Οι προτάσεις Τσίπρα στους σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης

Οι προτάσεις Τσίπρα στους σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης
(First row, from L) President of the European Parlament Martin Schulz, Portuguese Prime Minister Antonio Costa, Slovakian Prime Minister Robert Fico, French Prime Minister Manuel Valls, French president Francois Hollande, French Foreign Minister Jean-Marc Ayrault, Greek Prime Minister Alexis Tsipras, Austrian Chancellor Christian Kern, German SPD party president Sigmar Gabriel (back row, from L) Dutch Labour party PvdA leader Diederik Samsom, Maltese Foreign Minister Georges Vella, French junior
(First row, from L) President of the European Parlament Martin Schulz, Portuguese Prime Minister Antonio Costa, Slovakian Prime Minister Robert Fico, French Prime Minister Manuel Valls, French president Francois Hollande, French Foreign Minister Jean-Marc Ayrault, Greek Prime Minister Alexis Tsipras, Austrian Chancellor Christian Kern, German SPD party president Sigmar Gabriel (back row, from L) Dutch Labour party PvdA leader Diederik Samsom, Maltese Foreign Minister Georges Vella, French junior
STEPHANE DE SAKUTIN via Getty Images

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα, εκπρόσωποι προοδευτικών, αριστερών, σοσιαλιστικών κυβερνήσεων από όλη την Ευρώπη να κουβεντιάσουμε για την πορεία της Ευρώπης σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία ήταν ένα καμπανάκι κινδύνου, που μπορεί ενδεχομένως να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι αφύπνισης διότι η Ευρώπη πορεύεται εδώ και πάρα πολύ καιρό σε λάθος δρόμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχε ως παρατηρητής.

Ο δε πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντα αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του για τη συνάντηση καθώς και την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού εξήγησε πως «όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα ήταν σήμερα εδώ, και συνειδητοποιούμε ότι έχουμε κοινή ευθύνη να υπερασπισθούμε αυτό το οικοδόμημα».

«Όλοι θελήσαμε την Ευρώπη και θα πρέπει εμείς σήμερα να ξεπεράσουμε τα όρια των εθνικών μας κρατών και να προασπισθούμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Θέλησα λοιπόν αυτήν τη συνάντηση εδώ, γιατί μετά το Brexit και ενόψει των λαϊκιστικών και των εθνικιστικών τάσεων που ενισχύονται, βλέπουμε καθημερινά τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας και τα στερεότυπα, τις δημαγωγικές δηλώσεις σε όλη την Ευρώπη να αμφισβητούν τις ευρωπαϊκές αξίες» σημείωσε ο κ. Ολάντ.

Ο δε Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για την δυνατότητα μιας κοινής θέσης, κοινής τοποθέτησης των προοδευτικών ηγετών στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα. Από την πλευρά μου έθεσα επί τάπητος την ανάγκη να υπάρξει μια συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής σύγκλισης στην Ευρώπη για την αναπτυξιακή προοπτική, για την ατζέντα της ανάπτυξης και της τόνωσης της απασχόλησης».

«Ζήτησα συγκεκριμένα», συνέχισε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός «εφόσον δεν είναι εύκολο με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς οι προοδευτικές κυβερνήσεις να διεκδικήσουν την πλήρη κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας που είναι μια από τις αιτίες της κρίσης, τουλάχιστον να δούμε πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σταδιακά στην αναθεώρησή του μέσα από παρεμβάσεις διορθωτικές, μέσα από εξαιρέσεις».

«Ζήτησα να δούμε τη δυνατότητα κατάθεσης πρότασης για διπλασιασμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το Πρόγραμμα Γιούνκερ και ταυτόχρονα την προτεραιοποίηση του Προγράμματος Γιούνκερ στις χώρες εκείνες με χαμηλό ΑΕΠ, στις χώρες εκείνες που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πληγές της κρίσης στις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης. Πράγμα που σημαίνει μεταφορά πόρων από το κέντρο προς την περιφέρεια από τον βορρά προς τον νότο», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Ταυτόχρονα ζήτησα να δούμε τη δυνατότητα να προτείνουμε εξαιρέσεις από το στενό αυτό δημοσιονομικό πλαίσιο, εξαιρέσεις από τον υπολογισμό του ελλείμματος, για τις δαπάνες που αφορούν αναπτυξιακά κονδύλια είτε σε σχέση με την εθνική συμμετοχή στο Πρόγραμμα Γιούνκερ, είτε με την εθνική συμμετοχή στα διαρθρωτικά προγράμματα σε ό,τι αφορά τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Και βεβαίως» ανέφερε ο πρωθυπουργός, «έθεσα στο τραπέζι τηn ιδέα, για ανάλογη εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος να υπάρχει και σε ό,τι αφορά χρηματοδοτικά προγράμματα, ενεργητικά προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας».

«Διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης όταν έχουμε χώρες με ανεργία πάνω από 20% και ιδιαίτερα, αυτό αφορά όλη την Ευρώπη, όταν έχουμε εκατομμύρια νέους ανθρώπους, άνεργους και χωρίς ελπίδα και προοπτική. Εάν δεν ξαναβάλουμε την Ευρώπη σε μια τροχιά κοινωνικής σύγκλισης, τότε οι δυνάμεις της ακραίας Δεξιάς θα είναι αυτές που θα υπερισχύσουν και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ίδια την συνοχή της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Ακριβώς επειδή θεωρώ πως η κρίση στρατηγικής, το στρατηγικό αδιέξοδο της Ευρώπης σήμερα, αντανακλά και το στρατηγικό αδιέξοδο της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, κατέθεσα και την πρόταση για ένα φόρουμ διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας πάνω στα κρίσιμα ερωτήματα σήμερα για την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την πολιτική ενοποίηση και εμβάθυνση αλλά και την έξοδο από την κρίση μέσα από πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής σύγκλισης. Και η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή, νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε πάνω στα μεγάλα αυτά ζητήματα, συγκλίνοντας όλο και περισσότερο σε μια εναλλακτική κοινωνική ατζέντα», κατέληξε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Τα βασικά συμπεράσματα της συνάντησης

Το τρίπτυχο, «Ασφάλεια, Προστασία και Άμυνα» για την Ευρώπη, αποτελεί τον πρώτο άξονα των επιδιώξεων των σοσιαλδημοκρατών, όπως εξήγησε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε των εργασιών. Οι επενδύσεις για το μέλλον, και ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης είναι τα δύο άλλα μεγάλα κεφάλαια που απασχόλησαν τους σοσιαλδημοκράτες.

Σχετικά με την ασφάλεια, ο Φρανσουά Ολάντ μίλησε για την ασφάλεια των συνόρων της Ένωσης, και την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες με ανταλλαγή πληροφοριών.

Έκανε ειδική αναφορά στην συμφωνία για ανταλλαγή αρχείων ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία.

«Το να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια, ισοδυναμεί με το να παράσχουμε στην Ευρώπη τις ικανότητες δράσης σε διπλωματικό επίπεδο» υπογράμμισε.

«Η ασφάλεια οφείλει να είναι και οικονομική» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις πολυεθνικές που θα πρέπει να σέβονται το γαλλικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο Φρ. Ολάντ υποστήριξε ότι θα πρέπει να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, μέσω νέων επενδύσεων απαραίτητων για το μέλλον. Οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να είναι στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και των υποδομών στις μεταφορές. Πρόσθεσε επίσης, ότι θα πρέπει να διπλασιασθούν οι επενδύσεις του πακέτου Γιούνκερ.

Σχετικά με την διεθνή κατάσταση που καλείται να παίξει η Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην Συρία, λέγοντας ότι «υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν την πολιτική μετάβαση στην ειρήνη, συμβαίνουν φρικτά πράγματα στη Συρία, η κατάσταση στο Χαλέπι είναι καταστροφική» τόνισε. Αναφέρθηκε στη χρήση χημικών όπλων τόσο από το καθεστώς όσο και από το ΙΣΙΣ. Επίσης τόνισε, την ανάγκη να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «ευθύνη της Ρωσίας» η οποία «θα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν θα πρέπει να υποστηρίζει τους συγκρουόμενους».

Σχετικά με την Τουρκία ο Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι κατανοεί την παρέμβασή της στο συριακό έδαφος, αλλά τόνισε ότι η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική. O Φρανσουά Ολάντ κατέληξε λέγοντας: «Με την άνοδο του λαϊκισμού, το διακύβευμα είναι η αρμονική συνύπαρξη. Προϋποθέτει την υπάρξει κανόνων και τον σεβασμό αυτών των κανόνων. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τις προκλήσεις και τον στιγματισμό των συνανθρώπων μας».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή