Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του ΕΝΦΙΑ

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του ΕΝΦΙΑ
eurokinissi

Στον «αέρα» του TAXIS έχουν ξεκινήσει να αναρτούνται από τα μεσάνυχτα τα πρώτα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ, προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν από το Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο σε πέντε δόσεις το φόρο ακινήτων.

Η ανάρτηση γίνεται σταδιακά, ενώ για να δουν οι υπόχρεοι τον φόρο που τους αναλογεί θα πρέπει να επισκεφθούν την διεύθυνση www.gsis.gr και να κάνουν είσοδο συμπληρώνοντας τους κωδικούς τους

Όπως αναμενόταν ο λογαριασμός είναι ιδιαίτερα βαρύς για τους ιδιοκτήτες που μαζί με τον ΕΝΦΙΑ πρέπει να πληρώσουν και τον συμπληρωματικό φόρο καθώς η συνολική ακίνητης περιουσία τους ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Αντίθετα περίπου 2.400.000 ιδιοκτήτες θα δουν μειωμένο τον τελικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ενώ ακόμα 2.500.000 ιδιοκτήτες θα δουν το εκκαθαριστικό τους να μην έχει καμία διαφορά σε σχέση με πέρυσι.

Οι «χαμένοι» του ΕΝΦΙΑ υπολογίζονται στους 2.200.000 που θα δουν «φουσκωμένο» τον τελικό λογαριασμό, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον σε σχέση με πέρυσι από 1 λεπτό έως και μερικές χιλιάδες ευρώ.

Και αυτό γιατί αν και την τελευταία στιγμή τα αγροτεμάχια εξαιρέθηκαν από τον συμπληρωματικό φόρο πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που θα δουν «παραφουσκωμένο» τον ΕΝΦΙΑ εξαιτίας είτε της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στο συμπληρωματικό φόρο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ, είτε εξαιτίας της αύξησης των αντικειμενικών τιμών στην περιοχή τους.

Αποτέλεσμα είναι χαμένοι του νέου ΕΝΦΙΑ να είναι όσοι:

-Διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 καθώς μαζί με τον ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν και τον συμπληρωματικό φόρο.

-Διαθέτουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, καθώς στον φετινό ΕΝΦΙΑ δεν θα έχουν έκπτωση 20% επί του φόρου.

Έχουν επιχειρήσεις και άλλα νομικά πρόσωπα, λόγω της αύξησης του συντελεστή υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου, αλλά και της κατάργησης της απαλλαγής από τον συμπληρωματικό φόρο των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων τους.

Αντίθετα κερδισμένοι από τις αλλαγές θα είναι όσοι:

- Έχουν στην ιδιοκτησία τους μία ή δύο κατοικίες χαμηλότερης συνολικής αξίας από τις 200.000 ευρώ σε περιοχές που η μείωση των αντικειμενικών τιμών τους μετέφερε σε χαμηλότερο κλιμάκιο υπολογισμού του κύριου φόρου και έτσι τους προκύπτει χαμηλότερος κύριος ΕΝΦΙΑ.

-Είναι ιδιοκτήτες διατηρητέων ακινήτων ηλικίας άνω των 100 ετών, καθώς απαλλάχθηκαν από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και θα κληθούν να πληρώσουν μόνο τον κύριο φόρο.

Δημοφιλή