Ο «πιο μισητός άνθρωπος στον κόσμο» βρήκε αντικαταστάτες

Ο «πιο μισητός άνθρωπος στον κόσμο» βρήκε αντικαταστάτες
Martin Shkreli, former chief executive officer of Turing Pharmaceuticals and KaloBios Pharmaceuticals Inc, winks as he arrives at U.S. Federal Court in New York, U.S., June 6, 2016. REUTERS/Lucas Jackson TPX IMAGES OF THE DAY
Martin Shkreli, former chief executive officer of Turing Pharmaceuticals and KaloBios Pharmaceuticals Inc, winks as he arrives at U.S. Federal Court in New York, U.S., June 6, 2016. REUTERS/Lucas Jackson TPX IMAGES OF THE DAY
Lucas Jackson / Reuters

Οξεία κριτική έχουν δεχτεί το τελευταίο διάστημα σειρά φαρμακευτικών εταιρειών για την αύξηση της τιμής του Naloxone, το οποίο δρα σαν «αντίδοτο» στην υπερκατανάλωση οπιούχων φαρμάκων.

Το ενέσιμο αυτό φάρμακο, το οποίο είναι σωτήριο για πολλούς ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι σε οπιούχες ουσίες, έχει δει την τιμή του να αυξάνεται από τα 0,92 δολάρια στα 15 δολάρια την δόση μέσα σε μια δεκαετία. Εάν μάλιστα θέλει κάποιος να αγοράσει μια άλλη βερσιόν του φαρμάκου, θα πρέπει να πληρώσει 2.000 δολάρια.

Σύμφωνα με το Business Insider, η συγκεκριμένη αύξηση της τιμής του φαρμάκου μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες για την δημόσια υγεία στις ΗΠΑ. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει καταγράψει από τον Ιανουάριο 47.055 θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Στο 60% των περιπτώσεων, οι θάνατοι προκλήθηκαν από κατανάλωση οπιούχων. Όπως είναι αναμενόμενο, η εταιρεία έχει δεχτεί οξεία κριτική για την συγκεκριμένη αύξηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο η Γερουσιαστής Claire McCaskill από το Μιζούρι και η Γερουσιαστής Susan Collins από το Μέιν είχαν αποστείλει επιστολή σε πέντε φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν το Naloxone -ανάμεσα στις οποίες βρισκόταν και η Pfizer- ζητώντας να μάθουν τους λόγους αύξησης του φαρμάκου. Δεν είναι γνωστό εάν οι εταιρείες απάντησαν στους Γερουσιαστές, όμως, σύμφωνα με το Business Insider, ένας από τους λόγους είναι η αύξηση της ζήτησης, καθώς και η αύξηση των τιμών άλλων φαρμάκων.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) έχει αναφέρει σε έκθεσή του ότι η τιμή του Naloxone το 2015 είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών άλλων ενέσιμων φαρμάκων.

Ένα ακόμα ενέσιμο φάρμακο που έχει δει την τιμή του να αυξάνεται κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια είναι το EpiPen, το οποίο δύναται να σώσει την ζωή ανθρώπων με σοβαρές αλλεργίες που κινδυνεύουν από αναφυλακτικό σοκ. Η φαρμακευτική εταιρεία Mylan που το παράγει έχει δεχτεί πυρά για την αύξηση της τιμής του από τα 93,88 δολάρια σε 608,61 δολάρια μέσα σε εννέα χρόνια. Στο συγκεκριμένο γεγονός έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές κατά την προεκλογική της εκστρατεία και η υποψήφια πρόεδρος, Χίλαρι Κλίντον.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι ο πρώην CEO της φαρμακευτικής εταιρείας Turing, Μάρτιν Σκρέλι, είχε λάβει τον τίτλο του πιο «μισητού ανθρώπου στον κόσμο», όταν ανέβασε την τιμή του φαρμάκου Daraprim (απαραίτητο για όσους πάσχουν από AIDS) από τα 13,5 δολάρια στα 750 δολάρια το μπουκάλι. Ο ίδιος έχει συλληφθεί για μια άλλη υπόθεση που σχετίζεται με την παρουσία του στην εταιρεία MSMB Capital Management.

Δημοφιλή