Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τη Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙP) απέτυχαν

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τη Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙP) απέτυχαν
Folder with the label TTIP
Folder with the label TTIP
Zerbor via Getty Images

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τη Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙP) απέτυχαν, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Οι διαπραγματεύσεις τα τελευταία χρόνια είχαν παρουσιάσει ελάχιστη πρόοδο, επισημαίνει το ΑΡ.

Ο Γκάμπριελ, ο οποίος εκτός από υπουργός Οικονομίας είναι και αντικαγκελάριος της Γερμανίας είπε την Κυριακή: «Κατά τη γνώμη μου είναι de facto ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ έχουν αποτύχει, ακόμη και εάν δεν το παραδέχεται κανείς».

Υπογράμμισε δε πως και με την ολοκλήρωση του 14ου γύρου διαπραγματεύσεων της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙP), τα δύο μέρη δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε κανένα από το 27 κεφάλαια που συζητούν.

H TTIP είναι μια προσπάθεια ενοποίησης του εμπορικού χώρου ΗΠΑ-Ε.Ε., που αν τελεσφορήσει θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στην διεθνή οικονομία, αντιπροσωπεύοντας το 33% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 11.2% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ.

Ωστόσο έντονη είναι κριτική που ασκείται από πολλούς φορείς καθώς κάνουν λόγο για συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών, αφού το περιεχόμενο των προς διαπραγμάτευση είναι κρυφό, ενώ τονίζεται πως αυτή η εμπορική συμφωνία θα οδηγήσει σε μια γενικευμένη απορρύθμιση προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων εις βάρος των εθνικών κυβερνήσεων.

Δημοφιλή