ΔΙΕΘΝΕΣ
30/08/2016 06:51 EEST | Updated 30/08/2016 06:52 EEST

Και όμως, τα εβδομαδιαία τριήμερα θα εξυπηρετούσαν την οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος

Sooc

Ποιος δεν λατρεύει τα τριήμερα; Δύο ημέρες ξεκούραση το Σαββατοκύριακο δεν αρκούν, αν αναλογιστεί κανείς μάλιστα ότι οι περισσότεροι περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της Κυριακής μοιρολογώντας για την Δευτέρα που έρχεται. Σύμφωνα όμως με τον Independent, εκτός από την δική μας ευτυχία, τρεις αντί για μία ή δύο ημέρες ξεκούραση την εβδομάδα θα ήταν ωφέλιμες για το περιβάλλον και την οικονομία.

Όπως έχουν αναφέρει οι David Rosnick και Mark Weisbrot από το κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών CEPR σε έκθεσή τους το 2006, η μείωση των εργάσιμων ημερών έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Επί παραδείγματι, εάν οι Αμερικανοί ακολουθούσαν τα ευρωπαϊκά πρότυπα όσον αφορά τα ωράρια εργασίας των εργαζομένων, θα μείωναν την κατανάλωση ενέργειας κατά 20%.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό: θα μειωνόταν ο χρόνος φωταγώγησης των κτιρίων, οι υπολογιστές και τα λοιπά μηχανήματα θα ήταν ενεργά για λιγότερες ώρες και οι εργαζόμενοι θα χρησιμοποιούσαν λιγότερο τα αυτοκίνητά τους για να μετακινηθούν από και προς το γραφείο. Αυτό θα ήταν ωφέλιμο όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την «τσέπη» των κεφαλαιούχων ή -στην περίπτωση των δημοσίων υπηρεσιών- του κράτους.

Το 2007, η Πολιτεία Γιούτα στις ΗΠΑ μείωσε τις εργάσιμες ημέρες των δημοσίων υπαλλήλων σε τέσσερις αντί για πέντε, κάνοντας την Παρασκευή προέκταση του Σαββατοκύριακου. Οι εργαζόμενοι αναπλήρωναν τις χαμένες ώρες μένοντας περισσότερες ώρες στο γραφείο τις Δευτέρες και τις Πέμπτες.

Το αποτέλεσμα ήταν η Πολιτεία να κερδίσει 1,8 εκατ. δολάρια σε κόστος ενέργειας. Το 2011, η Γιούτα επέστρεψε και πάλι στα καθιερωμένα, βάζοντας τους δημοσίους υπαλλήλους να εργάζονται ξανά πέντε ημέρες την εβδομάδα. Ο λόγος δεν είχε να κάνει με την αναποτελεσματικότητα του σχεδίου, αλλά με την αγανάκτηση των πολιτών που ήθελαν να μπορούν να απευθύνονται στις υπηρεσίες και τις Παρασκευές.

Σύμφωνα με τον Independent, αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί εάν άλλαζε ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την εργασία. Εάν δούμε τις Παρασκευές ως προέκταση του Σαββατοκύριακου, τότε θα κάνουμε ένα θετικό βήμα προς την διαφύλαξη της οικονομίας και του περιβάλλοντος. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι ειδικοί!

Αξίζει να σημειωθεί ότι την άνοιξη η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε προτείνει την μείωση των εργάσιμων ημερών των δημοσίων υπαλλήλων σε δύο με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη κίνηση είχε βρει αρκετούς επικριτές.