Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο Αμερικανός ηθοποιός, Gene Wilder

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο Αμερικανός ηθοποιός, Gene Wilder
FILE - In a Dec. 9, 1977 file photo, actor Gene Wilder is shown during an interview with Jean Claude Bouis at his New York City Hotel. Wilderâs nephew said Monday, Aug. 29, 2016, that the actor and writer died late Sunday at his home in Stamford, Connecticut, from complications from Alzheimerâs disease. He was 83. (AP Photo/Richard Drew, File)
FILE - In a Dec. 9, 1977 file photo, actor Gene Wilder is shown during an interview with Jean Claude Bouis at his New York City Hotel. Wilderâs nephew said Monday, Aug. 29, 2016, that the actor and writer died late Sunday at his home in Stamford, Connecticut, from complications from Alzheimerâs disease. He was 83. (AP Photo/Richard Drew, File)
ASSOCIATED PRESS

Ο αμερικανός κωμικός ηθοποιός Τζιν Ουάιλντερ, η ερμηνεία του οποίου στην ταινία «Ο Γουίλι Γουόνκα και το εργοστάσιο σοκολάτας» θεωρείται κλασική, όπως και οι ρόλοι που ερμήνευσε σε διάφορες κωμωδίες του Μελ Μπρουκς, απεβίωσε χθες σε ηλικία 83 ετών.

Τον θάνατο του ηθοποιού, στο Στάμφορντ του Κονέτικατ, ανακοίνωσε ο ανιψιός του, ο σκηνοθέτης Τζόρνταν Ουόκερ-Πέρλμαν, διευκρινίζοντας πως οφειλόταν σε επιπλοκές της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ουόκερ-Πέρλμαν ανέφερε ότι ο θείος του έπασχε από την ασθένεια επί τρία χρόνια και είχε «κάνει την επιλογή να το κρατήσει μυστικό». Έλαβε την απόφαση αυτή «όχι λόγω ματαιοδοξίας», διαβεβαίωσε, αλλά προκειμένου τα παιδιά που τον ξέρουν ως Ουίλι Ουόνκα να μη χάσουν το γέλιο τους επειδή κάποιος ενήλικος θα ανέφερε την ασθένειά του.

Η υστερία και η τρέλα που μετά βίας συγκρατούσε ο Ουάιλντερ τον έκανε τον πρωταγωνιστή που προτιμούσε ο Μελ Μπρους, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί του τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 σε ταινίες όπως οι «Δυο Τρελοί Παραγωγοί» (The Producers, 1968), «Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλλες» (Blazing Saddles, 1974), και «Φρανκενστάιν Τζούνιορ (Young Frankenstein, 1974), μεταξύ άλλων. Ήταν δύο φορές υποψήφιος για βραβείο Όσκαρ, για τον ρόλο του στους «Παραγωγούς» αλλά και για το σενάριο της παρωδίας «Φρανκενστάιν Τζούνιορ», το οποίο είχε συνυπογράψει με τον Μπρουκς.

«Ο Τζιν Ουάιλντερ – ένα από τα αληθινά μεγάλα ταλέντα της εποχής μας. Ευλόγησε κάθε ταινία που κάναμε με τη μαγεία του και ευλόγησε εμένα με τη φιλία του», έγραψε ο Μελ Μπρουκς στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Τους γνώρισε η Αν Μπάνκροφτ, συμπρωταγωνίστρια του Ουάιλντερ στο Μπρόντγουεϊ τη δεκαετία του 1960, η οποία αργότερα θα γινόταν η σύζυγος του Μπρουκς.

Ο βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Στίβεν Φράι ευχαρίστησε τον Τζιν Ουάιλντερ για «όλες αυτές τις χαρούμενες, χαρούμενες ώρες», χαρακτηρίζοντάς τον «κωμική ιδιοφυΐα». Διάσημοι ηθοποιοί απέτισαν φόρο τιμής σ' αυτόν αφού γνωστοποιήθηκε ο θάνατός του, από τον Τζον Κιούζακ ως τον Ράσελ Κρόου και πολλούς άλλους.

Ο Τζερόμ Σίλμπερμαν, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Τζιν Ουάιλντερ, γεννήθηκε στο Μιλγουόκι, στην πολιτεία Ουισκόνσιν, κι ήταν γιος ενός ρωσοεβραίου εμιγκρέ που εμπορευόταν αλκοόλ. Η μητέρα του, επίσης ρωσικής καταγωγής, έπασχε από ρευματικό πυρετό απ' όταν ο Τζερόμ ήταν έξι. Ένας γιατρός του είχε πει ότι θα ήταν καλό να την κάνει «να γελάει». Η μητέρα του πέθανε 17 χρόνια αργότερα.

Λάτρεψε το θέατρο όταν πήρε μέρος, ενώ φοιτούσε ακόμα στο σχολείο, σε μια παράσταση βασισμένη στον Θάνατο του Εμποράκου του Άρθουρ Μίλερ. Σπούδασε υποκριτική στο πανεπιστήμιο της Άιοβας, στο Bristol Old Vic Theatre στο Μπρίστολ του Λονδίνου, και στο Actors Studio. Οι πρώτες του δουλειές ήταν στο Μπρόντγουεϊ, ενώ η πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη έγινε στο Μπόνι και Κλάιντ του Άρθουρ Πεν, όπου ενσάρκωσε τον τρομοκρατημένο νεκροθάφτη που απαγάγει το ζευγάρι του τίτλου.

Κέρδισε ένα βραβείο Έμι το 2003 για τη συμμετοχή του ως γκεστ σταρ στην τηλεοπτική σειρά Will and Grace.

Ο Ουάιλντερ συμμετείχε πολύ ενεργά σε εκστρατείες ενημέρωσης για τον καρκίνο των ωοθηκών αφότου η σύζυγός του, η κωμικός Τζίλντα Ράντνερ, με την οποία είχαν παντρευτεί το 1984, πέθανε από την ασθένεια το 1989.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή