράκης: «Πάμε από διαπλοκή σε διαπλοκή και από εργολάβο σε εργολάβο»

«Στο τηλεοπτικό πεδίο πάμε από μια κακή περίοδο, στην οποία υπήρξαν ομολογουμένως πολλά προβλήματα, σε μια απολυταρχική περίοδο. Πάμε από διαπλοκή σε διαπλοκή και από εργολάβο σε εργολάβο» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την καταγγελία του αρχηγού των ΑΝΕΛ κατά της υποψηφιότητας Καλογρίτσα ανέφερε: «Οι ΑΝΕΛ καταγγέλλουν ότι δεν μπορείς να δίνεις τηλεοπτική άδεια σε εργολάβους και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν ότι δεν μπορείς να ζητάς άδεια όταν οι όλοι οι βασικοί συνεργάτες σου εργάζονται σε γραφείο συγκεκριμένου Υπουργού. Είναι το επόμενο καρφί που αφορά την υποψηφιότητα Σαββίδη καθώς υπάρχει ενδοκυβερνητική κόντρα για τις τηλεοπτικές άδειες», συμπληρώνοντας την πάγια θέση του Ποταμιού: «Δεν μπορεί ένας άνθρωπος που ζει από το δημόσιο, που είναι εργολάβος, να είναι ιδιοκτήτης καναλιού γιατί μετά θα είναι αναγκασμένος να ακολουθεί εντολές».

Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση σοβαρότητας στη δημοπρασία, με αστυνομικά μέτρα κτλ., ενώ στην πραγματικότητα η διαδικασία είναι αστεία και γελοιοποιεί τη χώρα. Παράλληλα στηλίτευσε την απόφαση να δοθούν μόνο 4 τηλεοπτικές λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει την ενημέρωση.

ΚΚΕ: Ο βασικός στόχος είναι το ξαναμοίρασμα της πίτας

«Καθημερινά αποκαλύπτεται ότι βασικός στόχος του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το ξαναμοίρασμα της πίτας ανάμεσα σε παλιά και νέα «τζάκια» και η δημιουργία ενός πιο φιλικού τηλεοπτικού περιβάλλοντος για την κυβέρνηση, όπως ακριβώς έκαναν κι οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Αυτό σχολιάζει το ΚΚΕ για τον διαγωνισμό. Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Γι’ αυτό τσακώνονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για το ποιοι επιχειρηματίες θα ελέγχουν το τηλεοπτικό πεδίο και ποιον εκ των δύο -αναλόγως- θα ευνοούν. Για τον λαό και την ενημέρωσή του, αλλά και για τους εργαζόμενους στα κανάλια, δεν θα υπάρξει τίποτε θετικό, αφού το περιεχόμενο των καναλιών δεν το καθορίζει ο αριθμός των αδειών κι ο τρόπος απόκτησής τους, αλλά η ιδιοκτησία τους από μεγάλους επιχειρηματίες, η οποία θα εξακολουθήσει να υπάρχει».

Δημοφιλή