ΔΙΕΘΝΕΣ
28/08/2016 06:19 EEST | Updated 28/08/2016 06:58 EEST

Μέχρι 300.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα δεχθεί φέτος η Γερμανία

Members of a Syrian family wait for the Iftar (breaking fast) meal at a refugee shelter in a former hotel in Berlin, Germany June 9, 2016. REUTERS/Stefanie Loos
Stefanie Loos / Reuters
Members of a Syrian family wait for the Iftar (breaking fast) meal at a refugee shelter in a former hotel in Berlin, Germany June 9, 2016. REUTERS/Stefanie Loos

Δεν θα ξεπεράσουν τους 300.000 οι μετανάστες και οι πρόσφυγες τους οποίους θα υποδεχθεί η Γερμανία φέτος, προέβλεψε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης και προσφύγων (BAMF) Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

«Προετοιμαζόμαστε για 250.000 ως 300.000 πρόσφυγες αυτή τη χρονιά», είπε ο Βάιζε, σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της Μπιλτ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως εάν ο αριθμός των αφίξεων είναι μεγαλύτερος, η υπηρεσία του θα πιεστεί, αλλά επέμεινε πως δεν ανησυχεί για ένα τέτοιο σενάριο, αφού αντιθέτως προβλέπει ότι οι αφίξεις θα είναι λιγότερες από 300.000 φέτος.

Σύμφωνα με τον Βάιζε, η Γερμανία υποδέχθηκε πέρυσι λιγότερους πρόσφυγες και μετανάστες απ' ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα, καθώς πολλοί είχαν καταγραφεί δύο φορές, ενώ άλλοι συνέχισαν το ταξίδι τους προς άλλα κράτη.

«Θα παρουσιάσουμε τον ακριβή αριθμό σύντομα, αλλά είναι βέβαιο ότι πέρυσι ήλθαν στη Γερμανία λιγότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι», υπογράμμισε ο επικεφαλής της BAMF.

Η κυρίαρχη άποψη στη Γερμανία μέχρι τώρα ήταν πως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία υποδέχθηκε πέρυσι πάνω από 1,1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες.

Κατά τον Βάιζε, θα χρειαστούν αρκετός καιρός και πολλά χρήματα για να ενταχθούν οι νεοαφιχθέντες στην αγορά εργασίας.

Ο ίδιος εκτίμησε πως το 70% των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν φθάσει στη χώρα είναι σε θέση να εργαστεί, αλλά υπενθύμισε πως η πλειονότητα των ανθρώπων αυτών θα εξαρτάται από τα επιδόματα του γερμανικού δημοσίου μέχρι να καταφέρει να βρει απασχόληση.

Ο Βάιζε πρόσθεσε πως υπολογίζει ότι περίπου το 10% των νεοαφιχθέντων διαθέτει πανεπιστημιακό πτυχίο, ενώ το 40% δεν έχει κάποιο επίσημο τίτλο σπουδών, αλλά διαθέτει πρακτική εργασιακή εμπειρία.

Κριτική Γκάμπριελ στην Μέρκελ

Εν τω μεταξύ ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας άσκησε ασυνήθιστα σκληρή κριτική στην καγκελάριο Μέρκελ για το θέμα των προσφύγων, σε συνέντευξή του στο δεύτερο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Δεν αρκεί να λέμε συνέχεια «θα τα καταφέρουμε», αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να το επιτύχουμε και αυτό το μπλοκάριζαν πάντα το χριστιανοδημοκρατικό και το χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CDU/CSU)", είπε. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στη συνέντευξη, η οποία θα μεταδοθεί σήμερα, έκανε επίσης σαφές ότι θεωρεί αναγκαίο ένα αριθμητικό όριο για τους πρόσφυγες: «Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα υποτίμησε τις προκλήσεις. Εμείς λέγαμε συνεχώς ότι είναι αδιανόητο να υποδεχόμαστε στη Γερμανία ένα εκατομμύριο ανθρώπους». Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υπερθεμάτισε, επίσης, σχετικά με την άσεμνη χειρονομία που έκανε κατά των ναζί πριν δύο εβδομάδες λέγοντας: «Έκανα ένα μόνο λάθος. Δεν την έκανα και με τα δύο χέρια», είπε χαρακτηριστικά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post