Τα μυστικά των Μεσαιωνικών κάστρων. Κρυφά περάσματα, πύλες θανάτου αλλά και ο πραγματικός ρόλος της τάφρου

Τα μυστικά των Μεσαιωνικών κάστρων. Κρυφά περάσματα, πύλες θανάτου αλλά και ο πραγματικός ρόλος της τάφρου
SPAIN - MARCH 18: The Alcazar of Segovia (Segovia castle) (UNESCO World Heritage List, 1985), Castile and Leon. Spain, 11th-19th century. (Photo by DeAgostini/Getty Images)
SPAIN - MARCH 18: The Alcazar of Segovia (Segovia castle) (UNESCO World Heritage List, 1985), Castile and Leon. Spain, 11th-19th century. (Photo by DeAgostini/Getty Images)
DEA / C. SAPPA via Getty Images

Τα Μεσαιωνικά κάστρα εξακολουθούν να μαγεύουν ακόμη και σήμερα. Τόσο για την κατασκευή τους όσο και για τα μυστικά τα οποία κρύβουν. Μυστικά τα οποία έχουν να κάνουν με το σχεδιασμό τους αλλά και την εφευρετικότητα των κατασκευαστών τους οι οποίοι κάθε άλλο παρά τυχαίες κινήσεις έκαναν.

Σύμφωνα με το thevintagenews.com, τα πάντα είχαν μελετηθεί ώστε να ώστε να μπορούν να προστατεύουν με τον καλύτερο τρόπο τους κατοίκους τους.

Διαβάστε αναλυτικά ορισμένα από τα μεγαλύτερα μυστικά που αφορούσαν την κατασκευή τους:

Η Τάφρος

Η τάφρος που περιέβαλε συνήθως ένα Μεσαιωνικό Κάστρο είχε δημιουργηθεί όχι τόσο για να αποτρέπει την εισβολή κάποιων στο κάστρο, άλλωστε κάτι τέτοιο δεν θα ήταν και ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά για άλλον λόγο. Ποιος ήταν αυτός; Το να μην μπορούν οι επίδοξοι εισβολείς να σκάψουν τούνελ και να βρεθούν μέσα στο κάστρο, καθώς το νερό θα τους χαλούσε τα σχέδια.

Ομόκεντροι Κύκλοι Άμυνας

Μία ευφυής σύλληψη στη λειτουργία των Μεσαιωνικών κάστρων είχε να κάνει με τα διάφορα τμήματα άμυνας που είχαν δημιουργηθεί ώστε να είναι απόρθητα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προκειμένου κάποιος να μπορέσει να το καταλάβει θα έπρεπε να περάσει μία σειρά από διαδοχικά εμπόδια. Έναν εξωτερικό τοίχο, στη συνέχεια μία τάφρο, έναν ακόμη εσωτερικό τοίχο και στη συνέχεια κάποιο πύργο.

Η κεντρική πύλη ως παγίδα θανάτου

Ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία των κάστρων ήταν η κεντρική τους πύλη, η οποία συχνά μετατρέπονταν σε θανάσιμη παγίδα. Συχνά η πύλη οδηγούσε σε μια μικρή αυλή η οποία διέθετε επίσης μια κύρια πύλη. Η μπροστινή κεντρική πύλη αποτελούνταν από μία κατασκευή από σίδερο. Σε περίπτωση που οι επιτιθέμενοι την έσπαγαν και εισέβαλαν μέσα τότε απλά θα παγιδεύονταν στη μικρή αυλή, ενώ οι υπερασπιστές της πόλης θα μπορούσαν να τους εξολοθρεύσουν ρίχνοντας φωτιά η βέλη από μικρές τρύπες που υπήρχαν τριγύρω.

Τα κρυμμένα μυστικά της κατασκευής των σκαλοπατιών

Οι σκάλες των κάστρων έκρυβαν επίσης ένα μυστικό. Συχνά ήταν κατασκευασμένες πολύ στενές και με δεξιόστροφη κατεύθυνση. Αυτό ανάγκαζε τους επιτιθέμενους να ανεβαίνουν τις σκάλες έχοντας το σπαθί στο δεξί τους χέρι προς το εσωτερικό της καμπύλης του τοίχου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθιστά δύσκολο το χειρισμό τους. Επίσης πολλά από τα σκαλιά είχαν διαφορετικό ύψος. Κάποια ήταν πιο ψηλά και άλλα πιο χαμηλά. Αυτό ήταν κάτι που οι μόνιμοι κάτοικοι του κάστρου το είχαν συνηθίσει. Όχι όμως και οι επιτιθέμενοι, με αποτέλεσμα να καθίστανται ευάλωτοι.

Μυστικά περάσματα

Ε, τώρα τι Μεσαιωνικό κάστρο θα ήταν εάν δεν υπήρχαν μυστικά περάσματα; Πολλά από αυτά διέθεταν όντως μυστικά περάσματα τα οποία οδηγούσαν σε μία απόσταση αρκετά μακρινή από το κάστρο. Αυτό συνέβαινε διότι σε περίπτωση επίθεσης θα μπορούσαν να διαφύγουν, ή να μπορέσουν να βγουν και να πάρουν προμήθειες σε περίπτωση πολιορκίας.

Δημοφιλή