Το Harvard μόλις έκανε τους λάτρεις του Bauhaus ευτυχισμένους

Το Harvard μόλις έκανε τους λάτρεις του Bauhaus ευτυχισμένους
Harvard Museums

Η σχολή του Bauhaus μπορεί να διήρκεσε μόλις 14 χρόνια (1919-1933), ένα αρκετά μικρό χρονικό διάστημα σε σχέση με τη διάρκεια των υπολοίπων κινημάτων στην τέχνη, ήταν όμως μία από τις πιο σημαντικές και αυτή που άφησε, ίσως, τον μεγαλύτερη αντίκτυπο στον κόσμο γύρω μας, από τη ζωγραφική και τη γλυπτική μέχρι την αρχιτεκτονική και φωτογραφία.

Ο αρχιτέκτονας Walter Gropius ξεκίνησε το κίνημα του Bauhaus το 1919 έχοντας ως στόχο τη δημιουργία μιας ουτοπικής σχολής όπου οι αρχές της τέχνης και του design θα συγχωνεύονταν σε μια κοινή καλλιτεχνική γλώσσα. Το Bauhaus ξεκίνησε μια ουμανική συζήτηση που διευρύνθηκε μέχρι την πολιτική και τις επιστήμες, προώθησε τον πειραματισμό στη δημιουργία, θόλωσε τα όρια μεταξύ καλλιτέχνη και εργάτη, μαθητή και δασκάλου και άφησε πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά που επηρέασε σημαντικά άλλα μεγάλα κινήματα της τέχνης, όπως ο εξπρεσιονισμός, ο ντανταϊσμός και ο κονστρουκτιβισμός.

Το Harvard, ανάμεσα στις δεκάδες συλλογές που διατηρεί στα αρχεία του, διαθέτει και έναν τεράστιο κατάλογο τέχνης από τη σχολή του Bauhaus, έναν κατάλογο που πρόσφατα ψηφιοποίησε και ανέβασε στο επίσημο site του, κάνοντάς τον διαθέσιμο σε όλους. Περισσότερα από 32.000 κομμάτια της συλλογής του Harvard βρίσκονται πλέον online, συμπεριλαμβανομένων έργων ζωγραφικής, σχεδίων, επίπλων και διάφορων κατασκευών. Ο επισκέπτης της σελίδας μπορεί να ανατρέξει στο αρχεία ψάχνοντας βάσει θέματος, τίτλου, ημερομηνίας, καλλιτέχνη, μέσου, χώρας ή δωρητή, ενώ μπορεί επίσης να διαβάσει έναν μεγάλο αριθμό δοκιμίων που προσπαθούν να βρουν απαντήσεις και να ορίσουν την τέχνη και τα διδάγματα του Bauhaus υπό μία συγκεκριμένη σκοπιά.

Αν θέλετε να κάνετε δώρο στον εαυτό σας ένα ταξίδι στα (εξαιρετικά οργανωμένα από το Harvard) βάθη μιας από τις πιο συναρπαστικές σχολές τέχνης της ανθρωπότητας, δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ εδώ.