Κυπριακό: Καταρχήν συμφωνία ηγετών για κοινή δήλωση στις 14 Σεπτεμβρίου

Κυπριακό: Καταρχήν συμφωνία ηγετών για κοινή δήλωση στις 14 Σεπτεμβρίου
(AP Photo/Petros Karadjias)
(AP Photo/Petros Karadjias)
ASSOCIATED PRESS

Για τις 14 Σεπτεμβρίου υπάρχει καταρχήν συμφωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες για να εκδοθεί μια κοινή δήλωση που να αναφέρεται στο τι συζητήθηκε καθώς και στα αποτελέσματα των έξι συναντήσεων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κάνοντας λόγο για μια κρίσιμη φάση τα αποτελέσματα της οποίας θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων την ερχόμενη Δευτέρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ξεκινά μια πολύ ουσιαστική και κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων.

“Κατά τη διάρκεια των έξι συναντήσεων μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, θα συζητηθούν διεξοδικά και λεπτομερώς όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού, με στόχο από τη μια να επιτευχθούν περαιτέρω συναντιλήψεις και συγκλίσεις στα θέματα, για τα οποία μέχρι στιγμής, από τη συζήτηση, προκύπτει ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τις δύο πλευρές, καθώς επίσης για να συζητηθούν περαιτέρω και ουσιαστικά εκείνα τα θέματα που μέχρι στιγμής δεν έχουν συζητηθεί διεξοδικά”, σημείωσε.

Πρόκειται, είπε, “ για μια κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, τα αποτελέσματα της οποίας θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Να αναμένουμε την ολοκλήρωση της συζήτησης και για τις 14 Σεπτεμβρίου υπάρχει καταρχήν συμφωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες για να εκδοθεί μια κοινή δήλωση που να αναφέρεται στο τι συζητήθηκε καθώς και στα αποτελέσματα αυτών των έξι συναντήσεων».

Ερωτηθείς αν η παρούσα είναι η πιο κρίσιμη φάση του τελευταίου έτους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα αποτελέσματα του μέχρι στιγμής διαλόγου, τη χρονική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε, ναι, θεωρώ ότι είναι από τις πιο κρίσιμες φάσεις των διαπραγματεύσεων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η παρούσα φάση είναι η πιο κρίσιμη και για το αποτελέσματα της όλης προσπάθειας, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε «σίγουρα, διότι τα αποτελέσματα είναι εκείνα που θα κρίνουν το πώς μπορεί και πώς θα πρέπει να εξελιχθεί η όλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας».

Κληθείς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης (ΓΓ ΟΗΕ, Προέδρου Δημοκρατίας και Τουρκοκύπριου ηγέτη) στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει, αυτό θα αποφασιστεί κατά την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών”.

“Αυτό που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι ότι ενδεχόμενη συνάντηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν τις 25 Σεπτεμβρίου που ολοκληρώνονται οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Άρα, αν πραγματοποιηθεί θα είναι μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ”, είπε.

Από κει και πέρα, συνέχισε, “η δική μας πλευρά, η οποία προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με απόλυτη σοβαρότητα και ξεκάθαρο στόχο, δεν έχει να ανησυχήσει ούτε να φοβηθεί από μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Να θυμίσω ότι οι διαπραγματεύσεις ανέκαθεν διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας που συμμετείχαν στο διακοινοτικό διάλογο ως ηγέτες της ελληνοκυπριακής κοινότητας συμμετείχαν σε τέτοιου είδους συναντήσεις”.

Ανέφερε ότι “ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τις λιγότερες συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στην παρουσία του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας – μόνο μια, στο Νταβός, και οφείλω να πω ότι ήταν μια συνάντηση που είχε προστιθέμενη αξία στο διάλογο, διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την πραγματική κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Πρόσθεσε ότι «στο παρελθόν, όταν έγινε προσπάθεια από κάποιους ο διάλογος να ξεφύγει του πλαισίου του ΟΗΕ, να ξεφύγει της αιγίδας του ΓΓ του ΟΗΕ, η δική μας πλευρά πολύ ορθά αρνήθηκε και αντιστάθηκε να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο».

Ακιντζί: Στόχος στη Νέα Υόρκη είναι η πραγματοποίηση πενταμερούς συνόδου

Στόχος στη Νέα Υόρκη είναι να πραγματοποιηθεί πενταμερής σύνοδος, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προσθέτοντας πως αν στις επόμενες έξι συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη υπάρξουν συγκλίσεις στα τέσσερα κεφάλαια και φτάσουν σε σημείο που να αντιλαμβάνονται ο ένας τον άλλο στα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τριμερή συνάντηση και στη συνέχεια πενταμερή σύνοδο.

Για τις εγγυήσεις ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι η προσέγγιση της Τουρκίας είναι διαφορετική από της Βρετανίας και της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι οι Τ/Κ αισθάνονται την ανάγκη για εγγυήσεις. Ωστόσο είπε “Αν θέλουμε λύση δεν μπορούμε να λέμε ‘δεν τα συζητούμε ποτέ αυτά’“.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ακόμη ότι τις επόμενες μέρες θα πάει στα κατεχόμενα και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξή του από την Κωνσταντινούπολη στην τ/κ εφημερίδα Κίπρις Ποστασί, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι η προσέγγιση της Τουρκίας στο θέμα εγγυήσεων είναι διαφορετική από της Βρετανίας και της Ελλάδας. “Ο λαός μας αισθάνεται την ανάγκη για εγγυήσεις. Εμείς αυτό το βλέπουμε και ο λαός μας το εκφράζει αυτό. Και αυτή είναι η Τουρκία”, ανέφερε. Όπως είπε η σημασία της Τουρκίας για τους Τ/Κ είναι πολύ καθαρή. “Μιλάμε για τη μόνη χώρα που στηρίζει τους Τ/Κ εδώ και χρόνια”, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί. Πρόσθεσε ωστόσο ότι “μπορεί οι άλλες δύο χώρες να έχουν διαφορετική θέση στο θέμα των εγγυήσεων αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η μία από αυτές τις χώρες που είναι η Βρετανία, μπορεί να μην επιθυμεί να είναι εγγυήτρια δύναμη αλλά θέλει να συνεχίσει να διατηρεί τις δύο βάσεις της”. Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι “η Ελλάδα μπορεί να μην θέλει να είναι εγγυήτρια αλλά από το 1953 προστατεύει την κοινότητα που είναι κοντά της”.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι οι επόμενοι 3-4 μήνες είναι πολύ σημαντικοί. “Συνεχώς λέμε πως αν το 2016 περάσει χωρίς λύση, καραδοκούν πιθανοί κίνδυνοι για το 2017. Ασφαλώς δεν υπάρχει εγγύηση 100% γι αυτό. Αλλά βλέπουμε πολύ καθαρά ότι υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Συζητήσαμε λεπτομερώς αυτά τα θέματα στις τελευταίες μου επαφές με την Άγκυρα. Τις επόμενες μέρες θα έρθει και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τους επόμενους μήνες θα είμαστε σε στενές διαβουλεύσεις και θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε φέρουμε σε πέρας αυτό το σημαντικό θέμα”, ανέφερε.

Δημοφιλή